Μνημονιακό «φάουλ» αλλά ταμειακώς εντάξει το κοινωνικό μέρισμα
δημοσιεύθηκε: 08:13
Λεφτά υπάρχουν και με το παραπάνω για να πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, αφού το ταμείο της κυβέρνησης, στο τέλος Νοεμβρίου, είχε πλεόνασμα 3, 98 δισ. με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Συνεπώς, τα χρήματα είναι διαθέσιμα και περιμένουν τον καταμερισμό που θα κάνει το υπουργείο Εργασίας τις επόμενες 10 ημέρες για να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Όσο για την ανησυχία των Βρυξελλών, η οποία εκφράστηκε με το γνωστό επιχείρημα ότι οι θεσμοί δεν είχαν ενημερωθεί για την προχθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού, δεν είναι απολύτως αληθής. Η αλήθεια είναι ότι, για δύο μήνες και σε πολλές συναντήσεις που είχαν με τους θεσμούς, κατάφεραν να κλείσουν το προϋπολογισμό του 2017, με τους θεσμούς να παραδέχονται χωρίς εξαιρέσεις, ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ, δηλαδή διπλάσιο από τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασα 0,5% του ΑΕΠ.
Κατά τις συναντήσεις με τους θεσμούς συζητήθηκε και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος από το… πλεόνασμα του πλεονάσματος. Μάλιστα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τόνιζαν στα τέλη Νοεμβρίου, ότι η άποψη των θεσμών ήταν ότι, η διανομή πλεονάσματος θα πρέπει να καλύπτει έκτακτες ανάγκες αν είναι έκτακτη και μόνιμες, αν μπορεί να υπάρξει μόνιμη υπέρβαση στα έσοδα.
Τι δεν ήξεραν
Εκείνο που αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες είναι ο χρόνος της ανακοίνωσης και απόδοσης των 617 εκατ. ευρώ ο οποίος πράγματι ήταν άγνωστος.
Ο δεύτερος συναγερμός που σήμανε στα επιτελεία των ευρωπαϊκών θεσμών, ήταν το ενδεχόμενο, η συγκεκριμένη παροχή, να είναι προάγγελος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, όπως αυτές του προπερασμένου Σεπτεμβρίου. Τούτο δε θα γινόταν εν μέσω μιας αξιολόγησης που εμφανίζει ακόμη δυσκολίες σε ό,τι αφορά την τελική συμφωνία. Τα δύο αυτά ενδεχόμενα έφεραν την αμηχανία που είχαμε χθες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Ο κίνδυνος της αναθεώρησης
Αν υπάρχει ένα «φάουλ» από την ελληνική πλευρά είναι ότι βιάστηκε αδικαιολόγητα να πάρει αυτό το μέτρο, θεωρώντας ότι έτσι θα ανατρέψει το κακό πολιτικό κλίμα.
Επί της ουσίας, βιάστηκε να μοιράσει μέρισμα με βάση μια πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς ο χρόνος δεν έχει κλείσει και τα δημόσια ταμεία περιμένουν ακόμη έσοδα 7 δισ. ευρώ πριν επιβεβαιώσουν και στην πράξη την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Το παράδειγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 θα έπρεπε άλλωστε να έχει γίνει μάθημα. Τον περασμένο Απρίλιο η Κομισιόν πιστοποιούσε για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 που έφτανε το 0,7% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,25% του ΑΕΠ που προέβλεπε το πρόγραμμα. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε ριζικά, συρρικνώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα τα 0,2% του ΑΕΠ που είναι επίσης υψηλότερο από την αρχική πρόβλεψη, αλλά περίπου 900 εκατ. ευρώ μικρότερο από την αρχική εκτίμηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου