Σελίδες

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τα πάνω-κάτω στη δεύτερη αξιολόγηση λόγω... «αταξίας» της Αθήνας

Τα πάνω-κάτω στη δεύτερη αξιολόγηση λόγω... «αταξίας» της Αθήνας

Τα πάνω-κάτω στη δεύτερη αξιολόγηση λόγω... «αταξίας» της Αθήνας

Σε μια νέα περιδίνηση αναμένεται να μπει ξανά η δεύτερη αξιολόγηση αφού αν ψηφιστεί κανονικά σήμερα το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε μια εβδομάδα πριν ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει και επίσημα σε μονομερή ενέργεια αντίθετη με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.
Αν και η τιμωρία ήρθε προκαταβολικά με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από το ΕΜΣ και «ηθικό αυτουργό» το Βερολίνο, οι συνέπειες δεν τελειώνουν εκεί.

Η νομοθέτηση της διανομής μερίσματος 617 εκ. ευρώ σε 1,6 εκ. συνταξιούχους φαίνεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά την δεύτερη αξιολόγηση τόσο σε ό, τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσής της, όσο και τα μέτρα που θα υιοθετήσει.

Σε πρώτη φάση οι δανειστές θα πρέπει να καθορίσουν μια κοινή στάση απέναντι στην «αταξία» της Ελλάδας αλλά και τους κανόνες που θα διέπουν εφεξής την δεύτερη αξιολόγηση.

Χθες ο υπουργός Oικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι μετά από την ψήφιση των παροχών σήμερα το μεσημέρι, θα πρέπει να πείσουμε τους θεσμούς ότι το μέρισμα δεν αντιβαίνει το μνημόνιο. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο.

Ως γνωστό δεν θα αναμένεται πλέον από κανένα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του χρόνου.

Η αλλαγή της χρονιάς όμως φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη τόσο με τα γνωστά ανοιχτά προβλήματα (δημοσιονομικό 2017-2018, εργασιακά, ενέργεια), όσο και με το γεγονός ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί ξεχωριστά και με το ΔΝΤ.

Τούτο με δεδομένο ότι Γερμανία θα πιέσει με κάθε τρόπο για την ενεργό εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα όσο δυνατό νωρίτερα από τις εθνικές εκλογές τους Σεπτεμβρίου.

Μια δεύτερη συνέπεια θα είναι η καθυστέρηση υιοθέτησης των μέτρων για το χρέος. Αν η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου τότε το καλύτερο που θα μπορεί να περιμένει η Ελλάδα θα είναι η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος.

Η συνολική λύση όμως, μοιραία, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη με τελευταία την Γερμανία, η οποία έχει κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Συναντήσεις Ο υπουργός Οικονομικών συμμετείχε χθες και στις δύο συναντήσεις που έγιναν με τους δανειστές για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα χρέη των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.

Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού εν τη απουσία των αρμοδίων υπουργών ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, ο κ. Τσακαλώτος περιορίστηκε στο θέμα των ενδεχόμενων περικοπών για τους φόρους, χωρίς όμως να υπάρχουν και χθες τελικές αποφάσεις.

«Στοχεύουμε σε ένα σύστημα που θα ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και θα αποδώσει για τους πιστωτές περισσότερα από εάν μια επιχείρηση έμπαινε σε εκκαθάριση» τόνιζε στέλεχος που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση.

Σε ό, τι αφορά την ενδεχόμενη περικοπή στο κεφάλαιο φόρων όπως ο ΦΠΑ τόνιζε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες συζητάμε για την περικοπή ΦΠΑ που έχουν εισπράξει και άλλες που ακόμη τους οφείλεται ΦΠΑ και θα πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε και αυτό το θέμα.

Η επόμενη συνάντηση αφορούσε το υπερταμείο για το οποίο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι συζητήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να καταστεί λειτουργικό μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2017.

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εξέταση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και θέματα ενέργειας που θα αναλάβουν οι αρμόδιοι κκ Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι θα φτάσουν το απόγευμα από την Νέα Υόρκη όπου παρακολούθησαν το συνέδριο του Capital Link.
#αξιολόγηση #δανειστές #πρόγραμμα

Πολιτική εντολή Μοσκοβισί να «νομιμοποιηθούν» οι ανακοινώσεις Τσίπρα για συντάξεις και ΦΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2016 - 07:47
Τελευταία δημοσίευση: 07:47Οικονομία
Πολιτική εντολή Μοσκοβισί να «νομιμοποιηθούν» οι ανακοινώσεις Τσίπρα για συντάξεις και ΦΠΑ
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Ως ανταλλαγή πολιτικών μηνυμάτων, εκ του ασφαλούς, κρίνουν τις εκατέρωθεν κινήσεις, Αθήνας και Λουξεμβούργου, κύκλοι των Βρυξελλών, υπενθυμίζοντας ότι στην πραγματικότητα δεν έχει παγώσει τίποτα, καθώς οι τακτικές διοικητικές πράξεις για την ανταλλαγή επιτοκίων και λήξεων ομολόγων δεν επρόκειτο να εκτελεστούν τις επόμενες δέκα ημέρες, αλλά ήταν γνωστό ότι θα συνέβαιναν από τον Ιανουάριο και ως το καλοκαίρι.
Αυτό όμως που καθιστά τις κινήσεις, ανώδυνες, προς το παρόν είναι ότι η πλευρά της Κομισιόν στην Τρόικα, έχει την πολιτική εντολή Μοσκοβισί να βοηθήσει την κυβέρνηση να “νομιμοποιήσει” τις ανακοινώσεις Τσίπρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα έχει πολλές ευκαιρίες να αποδείξει “που θα βρει τα λεφτά”, να φέρει ισοδύναμα, ή να κάνει ό, τι άλλο χρειαστεί για να εξομαλύνει την κατάσταση.
Αυτό ήταν γνωστό στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ESΜ που αφενός ζήτησαν προχθές το βράδυ από την τρόικα, “λογιστική εκτίμηση για τα μέτρα”, όσο και από την Αθήνα που “δεν είχε κάτι να χάσει”.
Η Τρόικα μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Μοσκοβισί, δεν έχει ολοκληρώσει αυτή τη λογιστική δουλειά - όπως είπαμε αυτό θα γίνει με ισοδύναμα ή με πόθεν έσχες (να αποδείξει η κυβέρνηση ότι τα λεφτά και το περιθώριο υπάρχουν).
Το πολιτικό μήνυμα όμως που εστάλη δεν παύει να είναι σαφές: δεν νοούνται μονομερείς ενέργειες και οι διαδικασίες έχουν ουσία και πρέπει να τηρούνται.
Βεβαίως η κυβέρνηση είχε ενθαρρυνθεί από την υπέρ του δέοντος - όπως υποστηρίζουν κύκλοι των δανειστών - υποστήριξη Μοσκοβισί.
Ακόμα όμως και έτσι θα έπρεπε να περιμένει την πιστοποίηση του πλεονάσματος, την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού και άλλα πολλά πριν αποφασίσει να δώσει 13η σύνταξη.
Το μήνυμα ελήφθη από την Αθήνα, της οποίας τα κίνητρα παραμένουν ασαφή. Οι Βρυξέλλες, η Χάγη, το Λουξεμβούργο, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, δεν ανησυχούν για την πιθανότητα να προκηρυχθούν εκλογές, αλλά για την ζημιά που μπορεί αυτές να κάνουν στην οικονομία και το χρόνο που θα χαθεί.
Η κατάσταση θυμίζει έντονα τις μέρες του 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός πήγαινε στο Βερολίνο για να ξεκαθαρίσει την εξέλιξη μιας άλλης τότε αξιολόγησης.
Την Παρασκευή - καθώς επί της ουσίας τέτοιες συζητήσεις δεν θα γίνουν στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη - ο πρωθυπουργός θα κάνει μια πλήρη ανασκόπηση των λειτουργιών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο με την Α. Μέρκελ.
Το ότι θα ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από το ρεπορτάζ, αλλά το βέβαιο είναι ότι ΔΝΤ χωρίς λεφτά σημαίνει παρέκκλιση από τις κοινοβουλευτικές αποφάσεις σε 6 κράτη μέλη.
Έξι κράτη μέλη ψήφισαν με νόμο τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, ό, τι συνέβη ως τώρα ήταν εντός προγράμματος και αν το ΔΝΤ δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί άλλο πρόγραμμα από την αρχή - κάτι πολύ δύσκολο εν μέσω εκλογών.
Όπως είχε γράψει η Realnews, το χρονικό όριο για να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά είναι ο Απρίλιος - πριν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος.
Η χώρα έχει να πληρώσει 7 δισ. τον Ιούλιο, ο χρόνος είναι λίγος και δεσμεύει τις κινήσεις και της όποιας επόμενης κυβέρνησης προκύψει από πιθανές ή απίθανες πρόωρες εκλογές.
Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί και την αντιπολίτευση και προς αυτόν τον σκοπό, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες επαφές με Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Τίμμερμανς.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:
Γιούνκερ: Τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη στο ζήτημα των προσφύγων

Μοσκοβισί: Στηρίζει τη κυβέρνηση - Εντός συμφωνίας τα μέτρα

Μοσκοβισί: Στηρίζει τη κυβέρνηση - Εντός συμφωνίας τα μέτρα

Στήριξη από τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, πήρε η κυβέρνηση στο θέμα των μέτρων για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς με δήλωσή του ο Επίτροπος δεν θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται εκτός της συμφωνίας του Eurogroup.
Τι αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου
"Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα"! Η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου