Σελίδες

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Οι τέσσερις παγίδες στην χρήση πλαστικού χρήματος

Οι τέσσερις παγίδες στην χρήση πλαστικού χρήματος

Οι τέσσερις παγίδες στην χρήση πλαστικού χρήματος

Αν και η χρήση πλαστικού χρήματος θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η σύνδεσή του με το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2017 με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πριν 10ημέρες δημιουργεί νέα προβλήματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.
Τα παράδοξα της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο φόρο, πρόστιμα και προσαυξήσεις και μάλιστα σε κατηγορίες πολιτών οικονομικά ευάλωτες
Η πρώτη παγίδα έχει στηθεί για αυτούς που έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα και δηλώνουν ένα αυτοκίνητο 1300 κυβικά 15ετίας (ακόμη και αν το έχει σε ακινησία!) και ένα σπίτι 80 τετραγωνικών στην ιδιοκτησία τους. 

Κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα 5000 ευρώ λογικά θα έπρεπε να καλύψει με αποδείξεις το 10% του εισοδήματος του δηλαδή θα πρέπει να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον 500 ευρώ . Σύμφωνα όμως με την εφορία τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει δυστυχώς μεγαλύτερο τεκμαρτό από πραγματικό εισόδημα. Σύμφωνα με όσα ισχύουν η εφορία υπολογίζει 3.000 ευρώ ατομικό τεκμήριο συν 3.200 για το τεκμήριο διαβίωσης λόγω της ιδιοκτησίας του σπιτιού και άλλα 2.300 ως τεκμήριο για το παλιό ΙΧ του.
Η εφορία υπολογίζει ως φορολογητέο εισόδημα με βάση τα «αντικειμενικά» τεκμήρια 8500 ευρώ που προκύπτει αθροιστικά από τα επιμέρους τεκμήρια διαβίωσης . Συνεπώς ο φορολογούμενος θα πρέπει να να συγκεντρώσει αποδείξεις τουλάχιστον 850 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο του . Αν μπορεί να αποδείξει μόνο τα 500 ευρώ τότε θα φορολογηθεί με 22% για την διαφορά των 350 ευρώ που θα είναι οι αποδείξεις που του λείπουν .
Ακόμη και κάποιος που δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και μένει σε ένα σπίτι με νοίκι και ως μοναδικό εισόδημα ένα επίδομα 300 ευρώ θα έχει πρόβλημα. 

Θα πρέπει να αποκτήσει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και να κάνει ηλεκτρονικές δαπάνες τουλάχιστον στο 10% του εισοδήματος τους δηλαδή των 3.600 ευρώ. Διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει και αυτός φόρο 22%.
Το δεύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι σύζυγοι οι οποίοι έχουν κοινές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Με δεδομένο ότι το αφορολόγητο είναι ατομικό είναι αν χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο ηλεκτρονικής πληρωμής θα πρέπει θα εξασφαλίσει μόνο ο ένας από τους δύο (αυτός στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί η κάρτα) το αφορολόγητο ενώ ο δεύτερος θα πληρώσει φόρο 22% από το πρώτο ευρώ .
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι παρότι ο συγκεκριμένος νόμος πήγαινε και ερχόταν στο υπουργείο οικονομικών έχει ατέλειες σε ότι αφορά την εφαμρογή του. 

Στον νόμο ορίζεται σαφώς ότι εξαιρούνται οι φυλακισμένοι και με τροπολογία εξαιρέθηκαν όσοι έχουν αναπηρία μέχρι και 80% και η ηλικιωμένοι πάνω από 70 ετών. 

Δεν αναφέρεται τίποτα γι αυτούς που υπηρετούν ως κληρωτοί, ενώ παρά την εξαίρεση από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ,υπερήλικες και βαριά ανάπηροι θα πρέπει να συλλέγουν ξανά χάρτινες αποδείξεις!
Ποιες δαπάνες δεν κατοχυρώνουν αφορολόγητο
Ο νόμος για το πλαστικό χρήμα επιβάλλει ηλεκτρονικές δαπάνες για ένα ποσοστό 10% έως και 20% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Βάσει των διατάξεων που κατατέθηκαν στη Βουλή, το 2017, όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος τους. 

Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ σε 20%.
Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει στους πολίτες την δική του ευθύνη να κάνει ελέγχους επικεντρώνοντας τις δαπάνες που θα γίνονται δεκτές για το χτίσιμο του αφορολόγητου σε συγκεκριμένες δαπάνες
Οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα αφορούν: Σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα,αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα ,είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Δεν θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις από:
• λογαριασμούς ΔΕΚΟ
• κινητή και σταθερή τηλεφωνία
• δόσεις δανείων
• ενοίκια
• κοινόχρηστα
• ασφάλιστρα
• διόδια
Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου