Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Γιατί ο Σουλτάνος ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γιατί ο Σουλτάνος ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα

Γιατί ο Σουλτάνος ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Με... έκπληξη αντιμετώπισε η Άγκυρα τις ελληνικές αντιδράσεις για το καθεστώς στο Αιγαίο και ειδικά για την κυριαρχία στα Ίμια, αποδεικνύοντας ότι θεωρεί περίπου ως τετελεσμένο όχι απλώς ότι είναι αμφισβητούμενα, αλλά ότι της ανήκουν δικαιωματικά. «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη δήλωση της Αθήνας«» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας εγγράφως σε σχετικό ερώτημα, για να προσθέσει ότι «είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Καρντάκ».
Όσον αφορά στη διεθνή κοινότητα, πάντως, οι αντιδράσεις της ποικίλλουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι οποίες βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξαν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ όταν ρωτήθηκε για τους εθνικιστικούς τόνους που έχει υιοθετήσει εσχάτως ο Ταγίπ Ερντογάν και για τις δηλώσεις αναφορικά με «τα σύνορα της καρδιάς μου», περιορίστηκε να παραπέμψει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών...
Γιατί ο Σουλτάνος ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα
Από την πλευρά της, η Ε.Ε. εμφανίστηκε χθες σαφώς πιο επικριτική έναντι της Άγκυρας -πιθανότατα, επειδή οι ευρωτουρκικές σχέσεις διανύουν περίοδο κρίσης, η συμφωνία για το προσφυγικό είναι στον αέρα και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν πρακτικά «παγώσει». «Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί απερίφραστα για τις σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται εναντίον κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η Ε.Ε. τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους».
Είναι γεγονός, βεβαίως, ότι όποια και αν είναι η στάση της διεθνούς κοινότητας, η Άγκυρα και ο Ερντογάν μοιάζουν αποφασισμένοι να παίξουν μέχρι τέλους ένα εξαιρετικά επικίνδυνο -για την Τουρκία, αλλά και για ολόκληρη τη γειτονιά της- στοίχημα: Να βάλουν στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, με την προσδοκία ότι οι μεγάλες και βίαιες ανακατατάξεις που ήδη συντελούνται θα έχουν συνέχεια και θα επιτρέψουν στην Τουρκία να αναβαθμίσει τη θέση της, κατοχυρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά, στρατιωτικά, γεωπολιτικά, ακόμη και εδαφικά οφέλη.
Η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ και τη Συρία, ο πόλεμος κατά του ΡΚΚ και των συμμάχων του, το πογκρόμ εναντίον των Κούρδων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους, οι διώξεις των πάσης φύσης διαφωνούντων στο εσωτερικό της χώρας, η σκληρή στάση στο Κυπριακό και η κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών και δηλώσεων στο Αιγαίο (ενδεχομένως και τη Θράκη) και η ευθεία αμφισβήτηση σχεδόν του συνόλου των διεθνών συνθηκών οι οποίες αποτύπωσαν τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες της προηγούμενης ιστορικής περιόδου η οποία μοιάζει να φτάνει στο τέλος της, μαζί φυσικά με την αμφισβήτηση της ηγεμονίας Αμερικανών και Ευρωπαίων (ενίοτε και Ρώσων) στην περιοχή έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Ερντογάν, τον οποίο σιγοντάρει και συναγωνίζεται σε κορόνες η κεμαλική αντιπολίτευση, εννοεί όλα όσα λέει και κάνει ή μπλοφάρει και «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα» -με άλλα λόγια, τα ζητά όλα για να πάρει τελικώς μερικά. Ό,τι κι αν από τα δύο και να ισχύει, τα σύννεφα πυκνώνουν...
ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Μήνυμα Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάνης

Μήνυμα Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάνης

Μήνυμα ότι η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι «αδιαμφισβήτητη» απευθύνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που θα είναι και υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας, διασκεδάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό και τονίζοντας πως «επανειλημμένως έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».
Ο κ. Στάινμάγερ, που έρχεται στην Αθήνα αύριο, καλεί όσους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό να επιδείξουν εποικοδομητική στάση. Ο ίδιος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το αδιέξοδο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεπεραστεί.
Τονίζει, ωστόσο ότι βάση των συζητήσεων με το Ταμείο είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις διατλαντικές σχέσεις ως «θεμέλιο της Δύσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι την αρχή αυτή θα την ενστερνιστεί ο νέος πρόεδρος.
ΠΕΤΕΡ ΑΛΤΜΑΙΕΡ

Γερμανική προειδοποίηση προς την Αγκυρα: Να τηρήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το προσφυγικό αν θέλει να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της

Γερμανική προειδοποίηση προς την Αγκυρα: Να τηρήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το προσφυγικό αν θέλει να καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της

O Προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της εάν θέλει να απαλαμβάνουν οι πολίτες της του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό "είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις", είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.
O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και "εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθέι μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι", είπε ο Αλτμάιερ στην γερμανική εφημερίδα.
Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Αγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε."Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα."
Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις "έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της."
Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει "ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αίγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία", δήλωσε ο Αλτμάιερ στην κυριακάτικη Welt.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου