Σελίδες

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ EUROGROUP THΣ 26ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Επικίνδυνο σκηνικό με τους πιστωτές για την αξιολόγηση

ΝΕΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ EUROGROUP THΣ 26ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Επικίνδυνο σκηνικό με τους πιστωτές για την αξιολόγηση

Επικίνδυνο σκηνικό με τους πιστωτές για την αξιολόγηση
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στον αέρα, και με όλα τα σενάρια ανοικτά, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, προς αναζήτηση πολιτικού συμβιβασμού, ο οποίος όμως, ακόμη και υπό καλές συνθήκες, έχει πια περάσει στο επικίνδυνο έδαφος των καθυστερήσεων. Νέο ορόσημο, στο καλό σενάριο, είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Έως τότε Αθήνα και Βρυξέλλες ευελπιστούν πως θα έχει προκύψει συμβιβασμός, με το κλίμα όμως να είναι αρκετά τεταμένο ενισχύοντας πιο δυσμενή σενάρια που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις.
Μέχρι στιγμής, σε πρώτο πλάνο παραμένει η επιστολή Τσακαλώτου, και οι ζυμώσεις εντείνονται για τη διατύπωση των «εγγυήσεων» που πρέπει να δοθούν στους πιστωτές για τις παροχές ώστε να «ξεπαγώσουν» ει δυνατόν στις αρχές του έτους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, χθες, υπογράμμισε πως η οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης και δεν πρέπει να αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει, εγκαίρως, την αξιολόγηση και να επιστρέψει στις αγορές, μέσα στο 2017. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και κυβερνητική πηγή που τόνιζε πως το βασικό θέμα παραμένουν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, πως υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί σημείο ισορροπίας, καθώς όπως είπε και ο Π. Μοσκοβισί μπορούμε να έχουμε λύση έως το τέλος Ιανουαρίου. Αίσθηση όμως προκάλεσε η εκτίμησή του πως οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα είναι τεχνητή και θα μπορούσε να προέλθει «για εσωτερική, δική τους, πολιτική κατανάλωση», προσθέτοντας πως κάποιοι πιέζονται από δυνάμεις της Ακροδεξιάς, στην Ευρώπη, και αποσκοπούν να δείξουν ένα σκληρό πρόσωπο στο δικό τους ακροατήριο.
Η ίδια πηγή απέκλειε πάλι σενάρια εκλογών, ενώ για τα εργασιακά έστειλε νέο μήνυμα προς το ΔΝΤ, σχολιάζοντας πως στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει πως «εδώ είναι Ευρώπη» σημειώνοντας πως δεν θέλει να πιστεύει πως κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν πτώση κυβερνήσεων άλλων κρατών.
Επιστολή... συνδιαμόρφωσης
Σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου η ίδια πηγή εκτιμούσε πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει οριστική διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, σημειώνοντας πως το ελληνικό κείμενο θα συνταχθεί και θα αποσταλεί. Αντιφατικά ήταν πάντως τα μηνύματα που έρχονταν από το στρατόπεδο των πιστωτών, όπου η στάση παραμένει μη ενιαία απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα με το γερμανικό μπλοκ, συνεπικουρούμενο από το ΔΝΤ, να εγείρει σοβαρές ενστάσεις και να ζητά πολύ σκληρές εγγυήσεις. Άλλωστε το πλαίσιο που θέτει ο ESM είναι ιδιαίτερα αυστηρό και σκληρό για την ελληνική πλευρά και στο παρασκήνιο, διεξάγεται όπως όλα δείχνουν, ένας διπλωματικός μαραθώνιος, για την τελική μορφή που θα έχει η απαντητική επιστολή, διαδικασία ίσως αποβεί τελικά περισσότερο χρονοβόρα από ό,τι αναμενόταν. Οι ζυμώσεις εντείνονται για το θέμα που στάθηκε ικανό να «παγώσει» πρακτικά τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς τα πράγματα είναι τελικά πιο σύνθετα από το αρχικό πλαίσιο που προέβλεπε την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε χθες πως η επιστολή είναι αντικείμενο συνδιαμόρφωσης, προφανώς μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, ως προς τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δοθούν, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει χθες πως επισήμως δεν έχει δοθεί απάντηση και υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Κρίσιμο θέμα δε που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν όντως έχει αποσυνδεθεί, οριστικά, η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τη δεύτερη αξιολόγηση. Στην παρούσα φάση οι Θεσμοί θα πρέπει να κρίνουν ικανοποιητικό και επαρκές το πλαίσιο των εγγυήσεων που θα δώσει η ελληνική πλευρά για να δοθεί το άτυπο «πράσινο φως» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Κάτι όμως που υπό καλές συνθήκες δεν θα γίνει πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά θα ξεκαθαρίσει από το νέο χρόνο, όταν δηλαδή, εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει και η εφαρμογή των μέτρων. Οι βασικές διαβεβαιώσεις με βάση όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες από ευρωπαϊκές πηγές, θα έπρεπε να περιέχουν τα εξής: Διαβεβαίωση ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017, δέσμευση ότι εάν υπάρξει απόκλιση στόχων και ενεργοποίηση κόφτη οι περικοπές θα έλθουν από τις συντάξεις και δέσμευση πως εάν, μελλοντικά υπάρξει υπέρβαση πλεονάσματος, θα εφαρμόζεται το πλαίσιο του μνημονίου, δηλαδή θα διατίθεται η υπέρβαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Aντιπαράθεση της Κομισιόν με το ΔΝΤ
Νέο επεισόδιο προέκυψε χθες στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ορθότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έναντι της κριτικής που ασκεί το ΔΝΤ, υπερασπίστηκε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αν. Μπράιτχαρντ, η οποία όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις νέες επισημάνσεις του ΔΝΤ που έβαλε πάλι στο στόχαστρο συντάξεις και αφορολόγητο, ανέφερε τα εξής: «Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου