Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ Οι αβεβαιότητες κρατούν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% με 2%

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

Οι αβεβαιότητες κρατούν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% με 2%

Οι αβεβαιότητες κρατούν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% με 2%
Tης Μανταλένας Πίου
Οι σημαντικές αβεβαιότητες που παραμένουν για την ελληνική οικονομία, όπως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναμένεται να συγκρατήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2017 στην περιοχή του 1,5%-2%, έναντι του φιλόδοξου στόχου μεγέθυνσης κοντά στο 3% που είχε τεθεί αρχικά, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χθες. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκτροχιασμό του προγράμματος εξ αιτίας παρατεταμένων καθυστερήσεων και προειδοποιεί για τις αλλαγές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Το κύριο ζητούμενο είναι να βρεθεί σταδιακά η χώρα σε τροχιά βιώσιμης και υγιούς ανάπτυξης, όμως από αυτή την οπτική γωνία παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της μελέτης. Αρκετές από τις λειτουργίες της οικονομίας σταδιακά ανακάμπτουν από το πλήγμα του 2015 και επανέρχονται σε μία κανονικότητα, με αποτέλεσμα οι δείκτες να εμφανίζουν ανάκαμψη, καθώς η βάση σύγκρισης είναι χαμηλή. Όμως αυτή η ανάκαμψη δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ότι εξασφαλίζει πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας
Μετά τη βαθιά ύφεση που ξεκίνησε το 2008, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα περίπου στο επίπεδο του 2000. Η ταχύτατη αύξηση των εισοδημάτων την περίοδο από την είσοδο στην Ευρωζώνη ως το 2008 αντιστράφηκε με μία μείωση, περίπου συμμετρικής έντασης και χαρακτήρα ως το 2016.
Ωστόσο η οικονομία, αν και βαριά τραυματισμένη, δεν έχει βρεθεί κάτω από το επίπεδο της εισόδου στην Ευρωζώνη, δεν είναι χωρίς σφυγμό και χωρίς θετικές προοπτικές, εκτιμά το ΙΟΒΕ, θεωρώντας ότι είναι εφικτός ένας νέος κύκλος ανάπτυξης, ο οποίος όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτόματα. «Απαιτείται πολύ καθαρό πολιτικό στίγμα και ανάλογη κοινωνική στήριξη», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.
Ιδιαίτερο βάρος η έκθεση δίνει και στη βιώσιμη εξισορρόπηση των περίφημων «δίδυμων ελλειμμάτων» (τρεχουσών συναλλαγών και εμπορικού ισοζυγίου). Η όποια ανάπτυξη αναπόφευκτα θα προσελκύσει εισαγωγές που για να αντισταθμιστούν στο ισοζύγιο θα πρέπει να υπάρξει δυναμική ανάπτυξης εξαγωγών και άρα επιμονή στις μεταρρυθμιστικές τομές.
Χωρίς σταθεροποίηση της οικονομικής πολιτικής σε αξιόπιστη κατεύθυνση δίχως αμφιβολίες για ενδεχόμενες παλινδρομήσεις δεν μπορεί η οικονομία να κινηθεί συστηματικά ανοδικά. «ΟΟσο αφήνεται να θεωρείται ότι οι καταστροφικές προοπτικές μπορεί και να είναι ένα ίσως αποδεκτό ενδεχόμενο, η οικονομία θα καρκινοβατεί στα σημερινά επίπεδα», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και καλούν τους διαχειριστές της οικονομίας, εκατέρωθεν του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης, να πείσουν ότι η μόνη τους πρόθεση και μέριμνα είναι να τεθεί η οικονομία σε διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.
Το ΙΟΒΕ προειδοποιεί για τους κινδύνους εκτροχιασμού του προγράμματος εξ αιτίας μίας παρατεταμένης καθυστέρησης στην αξιολόγηση και επισημαίνει ότι συνολικά η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί μακριά από επιλογές, που μπορεί να εξυπηρετούν πρόσκαιρες προτεραιότητες, αλλά θα έχουν αρνητική επίδραση στη συνέχεια.
Η χρονοτριβή στο ξεκαθάρισμα των όρων ανάπτυξης της οικονομίας δημιουργεί επιπλέον κόστος και κινδύνους σε τρία επίπεδα τουλάχιστον: Πρώτον, στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα τμήματα που βιώνουν ή πλησιάζουν συνθήκες φτώχειας. Δεύτερον, στις επενδύσεις καθώς όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα παγώνουν οι αποφάσεις για σημαντικές επενδύσεις όπως η ενέργεια και άλλοι σημαντικοί κλάδοι, στους οποίους ήδη παρατηρείται αποεπένδυση και τρίτον, το διεθνές περιβάλλον το οποίο γίνεται όλο και πιο ευμετάβλητο. Η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο, στον οποίο οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις αλληλοεπιδρούν σε συνθήκες απομόχλευσης και πίεσης στα εισοδήματα.
Για τη χώρα μας το μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή αμφιταλαντεύσεων. Η αβεβαιότητα ως προς τους στόχους και την αξιοπιστία αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, ενώ η πίεση για τα υψηλά μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί αντανάκλαση του ελλείμματος εμπιστοσύνης. Το ΙΟΒΕ τονίζει ότι η προσπάθεια για μεγαλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα θα βαρύνει κυρίως τα φορολογούμενα νοικοκυριά.
«Καμπανάκι»
Στην έκθεσή του ο ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκτροχιασμό του προγράμματος εξ αιτίας παρατεταμένων καθυστερή- σεων και προειδο- ποιεί για τις αλλα- γές στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
«Δίδυμα ελλείμματα»
Ιδιαίτερο βάρος δίνει η έκθεση και στη βιώσιμη εξισορρόπηση των περίφημων «δίδυμων ελλειμμάτων» (τρεχουσών συναλλαγών και εμπορικού ισοζυγίου). Η όποια ανάπτυξη αναπόφευκτα θα προσελκύσει εισαγωγές που για να αντισταθμιστούν στο ισοζύγιο θα πρέπει να υπάρξει δυναμική ανάπτυξης εξαγωγών και άρα επιμονή στις μεταρρυθμιστικές τομές.
Το μήνυμα
Για τη χώρα μας το μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή αμφιταλαντεύσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου