Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΡΙ ΡΑΙΣ Νέες τορπίλες ΔΝΤ: Αν θέλετε πλεόνασμα 3,5% τότε θα πάρετε μέτρα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΡΙ ΡΑΙΣ

Νέες τορπίλες ΔΝΤ: Αν θέλετε πλεόνασμα 3,5% τότε θα πάρετε μέτρα

Νέες τορπίλες ΔΝΤ: Αν θέλετε πλεόνασμα 3,5% τότε θα πάρετε μέτρα
Δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
Όπως δήλωσε ερωτηθείς σχετικά "παραμένει πιθανό, βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη".
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΔΝΤ για περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) στην Ελλάδα, παρέπεμψε στο πρόσφατη ανάρτηση του Π. Τόμσεν που είχε ξεσηκώσει σάλο καθώς ανέφερε ουσιαστικά ότι πρέπει να υπάρξει μείωση αφορολόγητου και «κόφτης» στις συντάξεις. Οπως είπε ο κ. Ράις το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του ΔΝΤ" για το ελληνικό πρόγραμμα. 
"Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα", όμως αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, "τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα".
Επίσης γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευθεί έκθεση του Ταμείου για το Άρθρο IV, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την αξιολόγηση του προγράμματος.
Ερωτηθείς αν η έκθεση θα λαμβάνει υπόψιν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν για το ελληνικό χρέος δήλωσε ότι "θα είναι περιεκτική και θα λάβει υπόψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες". Αναφορικά με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην παρουσίασή της έκθεσης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως είναι κάτι το φυσιολογικό καθώς πρόκειται για "πολύ υλικό το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά".

Ακόμη δήλωσε πως δεν έχει ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα ενώ σε ερώτηση για το πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση του προγράμματος δήλωσε πως "δεν υπάρχει προθεσμία" και πως "στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μοσκοβισί για Τσακαλώτο: Δεν του τράβηξα το αυτί...

Μοσκοβισί για Τσακαλώτο: Δεν του τράβηξα το αυτί...
Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με στόχο την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι ελάχιστα απομένουν να γίνουν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί κι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορύν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. 
«Με καλή πρόθεση τα προβλήματα που παραμένουν θα ξεπεραστούν» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος και έκανε λόγο για εποικοδομητική συνομιλία για τη διαδικασία και την ουσία της β' αξιολόγησης.
Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν του τράβηξα το αυτί». Η θέση της Κομισιόν είναι ότι έγιναν πολλά για να πετύχουμε και να κάνουμε το πρόγραμμα πραγματική αξιολόγηση.
Ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση. Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, πολύ λίγα είναι ακόμα στο τραπέζι και οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν και κλείσουμε γρήγορα.
Συζητήσαμε τα μέτρα στο χρέος και πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου.
Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ότι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές και μια κατάσταση «win win». Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup και των άλλων Θεσμών.
Ηταν πολύ παραγωγική συζήτηση, σημείωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αμφότεροι αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά ανάκαμψης με τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Κανένας από τους δυο μας δεν θέλει αυτό να μπει σε κίνδυνο με επιστροφή της αβεβαιότητας.
Οσον αφορά το ΔΝΤ, ο Μοσκοβισί δήλωσε πως «γνωρίζω ότι η παρουσία του είναι καθησυχαστικός παράγοντας για πολλά κράτη στο πρόγραμμα», ενώ ο κ.Τσακαλώτος από την πλευρά του κάλεσε το Ταμείο «να λάβει τις αποφάσεις του».
Ν. ΜΠΕΡΤΟ

Κομισιόν: Η ΕΕ έχει εγγυηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Κομισιόν: Η ΕΕ έχει εγγυηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
«Η ΕΕ έχει εγγυηθεί συνολικά, περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθιστώντας την Ελλάδα τον μεγαλύτερο ωφελημένο από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, ότι από τις αρχές του 2015 έχουν εγκριθεί και λαμβάνονται σταδιακά για την Ελλάδα, 352 εκατ. ευρώ έκτακτη βοήθεια. Η Ν. Μπερτό εξήγησε ότι από το ποσό των 352 εκατ. ευρώ, περίπου το μισό (178 εκατ. ευρώ) πήγαν στις ελληνικές αρχές και το άλλο μισό (174 εκατ. ευρώ) στους εταίρους της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Eπιπλέον, συνέχισε η Ν. Μπερτό, έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα 198 εκατ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και πέραν αυτού, η Ελλάδα δικαιούται άλλα 509 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020.
Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, η Ν. Μπερτό ανέφερε, ότι έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων, 295 εκατ. ευρώ, τόσο στις ελληνικές αρχές, όσο και στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. προέρχονται από το πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (των 509 εκατ. ευρώ).
Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τα 198 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου