Σελίδες

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΩ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Σε λύση μέσω του «κόφτη» ελπίζει η κυβέρνηση

ΕΝΩ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Σε λύση μέσω του «κόφτη» ελπίζει η κυβέρνηση

Σε λύση μέσω του «κόφτη» ελπίζει η κυβέρνηση
Του Ηλία Μπενέκου
Θετικές ειδήσεις στο πεδίο της αξιολόγησης αναμένει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, με το Μαξίμου να ελπίζει ότι η χρυσή τομή με τους δανειστές μπορεί να βρεθεί στην επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, ενώ σπεύδει να εξηγήσει εκ των προτέρων πως μία τέτοια λύση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Την ίδια ώρα οι διαψεύσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, βρίσκονται σε ... ημερήσια διάταξη, αν και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - όπως χθες του Στ. Κούλογλου - περί προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης από τους ακραίους της Ευρώπης, συντηρούν και ενισχύουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
«Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2016, η υπεραπόδοση των εσόδων και η σταδιακή μείωση της ανεργίας δεν δικαιολογούν αυτή τη στιγμή καθυστερήσεις εκ μέρους κανενός σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στέλνοντας μήνυμα και στην πλευρά του δανειστών τόνισε πως «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα». «Υπάρχουν δυνατότητες να έχουμε μια θετική εξέλιξη, αρκεί όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης - όπως τις διετύπωσε χθες ο κ. Τζανακόπουλος - «πρέπει να έχουμε άμεσα θετικές εξελίξεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί και από τη δική μας μεριά, αλλά και από τη μεριά των ευρωπαϊκών θεσμών. Να μπορέσουμε, δηλαδή, εντός των πρώτου τριμήνου του 2017 να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να προετοιμαστούμε για να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και στη συνέχεια να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το ελληνικό χρέος χωρίς προσφυγή σε δάνεια του επίσημου τομέα».
Παράλληλα και στον απόηχο των δηλώσεων του Ευκλ. Τσακαλώτου περί ενδεχόμενης επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν συνεπάγεται επέκταση του ελληνικού προγράμματος. «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σε αυτό δεν χωρά καμία απολύτως αμφισβήτηση» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Όπως εξήγησε αυτό στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία είναι «το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε το χρέος της να θεωρηθεί βιώσιμο και από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά κυρίως από την ΕΚΤ». «Μέχρι να συμφωνηθούν λοιπόν τα πάντα, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί. Ακόμη η συζήτηση είναι ανοιχτή» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος
Το θέμα στο οποίο πάντως το Μαξίμου εμφανίζεται κατηγορηματικό είναι ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε χθες ξανά, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία. Επιχειρώντας μάλιστα να «αποσυνδέσει» από το ενδεχόμενο εκλογών, τις περιοδείες κυβερνητικών στελεχών ανά την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως αυτές «εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να ακούσει τους πολίτες, να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα, να δώσει λύσεις εκεί που μπορεί και να έχει μία αδιαμεσολάβητη σχέση με την ελληνική κοινωνία»
Την ίδια ώρα πάντως νερό στο μύλο της εκλογολογίας έριχνε με δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου ο οποίος αν και χαρακτήρισε ως το «χειρότερο σενάριο για την χώρα» να γίνουν αυτή τη στιγμή εκλογές, ωστόσο πρόσθεσε πως «o Σόιμπλε δεν θέλει να κλείσει την αξιολόγηση αλλά θέλει να ρίξει την κυβέρνηση». «Αν ο Σόιμπλε έχει αποφασίσει να σε πάει σε εκλογές, δηλαδή να σε ρίξει, θα πρέπει εσύ να αποφασίσεις πότε θα τις κάνεις. Να μην σε ροκανίσει για κανένα εξάμηνο και ζήσουμε τα ίδια με το 2015. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ άσχημη κατάσταση» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Κούλογλου.
«Το νομικό μονοπάτι»
«Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σε αυτό δεν χωρά καμία απολύτως αμφισβήτηση» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. Όπως εξήγησε αυτό στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία είναι «το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε το χρέος της να θεωρηθεί βιώσιμο και από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά κυρίως από την ΕΚΤ».
Κάλπες στο τέλος της 4ετίας
Το θέμα στο οποίο πάντως το Μαξίμου εμφανίζεται κατηγορηματικό είναι ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε χθες ξανά, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία.
Non paper του Μεγάρου Μαξίμου
Μικρότερες εισφορές πληρώνουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα
Μικρότερες εισφορές για σύνταξη και ασθένεια θα πληρώνουν από φέτος όσοι έχουν χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα. Αυτό επισημαίνει η κυβέρνηση σε non paper που εξέδωσε με αφορμή τη σύνδεση, από την 1/1/2017, των εισφορών με το εισόδημα. Σύνδεση που, όπως επισημαίνει, είναι δίκαιη αφού πάνω από το 40% των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούσαν επί χρόνια να καταβάλουν τις εισφορές τους λόγω της σύνδεσης των εισφορών με τα χρόνια ασφάλισης με αποτέλεσμα τα χρέη στον ΟΑΕΕ να φτάσουν στα 11,5 δισ. ευρώ. Στις κατηγορίες των ασφαλισμένων που ωφελούνται περιλαμβάνονται:
Οσοι δεν είχαν εισόδημα (τουλάχιστον 210 ευρώ το μήνα έπρεπε να πληρώνουν εάν ήταν στην 1η ασφαλιστική κλάση και από 615 έως 719 ευρώ το μήνα στην τελευταία, ανάλογα εάν ήταν ασφαλισμένοι πριν ή μετά το 1993 ενώ σήμερα θα πληρώνουν 168 ευρώ μηνιαίως).
Οσοι έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Ασφαλισμένος με 30 έτη ασφάλισης πλήρωνε 572 ευρώ ενώ, τώρα, με εισόδημα 20.000 ευρώ (το 89 % των ασφαλισμένων με βάση τα εισοδήματα του 2014) θα πληρώνει 449 ευρώ.

Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με 9 ? 21 έτη ασφάλισης και εισοδήματα από 5.000 ευρώ (το 95% των ασφαλισμένων με βάση τα εισοδήματα του 2014) έως 8.000 ευρώ (το 97,5% των ασφαλισμένων με βάση τα εισοδήματα του 2014). πλήρωναν, με το παλαιό σύστημα, μηνιαία εισφορά 113 ευρώ και 148 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώνουν 87 ευρώ και 139 ευρώ, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου