Σελίδες

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΤ Ντράγκι: Βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης

ΕΚΤ

Ντράγκι: Βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης

Ντράγκι: Βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης
«Δεν υπάρχει χώρα στην ευρωζώνη που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι το Δημόσιο Χρέος της δεν είναι βιώσιμο». Τη διαβεβαίωση αυτή έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδος η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και στην παρούσα φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα δημιουργούσε πρόβλημα βιωσιμότητας στο Δημόσιο Χρέος της Ιταλίας μία απότομη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης υπό την πίεση που ασκεί η Γερμανία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας λαμβάνονται σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ίδια η Τράπεζα.
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι «τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν όταν θα ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης». Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι από αυτή έχουν ωφεληθεί όλες οι χώρες μηδέ της Γερμανίας εξαιρουμένης. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών.
Η ΕΚΤ για ακόμη μία φορά έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν επαρκεί για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική τροχιά. Παρόλο που στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Ντάγκι, οι ενδείξεις τον Δεκέμβριο είναι ενθαρρυντικές. Επιπροσθέτως θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε με ρυθμό 0,3%.
Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτό ομολόγων τα οποία μέχρι πρότινος εξαιρούνταν του προγράμματος, καθώς η απόδοση τους ήταν χαμηλότερη από το ελάχιστο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ αποτελεί μία έμμεση διεύρυνση του προγράμματος QE. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ντάγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ από τον Απρίλιο μειώνεται στα 60 δισ. ευρώ το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων από την αγορά) εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η ΕΚΤ θεωρεί ότι τόσο η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει όσο και η νομισματική πολιτική που ακολουθεί από το 2014 και μετά έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα και κρίνονται επιτυχημένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στα ίδια επίπεδα και αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που αναμένεται να μειωθούν κατά ένα τέταρτο από τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου