Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Τι θα καταχωρούμε και τι όχι στο περιουσιολόγιο

Τι θα καταχωρούμε και τι όχι στο περιουσιολόγιο





Σε ερώτηση του βουλευτή Ι. Λαγού απάντησε η Υφυπουργός Οικονομικών κα Αικ. Παπανάτσιου σχετικά με τα δημοσιεύματα εφημερίδων στα οποία αναφέρεται ότι με τη λειτουργία του περιουσιολογίου, θα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα ο φορολογικός ελεγκτής να ελέγξει ακόμη και τις προσωπικές θυρίδες των πολιτών, αλλά και για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το αν θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι όλα τα κινητά μεγάλης αξίας.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε στην έγγραφη απάντησή της, ότι στο περιουσιολόγιο του οποίου η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α' 317) και του ν. 27/1975 (Α' 77).

https://www.taxheaven.gr


Τι θα καταχωρούμε και τι όχι στο περιουσιολόγιο

Τι θα καταχωρούμε και τι όχι στο περιουσιολόγιο

Σε έγγραφή απάντησή της η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου αναφέρει ότι στο περιουσιολόγιο του οποίου η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων.

Αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α' 317) και του ν. 27/1975 (Α' 77).
Η υφυπουργός οικονομικών κα Αικ. Παπανάτσιου απάντησε σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τα δημοσιεύματα εφημερίδων στα οποία αναφέρεται ότι με τη λειτουργία του περιουσιολογίου, θα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα ο φορολογικός ελεγκτής να ελέγξει ακόμη και τις προσωπικές θυρίδες των πολιτών, αλλά και για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το αν θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι όλα τα κινητά μεγάλης αξίας.
Σύμφωνα ωστόσο με έγγραφο προκήρυξης που είχε δημοσιευτεί πριν μερικές εβδομάδες προβλεπόταν ότι θα πρέπει να δηλώνονται σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και … άλογα ιπποδρόμου.
Εντός της διετίας 2017-2018 θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δρομολογήθηκε ήδη με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου