Σελίδες

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τί ισχύει για τις συστεγάσεις φαρμακείων!

Τί ισχύει για τις συστεγάσεις φαρμακείων!


Διευκρινίσεις για το πώς γίνεται η συστέγαση φαρμακείων κατόπιν ερωτήσεων προς τη Νομική Υπηρεσία του Π.Φ.Σ. από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, φαρμακοποιούς και Διευθύνσεις Υγείας Περιφερειών.
Σύμφωνα με έγγραφο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με αφορμή ερωτήσεις προς τη Νομική Υπηρεσία του Π.Φ.Σ. από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, φαρμακοποιούς και Διευθύνσεις Υγείας Περιφερειών αναφορικά με τις συστεγάσεις φαρμακείων και τις εταιρείες εκμεταλλεύσεως των συστεγαζόμενων φαρμακείων, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το πώς γίνεται η συστέγαση φαρμακείων.
Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρεται ότι:
Το άρθρο 218 του Ν. 4281/2016 (ΦΕΚ Α΄ 160), με το οποίο αντικαταστάθηκε η παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 1963/1991, ορίζει ειδικώς και συγκεκριμένως το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από τον αρμόδια Περιφέρεια.
Επίσης το άρθρο 7 του Ν. 1963/1991, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ορίζει την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για τη συστέγαση φαρμακείων (υπό ίδρυση με λειτουργούντα, καθώς και λειτουργούντα μεταξύ τους). Η παρ. 6 του ως άνω άρθρου ορίζει ότι τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας, που συνιστάται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οριζομένων συνδιαχειριστών όλων των συμμετεχόντων στη συστέγαση φαρμακοποιών.
Ομοίως δυνάμει του άρθρου 36 παρ. 6 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ Α΄ 31), ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακείο. Και σε αυτή την περίπτωση τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.
Τέλος, το άρθρο 2 παρ. 5δ της υπ’ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» (ΦΕΚ Β΄ 1445) ορίζει ότι «Ακριβές αντίγραφο του καταστατικού των εταιρειών καθώς και το ΦΕΚ της δημοσίευσής του, εφόσον πρόκειται για ΕΠΕ, κατατίθεται στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την καταχώριση της εταιρείας και του καταστατικού της στο ΓΕΜΗ. Το ίδιο ισχύει και για τις τροποποιήσεις του εταιρικού καταστατικού και όλες τις μεταβολές της εταιρείας.».
Ορισμένες Διευθύνσεις Υγείας (ευτυχώς όχι πολλές, αλλά αρκετές) απαιτούν οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να συστεγαστούν σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, να συστήνουν την κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή να τροποποιούν αναλόγως την τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία) πριν την χορήγηση από την Υπηρεσία της άδειας λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων, προκειμένου εν συνεχεία να χορηγήσουν την εν λόγω άδεια. Η απαίτηση αυτή είναι καθ’ όλα εσφαλμένη, καθώς ουδέν σχετικώς προβλέπεται δυνάμει των ανωτέρω διατάξεων. Αντιθέτως, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου και συστεγαζόμενων φαρμακείων ορίζονται σαφώς και περιοριστικώς. Η δε πρόσφατη ΚΥΑ προσδιορίζει ακριβώς σε ποιο χρονικό σημείο υποχρεούται ο φαρμακοποιός να προσκομίσει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας.
Άλλωστε η ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων σκοπό έχει ακριβώς την εκμετάλλευση των συστεγαζόμενων φαρμακείων, προϋπόθεση της λειτουργίας των οποίων είναι η προηγούμενη χορήγηση της σχετικής άδειας. Έχει δε παρατηρηθεί, κατόπιν της απαίτησης αυτής των Διευθύνσεων Υγείας να έχει συσταθεί η ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων, αλλά να μην χορηγείται εν τέλει η άδεια λειτουργίας συστεγαζόμενων φαρμακείων, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να υποβάλλονται σε άσκοπα έξοδα και ταλαιπωρία.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρώτα χορηγείται η άδεια λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας και εν συνεχεία συστήνεται η κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή τροποποιείται αναλόγως η τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία). Κατόπιν, εντός ενός μηνός από τη σύσταση ή την τροποποίηση ο φαρμακοποιός προσκομίζει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας.

ΠΗΓΗ: OENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου