Σελίδες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μέι: Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά «Έξοδος χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες καλύτερη από μια κακή συμφωνία»

Μέι: Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

«Έξοδος χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες καλύτερη από μια κακή συμφωνία»
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 14:11

UPD:15:17

REUTERS/POOL

Η Βρετανή πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι μια αποχώρηση του Η.Β. χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία αποχώρησης.

Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο ομιλίας της στην οποία εκθέτει τη στρατηγική της χώρας της ενόψει των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει συμφωνία όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. των 27 και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, χωρίς όμως να αποτελεί μέρος της.
Η κ. Μέι ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του Η.Β. έχουν ξεκαθαρίσει στο Λονδίνο ότι παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών κίνησης (προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων), πράγμα που ουσιαστικά θα θέτει τη βρετανική πολιτική υπό την αίρεση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των μηχανισμών της Ε.Ε.
Η Βρετανή πρωθυπουργός έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι μια αποχώρηση του Η.Β. χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία αποχώρησης.

H Μέι για το #Brexit

Τι είπε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της για τις προτεραιότητες της Βρετανίας αναφορικά με το Brexit.
  1. Tερέζα Mέι: Eίναι ζωτικής σημασίας μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές
  2. Tερέζα Mέι: Ας είναι αυτή η κληρονομιά μας στις επόμενες γενιές: τι κάναμε μετά την απόφασή μας
  3. Mέι:Eποικοδομητική και θετική στάση στη διαπραγμάτευση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ
  4. Mέι: Μετά το , η Βρετανία θέλει καλή γειτονία και φιλία με την ΕΕ
  5. Mέι: Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε ούτε την ενιαία αγορά ούτε την ΕΕ - Θέλουμε την επιτυχία της ΕΕ
  6. Tερέζα Mέι: Eίμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ
  7. Tερέζα Mέι: Μια νέα συμμαχία για μια ισχυρή ΕΕ και ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο
  8. Tερέζα Mέι: Είμαι περήφανη για τον ρόλο που η Βρετανία διαδραματίζει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια
  9. Tερέζα Mέι: Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους της σε σημαντικούς τομείς
  10. Tερέζα Mέι: Μπορούμε να καταφέρουμε νέες εμπορικές συμφωνίες, όχι μόνο με την ΕΕ
  11. Tερέζα Mέι: H Bρετανία να βγει στον κόσμο και να ανακαλύψει εκ νέου τον ρόλο της ως εμπορική δύναμη
  12. Tερέζα Mέι: Μια «παγκόσμια Βρετανία» θα έχει την ελευθερία εμπορικών συμφωνιών εκτός ΕΕ
  13. Τερέζα Μέι: Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά
  14. Tερέζα Mέι: Ψάχνουμε μια νέα στρατηγική συμμαχία με την ΕΕ
  15. Tερέζα Mέι: Ψάχνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά
  16. Tερέζα Mέι: Η ευκαιρία είναι να αξιοποιήσουμε τη στιγμή για μια παγκόσμια Βρετανία
  17. Μέι: Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά
Η ψήφος μας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν απόρριψη των ευρωπαϊκών αξιών, ούτε προσπάθεια να κάνουμε κακό στη συνεργασία των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών, ανέφερε ακόμη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Όχι σε τιμωρητική προσέγγιση»
Υιοθετώντας ωστόσο έναν σκληρό τόνο έναντι των φωνών στην Ε.Ε. που ζητούν σκληρή αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας, η κ. Μέι σημείωσε ότι όποιος επιλέξει να ακολουθήσει μία τιμωρητική γραμμή κατά τις διαπραγματεύσεις, θα πληγώσει τον ίδιο τον εαυτό του και τους πολίτες της χώρας του.
«Εγκαταλείπουμε την Ε.Ε., αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη», ξεκαθάρισε η Βρετανή συντηρητική πολιτικός, συμπληρώνοντας ότι μελλοντικές επιτυχίες της Ε.Ε. θα είναι προς όφελος και της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι πολίτες των χωρών - μελών της Ε.Ε. θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι οι Βρετανοί στις υπόλοιπες χώρες, είπε ακόμη η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Στο κοινοβούλιο η τελική συμφωνία για το Brexit»
Η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος τόνισε επίσης ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών που θα περιγράφει τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Οι νόμοι μας θα διαμορφώνονται πλέον στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ και θα κρίνονται από Βρετανούς δικαστές και όχι από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου», υπογράμμισε.
«Έχουμε ήδη λάβει τις προτάσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και αναμένουμε ανάλογο έγγραφο και από την Βόρεια Ιρλανδία, ώστε η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να αποβεί προς όφελος ολόκληρης της χώρας», πρόσθεσε.
Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ακόμη ότι στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η διατήρηση της ελεύθερης κίνησης προσώπων χωρίς την ανάγκη χρήσης ταξιδιωτικών εγγράφων μεταξύ του ίδιου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.
naftemporiki.gr

Τα 12 σημεία του σχεδίου Μέι για το Brexit


Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 15:14

UPD:15:17

REUTERS/POOL

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι

Κατά την ομιλία της στο Λονδίνο, όπου και εξέθεσε το σχέδιο της κυβέρνησής της για τη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι το κωδικοποίησε σε 12 σημεία.

  1.  Θα παράσχουμε «καθαρές λύσεις» και όχι ασάφειες σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς.
  2. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει ότι οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.
  3. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
  4. Θα δώσουμε πρακτική λύση, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
  5. Το Brexit σημαίνει έλεγχο του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
  6. Θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στις υπόλοιπες χώρες - μέλη, το συντομότερο δυνατό.
  7. Η βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θα χτίσει επάνω σε αυτά.
  8. Θα επιδιώξουμε μία συνεκτική και φιλόδοξη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  9. Έχει έλθει η ώρα η Μεγάλη Βρετανία να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τη φυσιογνωμία της σαν ένα μεγάλο, παγκόσμιο, εμπορικό έθνος.
  10. Θα καλωσορίσουμε μια συμφωνία για συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε πρωτοβουλίες σχετικές με την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία.
  11. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, παρά την αποχώρησή μας από την Ε.Ε.
  12. Θεωρούμε ότι μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών - μελών της.
naftemporiki.gr

Ισχυρή ώθηση στη στερλίνα


Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 14:26

UPD:14:33

REUTERS/Sukree Sukplang

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών καταγράφει η στερλίνα, χάρη στις διαβεβαιώσεις της Τερέζα Μέι ως προς τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή τη σχετική συμφωνία για το Brexit, ενώ κατέστησε σαφές ότι το Λονδίνο θα διεκδικήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.
Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα, αυτή την ώρα (14.24), ενισχύεται κατά 1,77% στα 1,2256 δολάρια, ενώ νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο επίπεδο των 1,2278 δολαρίων.
Κέρδη σημειώνει και έναντι του ευρώ, ενισχυόμενη κατά 0,8% στα 0,8736 ανά ευρώ.
Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο τείνει να ενισχύεται όταν υποχωρεί η στερλίνα, διευρύνει τις απώλειές του στο -0,53% και τις 7.288 μονάδες.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου παράλληλα, μειώνεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,285%.
naftemporiki.gr

Σαπέν: Το Λονδίνο αυτοσχεδιάζει, είναι ανέτοιμο για το Brexit


Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 11:29

UPD:11:30

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

«Όλα αυτά δείχνουν πόσο αδύναμη είναι η βρετανική κυβέρνηση ενώπιον μιας κατάστασης που κάποιοι εξ αυτών δεν ήθελαν», πρόσθεσε. 

Η βρετανική κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα φαίνεται να αυτοσχεδιάζει στην πολιτική της για το Brexit, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
«Κανείς δεν ήταν έτοιμος. Είμαστε σε μια κατάσταση αυτοσχεδιασμού», δήλωσε ο Σαπέν σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για την κεκαλυμμένη απειλή του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να χρησιμοποιήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων ως έναν τρόπο επιρροής στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Όλα αυτά δείχνουν πόσο αδύναμη είναι η βρετανική κυβέρνηση ενώπιον μιας κατάστασης που κάποιοι εξ αυτών δεν ήθελαν», πρόσθεσε. 
Όπως ανέφερε, η Γαλλία θα επιθυμούσε μεγαλύτερη σαφήνεια και θα ήθελε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. 
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ...

Πάει σε «σκληρό Brexit» η Τερέζα Μέι: Ξεκάθαρο διαζύγιο από την ΕΕ

Πάει σε «σκληρό Brexit» η Τερέζα Μέι: Ξεκάθαρο διαζύγιο από την ΕΕ
Το Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία τάχθηκε υπέρ ενός «ξεκάθαρου» διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης, τερματίζοντας έτσι τις εικασίες ότι το Λονδίνο μπορεί να ζητούσε ένα «ήπιο Brexit».
Η ομιλία της Τερέζα Μέι, πολυαναμενόμενη εδώ και μήνες για να αποσαφηνιστεί η αοριστία, χαιρετίσθηκε από τους ευρωσκεπτικιστές και ανέβασε αμέσως την ισοτιμία της στερλίνας, η οποία είχε σημειώσει πτώση την προηγουμένη.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς», δήλωσε η Μέι αποκαλύπτοντας τις προτεραιότητές της όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
Ενώ προέβλεπε να αρχίσει τη διαδικασία του διαζυγίου έως τα τέλη Μαρτίου, προοίμιο των συνομιλιών που αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως ζητούσαν πολλοί βουλευτές.
Για την Μέι, η παραμονή στην ενιαία αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών είναι ασύμβατη με την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα του Λονδίνου: τον έλεγχο της μετανάστευσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα ανοικτή και ανεκτική, όμως το μήνυμα του λοαού ήταν πολύ σαφές: το Brexit πρέπει να μας επιτρέψει να ελέγχουμε τον αριθμό των Ευρωπαίων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.
Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ και πολλοί επικαλέσθηκαν ως κύριο κίνητρο για την ψήφο τους το ζήτημα της μετανάστευσης.
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως η πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πλέον τις φράσεις και τις λέξεις που επί χρόνια με κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιούσα. Μια αληθινή πρόοδος», σχολίασε ευτυχής ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του κόμματος UKIP και υποστηρικτής του Brexit.
«Επιτέλους λίγη σαφήνεια»
«Θέλουμε μια νέα δίκαιη σύμπραξη (...) όχι ένα καθεστώς εν μέρει μέλους ή συνδεδεμένου μέλους της ΕΕ, που θα μας άφηνε κατά το ήμισυ μέσα ή κατά το ήμισυ έξω», επέμεινε η Μέι, τασσόμενη επίσης υπέρ μιας «νέας συμφωνίας» τελωνειακής ένωσης.
«Επιτέλους λίγη σαφήνεια» σχετικά με το Brexit, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν «όσο το δυνατόν πιο καλές, στενές σχέσεις» μετά την επισημοποίηση του Brexit.
«Για πρώτη φορά, το Ηνωμένο Βσίλειο αποδέχεται την ακαμψία της ΕΕ όσον αφορά τις τέσσερις ελευθερίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Μπουτ, διευθυντής της δεξαμενής εγκεφάλων Open Europe. Η ΕΕ εκτιμά πως η ελευθερία κυκλοφορίας των αγαθών είναι αδιάρρηκτα δεμένη με αυτή των προσώπων, των κεφαλαίων και των υπηρεσιών.
Η Μέι δήλωσε πάντως ότι θα επιδιώξει «να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση» στην ενιαία αγορά, καθώς το 44% των βρετανικών εξαγωγών το 2015 πήγαν στην ΕΕ.
Και για να αποφευχθεί «μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή», πρότεινε «τη σταδιακή εφαρμογή» της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με την ΕΕ στο τέλος των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας.
«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. Η Βρετανία θα παραμείνει συνεπώς «ο καλύτερος φίλος των ευρωπαίων εταίρων μας», υποσχέθηκε, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους να μην θελήσουν να τιμωρήσουν τη χώρα της.
«Θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοί σ' αυτή τη χώρα όπως ελπίζουμε ότι και οι πολίτες μας θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι σε σας», είπε η συντηρητική πρωθυπουργός ενώπιον των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ που είχαν κληθεί στο Λάνκαστερ Χάουζ.
Όμως η Βρετανία θα γίνει επίσης «μια χώρα που κοιτάζει και πέραν των συνόρων της Ευρώπης», πρόσθεσε πλέκοντας το εγκώμιο του σχεδίου για ένα «μεγάλο εμπορικό έθνος σε παγκόσμια κλίμακα».
«Ανοικτή στον κόσμο»
Έπειτα από μήνες αβεβαιότητας σχετικά με τις προθέσεις της, η σημερινή ομιλία της Μέι σηματοδοτεί επίσης μια αληθινή ρήξη, καθώς βάζει τη χώρα στην οδό ενός «σκληρού» Brexit.
Και κινδυνεύει να σκοντάψει στην αδιαλλαξία άλλων ευρωπαίων ηγετών, με πρώτη την γερμανίδα καγκελάριο Άκελα Μέρκελ, που αρνούνται μια «Ευρώπη α λα καρτ».
Μερικές ώρες πριν από την ομιλία της Μέι, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε την προτίμησή της σε ένα «ήπιο» Brexit το οποίο να εγγυάται «τα δικαιώματα των πολωνών και ευρωπαίων πολιτών».
Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι «το Brexit θα πάρει πέντε χρόνια μάλλον, παρά δύο». «Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί», πρόσθεσε.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαίρονται που έχουν λίγες περισσότερες λεπτομέρειες για τις ερχόμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άναντ Μένον, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο King's College του Λονδίνου. «Όμως», πρόσθεσε, «θα είναι λιγότερο χαρούμενοι με τις απειλές» που εκτόξευσε η Μέι, κυρίως όταν είπε ότι η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να προτείνει ένα «ανταγωνιστικό» σύστημα φορολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου