Σελίδες

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ «Κούρεμα» στα χρέη επιχειρήσεων με δύο προϋποθέσεις

ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

«Κούρεμα» στα χρέη επιχειρήσεων με δύο προϋποθέσεις

«Κούρεμα» στα χρέη επιχειρήσεων με δύο προϋποθέσεις
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Στα χέρια των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της κυβέρνησης που πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες που απασχολούν έναν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Το ηχηρό καμπανάκι που χτύπησε για ακόμη μια φορά την Πέμπτη ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της έκθεσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα άρσης των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Πολλές υπερχρεωμένες εταιρείες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ένα βήμα πριν από το «λουκέτο» που θα έχει τεράστιες συνέπειες τόσο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις όσο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ισορροπία τρόμου
Τα πρώτα σημάδια ότι το σκοινί πάνω στο οποίο ισορροπούν χιλιάδες επιχειρήσεις είναι έτοιμο να σπάσει, δίνει τόσο η υπόθεση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη όσο και του Μαρινόπουλου.
Στην πρώτη περίπτωση η καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι τράπεζες στην αναδιάρθρωση των δανείων έχει οδηγήσει σε ασφυξία τον όμιλο αλλά δεν είναι μόνον αυτός. Εκατοντάδες εταιρείες περιμένουν με αγωνία να ξεκινήσει η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αφού πρώτα αρθούν τα εμπόδια και κλείσει το θεσμικό πλαίσιο που «σέρνεται» εδώ και μήνες.
Η «ασθμαίνουσα» και... στον αέρα μέχρι στιγμής διάσωση του Μαρινόπουλου είναι επίσης δείγμα ότι τα πάντα στο ελληνικό επιχειρείν κινούνται στην κόψη του ξυραφιού και κανείς δεν γνωρίζει ποιες εταιρείες θα διασωθούν και ποιες θα καταρρεύσουν.
Θα προλαβουν;
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς φοβάται ότι μπορεί να «σκάσουν» επιχειρήσεις προτού τεθεί σε εφαρμογή το ευρύτερο σχέδιο μείωσης των NPL’s στα 66,7 δισ. ευρώ από 106,9 δισ. την επόμενη τριετία.
Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση κατηγορείται από τραπεζίτες και επιχειρηματίες για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και πλέον τα πάντα είναι οριακά. Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς «αν από την άνοιξη δεν ξεκινήσει μαζική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων, τότε θα δημιουργηθεί... νεκροταφείο υπερχρεωμένων εταιρειών».
Οπως είναι γνωστό, τα αγκάθια που υπάρχουν είναι τρία:
Η παροχή νομικής κάλυψης σε τραπεζίτες και στελέχη του Δημοσίου για αναδιαρθρώσεις αλλά και πωλήσεις δανείων, καθώς και χρεών προς τις εφορίες. Παράλληλα, νομική κάλυψη απαιτείται και για τις πτωχεύσεις εταιρειών, όταν αυτό είναι η μοναδική διέξοδος.
2 Η ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να ξεκινήσουν οι μαζικές αναδιαρθρώσεις δανείων.
3 Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να μπορεί να γίνουν εκποιήσεις, όχι σε πρώτη κατοικία, αλλά σε περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ενα ακόμη μείζον ζήτημα που άπτεται της νομικής κάλυψης των τραπεζιτών είναι η δυνατότητα που θα τους δίνει ο νόμος για την έκταση των ρυθμίσεων που θα μπορούν να κάνουν σε συνεργάσιμους δανειολήπτες και αντίθετα η δυνατότητα αποβολής των δύστροπων μετόχων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν σε «κουρέματα» και μάλιστα... γενναία σε εκείνες τις επιχειρήσεις που αφενός είναι βιώσιμες και αφετέρου οι μεγαλομέτοχοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και συμβάλλουν στην «ανάσταση» της επιχείρησης.
Διάσωση «Δάβαρη»
Χαρακτηριστική η περίπτωση της ρύθμισης που έγινε πρόσφατα για τη διάσωση του «Δάβαρη». Το «κούρεμα» έφτασε ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ, αφού πρώτα βρέθηκε «λευκός ιππότης», εν προκειμένου ο όμιλος Βασιλάκη. Ο μεγαλομέτοχος Π. Δάβαρης, για να δεχθεί το σχέδιο, αναγκάστηκε να βάλει και ο ίδιος χρήματα μέσω ρευστοποίησης ακινήτων που ανήκουν στον ίδιο.
Παρόμοιο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της «Νίκας» που περνά στα χέρια του Σπ. Θεοδωρόπουλου της Chipita με αύξηση κεφαλαίου κατά 23 εκατ. ευρώ, αλλά και με «κούρεμα» άνω των 38 εκατ. ευρώ στα δάνεια, αφού πρώτα υπήρξε κεφαλαιοποίηση ακινήτου της «Νίκας» στον Αγιο Στέφανο.
Το μοντέλο των χαμηλότοκων δανείων, περιόδου χάριτος, πώλησης θυγατρικών και 15ετούς διακανονισμού των οφειλών, επιλέχθηκε για την περίπτωση της εταιρείας «Μπουτάρης».
Για τη βέλτιστη λύση
Η ουσία είναι ότι οι πρώτες σημαντικές αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών οφειλών έχουν ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι τα εμπόδια παραμένουν. Αυτό που φαίνεται ότι θα επικρατήσει κατά κόρον στη διάσωση των τραπεζών είναι το «κούρεμα» στα χρέη, αφού υπάρξουν δύο προϋποθέσεις. Να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο και να στηρίξει ο μεγαλομέτοχος με δικά του χρήματα το όλο εγχείρημα.
Ομως, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να δίνουν «λευκή επιταγή» στους ιδιοκτήτες των εταιρειών, αλλά να κάθονται από κοινού στο τραπέζι του εξωδικαστικού συμβιβασμού και να επιλέγεται η βέλτιστη λύση. Οπως δηλώνουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, γενναίο «κούρεμα» θα αποφασίζεται μόνο σε όσες επιχειρήσεις έχουν «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» και οι μέτοχοι βρίσκουν «ζεστό χρήμα» είτε δικό τους, είτε σε συνεργασία με άλλον επενδυτή.
Στα 145 δισ. τα επιχειρηματικά δάνεια
Τα πάντα θα κριθούν μέχρι το τέλος του μήνα σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, κάθε ημέρα που περνά κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση στις επιχειρήσεις που «πνίγονται» στα δάνεια και τα χρέη προς το Δημόσιο.
Την επιτάχυνση των διαδικασιών έχει ζητήσει η ΤτΕ τονίζοντας ότι «η διαχείριση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 145,5 δισ. ευρώ και αποτελούν το 60,6% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων (59,9%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (67,2%).
Οι πιο «κόκκινοι» κλάδοι, δηλαδή με τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι της εστίασης (76,3%). των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).
Οριακά
Η κυβέρνηση κατηγορείται από τραπεζίτες και επιχειρηματίες για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και πλέον τα πάντα είναι οριακά.
Νομική κάλυψη
Ενα ακόμη μείζον ζήτημα που άπτεται της νομικής κάλυψης των τραπεζιτών είναι η δυνατότητα που θα τους δίνει ο νόμος για την έκταση των ρυθμίσεων που θα μπορούν να κάνουν σε συνεργάσιμους δανειολήπτες και αντίθετα η δυνατότητα αποβολής των δύστροπων μετόχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου