Ένα ευνοϊκό μέτρο για όλους τους ασφαλισμένους-που όμως προκαλεί αντιδράσεις από επαγγελματίες της υγείας – εξήγγειλε ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο οι αςφαλιςμένοι δεν θα προπληρώνουν πλέον για την αγορά ιατρικών αναλώςιμων ή υπηρεσίων παροχής υγείας, αλλά θα τα προμηθεύονται με τη συνταγή του ΕΟΠΥΥ, πληρώνοντας μόνο το ποσοστό συμμετοχής που ορίζει το ταμείο τους.
Η αλλαγή συνίσταται δηλαδή στο ότι ενώ μέχρι τώρα προπλήρωναν οι ασφαλισμένοι και στη συνέχεια υπέβαλλαν στον ΕΟΠΥΥ τα πιστοποιητικά προκειμένου να τους καταβληθούν τα ποσά, στο εξής δεν θα πληρώνουν τίποτα (πλην του ποσοστού συμμετοχής) και ο προμηθευτής θα αποπληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Θα ισχύει δηλαδή το ίδιο που γινόταν έως τώρα με τα φάρμακα.
Διευκολύνεται έτσι η φροντίδα εκατομμυρίων ασθενών με προβλήματα όρασης, διαβήτη, κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα με καρκίνο, μεσογειακή αναιμία και διατροφικές διαταραχές.Σε αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων παρέχονται επίσης, σήμερα εκατοντάδες ευρώ σε υλικά αξίας.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε δικαιολογημένη σειρά αντιδράσεων από επαγγελματίες της υγείας, όπως είναι οι οπτικοί, οι εργοθεραπευτές, οι λογοθεραπευτές, οι φυσικοθεραπευτές, ενώ το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει και εταιρείες που παρέχουν διάφορα υλικά σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή αναπνευστικά προβλήματα, διατροφικές διαταραχές ή ακόμα και καρκίνο.
Από την πλευρά του και σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Εφ-συν» ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο νέος κανονισμός φιλοδοξεί να περιλάβει και τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι οποίοι εκτός από πρόσβαση στην    ιατροφαρμακευτική περίθαλψή θα έχουν την ίδια δυνατότητα και για τα ιατρικά αναλώσιμα.
«Στον προϋπολογισμό είπα ότι θα δώσουμε προτεραιότητα στους ανασφάλιστους και παροχές ασθένειας ειδικά για περιπτώσεις καρκίνου, ΧΑΠ, διαβητικούς κ.λπ.», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός. Αυτό ήδη έχει γίνει. Τώρα διευρύνεται με τον νέο κανονισμό το πεδίο εφαρμογής των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Κατά τον υπουργό Υγείας, οι αντιδράσεις στο νέο σχέδιο προέρχονται λόγω του φόβου για καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές, όμως είναι σημαντικό ότι ήδη σήμερα γίνεται προσπάθεια ομαλοποίησης στην πορεία πληρωμών. Ο βασικός στόχος είναι να πάψουν να παράγονται ετησίως ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού.
Οι εκπρόσωποι των κλάδων που θίγονται από το σχέδιο αντέδρασαν έντονα , δηλώνοντας πως αυτές οι συμβάσεις θα τους οδηγήσουν στην οικονομική εξόντωση, καθώς δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές τους, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι το κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου είναι εντελώς προσχηματικό.
πηγή: www.efsyn.gr