Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Σκληρά μέτρα περιλαμβάνουν οι δύο επιλογές που έχει η Ελλάδα

Σκληρά μέτρα περιλαμβάνουν οι δύο επιλογές που έχει η Ελλάδα

Σκληρά μέτρα περιλαμβάνουν οι δύο επιλογές που έχει η Ελλάδα

Με ένα εκβιαστικό τελεσίγραφο που θέλει ή άμεσα μέτρα ή πισωγύρισμα στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 έφυγε χθες από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θέλοντας να σιγουρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ προσέφεραν στο παρασκήνιο μια περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ζήτησαν μαζί , με το Ταμείο την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων για να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Τον Δεκέμβριο, το Eurogroup ζήτησε από την Ελλάδα τη χρονική επιμήκυνση του κόφτη και την ανακοίνωση κάποιων μέτρων πολιτικής με τα οποία θα υποστηρίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Έκτοτε πάγωσαν τη διαδικασία της αξιολόγησης ζητώντας από την Ελλάδα να συμμορφωθεί. 

Την Τρίτη, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή με την οποία ειδοποιούσε ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένη πρόταση . Την Τετάρτη έστειλε νέα επιστολή στην οποία πρότεινε την επιμήκυνση της ζωής του κόφτη μέχρι και το 2020 και ένα μείγμα περικοπών συντάξεων και μισθών όπως προέβλεπε η πρόταση των ομολόγων του .

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι το κλίμα είχε αλλάξει και πλέον οι ομόλογοι του κ. Τσακαλώτου είχαν συμφωνήσει με το ΔΝΤ ότι για να ενταχθεί στο πρόγραμμα οι ίδιοι θα πρέπει να προσφέρουν κάτι περισσότερο για το χρέος και η Ελλάδα κάτι περισσότερο σε μέτρα εδώ και τώρα.

¨Όλα αυτά την στιγμή που τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση επί της αρχής των μέτρων έχουν πλέον εξαντληθεί.
Μόνο δύο επιλογές.

Πλέον η Ελλάδα θα έχει δύο επιλογές είτε να δεχθεί και να ψηφίσει τα μέτρα είτε να τα απορρίψει και να πλέον να περιμένει ένα νέο αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή αν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμη και ένα Grexit.

Η πρώτη είναι να δεχθεί τα μέτρα που ζητούν από κοινού το ΔΝΤ και πλέον και η ΕΕ. Με την ψήφιση των μέτρων θα πρέπει να συμφωνηθούν και τα ανοιχτά θέματα της δεύτερης διαπραγμάτευσης : το εργασιακό το οποίο θα εξεταστεί κάτω από άλλο πρίσμα αφού χθες ο Πρόεδρος του Eurogropup κ Γερούν Ντάσιλεμπλουμ μίλησε για συζήτηση σχετικά με το « Βάθος» της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης και μαζί και του φορολογικού η και ασφαλιστικού. Τούτο με δεδομένο ότι τα δύο τελευταία θέματα είχαν κλείσει μέσα από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα καλά νέα είναι ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και δεδομένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα θα έμπαινε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Μάρτιο.

Μαζί με το ΔΝΤ όπου θα έπρεπε μέσα στον Μάρτιο να έκανες και μια δεύτερη διμερή διαπραγμάτευση με το Ταμείου προκειμένου να τεθούν οι όροι του τρίτου προγράμματος με το Ταμείο. Εκεί θα άνοιγαν εκτός από τα γνωστά δημοσιονομικά θέματα θα άνοιγαν θέματα όπως η αγορά εργασίας και οι απελευθερώσεις αγορών και υπηρεσιών.

Η δεύτερη επιλογή είναι να μην συμφωνήσει στην ψήφιση των μέτρων και πλέον να περιμένει τις εκλογές αναμετρήσεις των εταίρων της πριν ληφθούν νέες αποφάσεις. Εκτός από τις υποχρεώσεις ύψους 6,5 δις ευρώ που θα πρέπει να εξυπηρετήσει θα έπρεπε να ξεχάσει και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφού εκτός από το θέμα του χρέους που θα πήγαινε πίσω πλέον και το ίδιο το πρόγραμμα θα ήταν υπο αμφισβήτηση άρα και η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αποφασίσει για την Ελλάδα.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι μετά το τέλος της εκλογικής περιόδου οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να αρνούνταν ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα κάτι που θα έβαζε στο τραπέζι του Grexit μη εξαιρουμένου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου