ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Τι πρέπει να πληρώνετε με κάρτα για να έχετε αφορολόγητο
Της Μαρίας Βουργάνα
Σβήνουν - γράφουν στο υπουργείο Οικονομικών τη λίστα με τις δαπάνες που θα εξαιρούνται από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με χρήση πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα «μετρούν» για το αφορολόγητο.
Η απόφαση που θα καθορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες αλλά και οι κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές τους για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 • 2.100 ευρώ αναμένεται να εκδοθεί, εκτός απρόοπτου, σήμερα. Όπως φαίνεται, ελάχιστες θα είναι τελικά οι δαπάνες που δεν θα «μετρούν» για το έμμεσο αφορολόγητο όριο, αφού την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να προσμετρώνται και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες θα εξαιρεθούν.
Σε σούπερ μάρκετ
Στη λίστα των δαπανών που δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τη έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα περιλαμβάνονται:
• Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου).
• Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων.
• Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.
Αντίθετα στις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούνται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking κ.λπ.) για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που φθάνει μέχρι τα επίπεδα των 1.900 έως 2.100 ευρώ θα περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα για αγορές καταναλωτικών και διαρκών αγαθών και για παροχή υπηρεσιών.
Έτσι από τη στιγμή που τα περισσότερα έξοδα που έχουν τα νοικοκυριά θα «μετρούν» για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, θα αρκεί να πληρώνει κάποιος μόνο το σούπερ μάρκετ για να καλύπτει το προβλεπόμενο ποσό και να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου ποσού.
Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσοστά των δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι σχετικά χαμηλά καθώς το 2017 είναι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του μέτρου, το οποίο θα δοκιμαστεί και σε επόμενη φάση θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται να αυξηθούν τα ποσά των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα που απαιτούνται για το αφορολόγητο όριο, καθώς και οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές.
Περιθώρια...
Πάντως οι διατάξεις αφήνουν περιθώρια για να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές. Όταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χρειάζεται δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου είναι προφανές ότι του μένει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός του για να χρηματοδοτήσει μαύρες συναλλαγές τις οποίες μπορεί να πληρώσει με μετρητά.
Πάντως οι διατάξεις αφήνουν περιθώρια για να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές. Όταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χρειάζεται δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου είναι προφανές ότι του μένει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός του για να χρηματοδοτήσει μαύρες συναλλαγές τις οποίες μπορεί να πληρώσει με μετρητά.
Σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές:
• Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 • 2.100 ευρώ.
• Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.
• Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το ποσό των δαπανών που πρέπει να καλυφθούν με πλαστικό χρήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ- τηλεφωνίας «χτίζουν» το αφορολόγητο
Το υπουργείο Οικονομικών τελικά αποφάσισε -έστω και αργά- να συμπεριλάβει στη λίστα με τις αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινητής- σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Τελικώς οι δαπάνες που όπως φαίνεται θα εξαιρεθούν από το κτίσιμο του αφορολογήτου, είναι:
- Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου)
- Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων
-Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.
Από τη στιγμή που θα συνυπολογίζονται για το κτίσιμο του αφορολογήτου οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα super markets, θα είναι εύκολη η επίτευξη του "στόχου" για το αφορολόγητο, οπότε το ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να στραφεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και τεχνικούς.
Από τη στιγμή που θα συνυπολογίζονται για το κτίσιμο του αφορολογήτου οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα super markets, θα είναι εύκολη η επίτευξη του "στόχου" για το αφορολόγητο, οπότε το ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να στραφεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και τεχνικούς.
Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι:
- Με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτουν το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ
- Με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ
- Με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ το αρμόδιο υπουργείο, με σχετική απόφαση, θα πρέπει να ορίσει τις προθεσμίες ανά δραστηριότητα για την υποχρεωτική τοποθέτηση POS.
Στο «πλαστικό» αφορολόγητο οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ-τηλεφωνίας
Εκτός απροόπτου, ακόμη και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δίνει το «πράσινο» φως για το «καρτοχρήμα»
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 11:55
UPD:11:55
REUTERS/DANIEL MUNOZ
Από την έντυπη έκδοση
Οι λογαριασμοί από όλες τις ΔΕΚΟ, την κινητή και σταθερή τηλεφωνία, καθώς και τη συνδρομητική τηλεόραση θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με «πλαστικό» χρήμα, προκειμένου μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να τύχουν της έκπτωσης φόρου από 1.900 έως και 2.100 ευρώ.
Στην απόφαση αυτή φέρεται ότι καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από τα μηνύματα που έλαβε από τα πιστωτικά ιδρύματα ότι οι λογαριασμοί κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και των ΔΕΚΟ πληρώνονται μέσω καρτών σε πληθώρα εμπορικών σημείων, που δεν είναι το επίσημο εμπορικό δίκτυο της κάθε επιχείρησης και συνεπώς δεν μπορούν να διακριθούν σε σχέση με άλλα προϊόντα που εμπορεύεται ένα τέτοιο ευρύ δίκτυο. Και αυτό γιατί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι τράπεζες θα πρέπει να στέλνουν κάθε μήνα τις συναλλαγές που κάποιος κάνει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή e-banking στο Taxis ώστε οι συναλλαγές να εγγράφονται αυτόματα.
Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα μεγάλα εμπόδια που τόσες ημέρες προσπαθούσαν να ξεπεράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα αποσαφηνίζει το μέχρι σήμερα θολό τοπίο όσον αφορά το «πακέτο» των δαπανών που θα εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ώστε να μη χάνεται η έκπτωση φόρου.
Από τη στιγμή πάντως που λύθηκε ο «γρίφος» αναμένεται, εκτός απροόπτου, ακόμη και σήμερα να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που θα ανάβουν το «πράσινο» φως για την κατ’ ουσία εφαρμογή του «πλαστικού» χρήματος στην αγορά, καθώς θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες δαπάνες θα λαμβάνονται υπ’ όψιν και ποιες όχι, καθώς και οι εξαιρέσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και τους υπερήλικες.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι ο κατάλογος των δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα, για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, είναι μεγάλος καθώς, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει έξοδα για υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν:
1. Καταστήματα μαζικής εστίασης - catering (παροχή έτοιμων γευμάτων από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδικα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση).
2. Γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, επιδιορθωτές ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης κ.λπ., υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, ελαιοχρωματιστές κ.ά. επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, οικονομολόγους, λογιστές-φοροτέχνες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
3. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
4. Καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο)
5. Τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού
6. Οινοπνευματώδη ποτά
7. Είδη ένδυσης και υπόδησης
8. Είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.
9. Πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα
10. Χημικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ.
11. Κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.
12. Συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής
13. Νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά
14. Καυσόξυλα
15. Λιπάσματα
16. Τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα
17. Άνθη
18. Αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, μεταλλικά νερά.
Όλες οι ανωτέρω δαπάνες θα πρέπει να εξοφλούνται με «πλαστικό» χρήμα για να γίνουν δεκτές από την εφορία, ενώ για να αναγνωριστούν τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, καθώς και γενικότερα σε κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία της εφορίας, θα αρχίσει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS.
Εξαιρέσεις
Στον αντίποδα βέβαια δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι δαπάνες, μεταξύ άλλων, για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ., οι εισφορές για την ΕΡΤ, το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.), η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθώς και οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να έχει κάποιος την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. Το ποσοστό είναι 10% για κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, 15% από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% από 30.000,01 και άνω.
Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό, θα πληρώνουν επιπλέον αναλογούντα φόρο με συντελεστή 22%.
Ποιοι λογαριασμοί θα μετρούν για το αφορολόγητο με πληρωμές σε «πλαστικό» χρήμα
- Κατηγορία Φορολογία
- Comments::Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.
Σε υπαναχώρηση από την αρχική της απόφαση να μην συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την αποπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνων, φυσικού αερίου και συνδρομητικής τηλεόρασης στις δαπάνες που θα μετρούν για την κάλυψη του αφορολογήτου με πληρωμές σε πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα εξαναγκάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Γράφει ο: Γιώργος Παλαιτσάκης
Ο λόγος είναι ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει ποιες ακριβώς δαπάνες εξοφληθείσες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου η ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε ότι οι πληρωμές των λογαριασμών αυτών πραγματοποιούνται συχνά μαζί με δαπάνες για αγορές καταναλωτικών ή διαρκών αγαθών σε σούπερ μάρκετ, οπότε δεν μπορούν να διαχωριστούν για να εξαιρεθούν!
Ως εκ τούτου και οι δαπάνες αυτές, εφόσον εξοφλούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, θα μετρούν για την κάλυψη του αφορολογήτου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, καθιστά πλέον εντελώς ανίσχυρες τις διατάξεις του ν. 4446/2016 που προβλέπουν την αξιοποίηση των πληρωμών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς οι δαπάνες αποπληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ και συνδρομητικής τηλεόρασης καλύπτουν σημαντικό μέρος των ετησίων δαπανών εκατομμυρίων νοικοκυριών και σε πάρα πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων θα επαρκούν πλέον μόνο αυτές για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα ή τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για την εξόφληση άλλων κατηγοριών δαπανών προς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Έτσι το μαύρο χρήμα θα εξακολουθεί να διακινείται σε … μεγάλες ποσότητες για την αποπληρωμή των δαπανών αυτών, καθώς θα συμφέρει και τους φορολογούμενους που θα αγοράζουν με έκπτωση την … αφαίρεση του ΦΠΑ και τους επιχειρηματίες που δεν θα δηλώνουν τις συγκεκριμένες εισπράξεις!
Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν και είχε στη διάθεσή της πολύ χρόνο για την επεξεργασία των διατάξεων του νόμου για τα κίνητρα χρήσης πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος και για την προετοιμασία της σωστής εφαρμογής τους, ολιγώρησε και έφθασε στο σημείο να περάσει από τη Βουλή τις διατάξεις αυτές χωρίς να προβλέψει και να επιλύσει εγκαίρως τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής τους.
H διαπίστωση ότι είναι αδύνατο να διαχωριστούν οι δαπάνες αποπληρωμής λογαριασμών ΔΕΚΟ από τις λοιπές δαπάνες που πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ ήταν και ως εκ τούτου θα πρέπει και αυτές να περιληφθούν στη λίστα των εξόδων που "χτίζουν" το αφορολόγητο είναι και η αιτία για την οποία δεν εκδόθηκε χθες η σχετική υπουργική απόφαση. Εκτός απροόπτου, η απόφαση θα εκδοθεί τελικά σήμερα.
«Χτίζει» αφορολόγητο η ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ
-
Ανατροπή στην αναγνώριση «πλαστικών» δαπανών
Ανατροπή την τελευταία στιγμή σημειώθηκε στην υπουργική απόφαση σχετικά με τις δαπάνες που θα αναγνωρίζει η Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.Το τελικό σχέδιο αυτής της απόφασης, που -εκτός απροόπτου- θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, θα προβλέπει ότι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα είναι μέσα στη λίστα με τις δαπάνες που θα συνυπολογίζονται για το αφορολόγητο ποσό.Βέβαια, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ακριβώς το αντίθετο: ότι δηλαδή αυτές οι δαπάνες θα εξαιρεθούν από το αφορολόγητο μαζί με τις δαπάνες για δάνεια, ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινόχρηστα.Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι επειδή αυτές οι πληρωμές γίνονται με τη χρήση καρτών σε σούπερ μάρκετ, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σε άλλα καταστήματα θα ήταν δύσκολο για τις τράπεζες να κατηγοριοποιήσουν τα στοιχεία με τις ηλεκτρονικές πληρωμές.Εύκολη η... εκκίνηση
Μετά την αλλαγή αυτή ελάχιστες θα είναι τελικά οι δαπάνες που δεν θα «μετράνε» για το έμμεσο αφορολόγητο όριο και την έκπτωση του φόρου, η οποία ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του υπόχρεου κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ.Ετσι, και μόνο τα έξοδα για σούπερ μάρκετ για ένα νοικοκυριό αρκούν να καλύψει το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων και να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου ποσού.Οπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσοστά των δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι σχετικά χαμηλά, καθώς το 2017 είναι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του μέτρου, το οποίο θα δοκιμαστεί και σε επόμενη φάση θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται να αυξηθούν τα ποσά των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα που απαιτούνται για το αφορολόγητο όριο καθώς και οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές.Πάντως, οι διατάξεις αφήνουν περιθώρια να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές. Οταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χρειάζεται δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου, είναι προφανές ότι του μένει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός του για να χρηματοδοτήσει «μαύρες» συναλλαγές τις οποίες μπορεί να πληρώσει με μετρητά.Σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές:● Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ.● Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.● Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.Σε κάθε περίπτωση το ποσό των δαπανών που πρέπει να καλυφθούν με πλαστικό χρήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Από τη στιγμή που, ουσιαστικά, το σύνολο των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών θα συμμετέχει στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου, η κυβέρνηση αποδυναμώνει το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Σχεδόν όλες οι δαπάνες των φορολογουμένων θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ηλεκτρονικό σύστημα θα υπολογίζει ακόμα και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν βρήκε τρόπο να εξαιρέσει τις δαπάνες αυτές, αν και αρχικά στις προθέσεις του ήταν να μην προσμετρηθούν.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την περασμένη εβδομάδα, αναφερόταν ότι ενδεικτικά θα εξαιρεθούν «τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης». Ωστόσο, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει αποδεκτές σχεδόν όλες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογούμενοι το 2017 για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου.
Εύκολος στόχος
Ουσιαστικά, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό με μεγάλη ευκολία, μεγαλύτερη από το παρελθόν, καθώς μόνο με τις αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ θα επιτυγχάνεται ο στόχος.
Σημειώνεται ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.
Δηλαδή, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ.
Αν και έχουμε φθάσει στις 12 Ιανουαρίου, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να λειτουργούν στα τυφλά, και η αγορά να βρίσκεται σε αναβρασμό, αναμένοντας άλλη απόφαση που θα ορίζει ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να βάλουν POS. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολλές εξαιρέσεις κυρίως στον κλάδο του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία των ελέγχων διαπιστώνεται διαχρονικά μεγάλη φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα, από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS θα εξαιρεθούν τα ψιλικατζίδικα, τα πρατήρια βενζίνης (αν και τα περισσότερα έχουν) και άλλοι κλάδοι της οικονομίας που παρουσιάζουν υψηλή φοροδιαφυγή.
Πρόχειρος σχεδιασμός
Με βάση τα ανωτέρω, η κυβέρνηση αποδυναμώνει το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτό φάνηκε από τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2016 του προϋπολογισμού, όπου καταγράφηκε ρεκόρ εισπράξεων. Η δυναμική αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί και το τρέχον έτος, αλλά οι κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία ήταν εμφανώς ανέτοιμη στο να εφαρμόσει ένα σημαντικό μέτρο που είχε εξαγγείλει πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ότι τα οφέλη θα είναι αισθητά μικρότερα των αναμενομένων, τουλάχιστον στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Το μόνο μέτρο που ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής, είναι η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα για συναλλαγές των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ (από 1.500 που ήταν μέχρι σήμερα).
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι δεν χρειάζεται να κρατούν πλέον τις έγχαρτες αποδείξεις, εφόσον πληρώνουν με κάρτες. Τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων στo οποίο θα μπορούν να εισέρχονται οι φορολογούμενοι (με τους κωδικούς του Τaxis) και να ελέγχουν τις κινήσεις που έχουν κάνει με «πλαστικό χρήμα».
του Θάνου Τσίρου |
Εύκολος στόχος
Ουσιαστικά, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό με μεγάλη ευκολία, μεγαλύτερη από το παρελθόν, καθώς μόνο με τις αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ θα επιτυγχάνεται ο στόχος.
Σημειώνεται ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.
Δηλαδή, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ.
Αν και έχουμε φθάσει στις 12 Ιανουαρίου, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να λειτουργούν στα τυφλά, και η αγορά να βρίσκεται σε αναβρασμό, αναμένοντας άλλη απόφαση που θα ορίζει ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να βάλουν POS. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολλές εξαιρέσεις κυρίως στον κλάδο του λιανεμπορίου, παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία των ελέγχων διαπιστώνεται διαχρονικά μεγάλη φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα, από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS θα εξαιρεθούν τα ψιλικατζίδικα, τα πρατήρια βενζίνης (αν και τα περισσότερα έχουν) και άλλοι κλάδοι της οικονομίας που παρουσιάζουν υψηλή φοροδιαφυγή.
Πρόχειρος σχεδιασμός
Με βάση τα ανωτέρω, η κυβέρνηση αποδυναμώνει το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτό φάνηκε από τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2016 του προϋπολογισμού, όπου καταγράφηκε ρεκόρ εισπράξεων. Η δυναμική αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί και το τρέχον έτος, αλλά οι κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία ήταν εμφανώς ανέτοιμη στο να εφαρμόσει ένα σημαντικό μέτρο που είχε εξαγγείλει πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ότι τα οφέλη θα είναι αισθητά μικρότερα των αναμενομένων, τουλάχιστον στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Το μόνο μέτρο που ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής, είναι η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα για συναλλαγές των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ (από 1.500 που ήταν μέχρι σήμερα).
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι δεν χρειάζεται να κρατούν πλέον τις έγχαρτες αποδείξεις, εφόσον πληρώνουν με κάρτες. Τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αποδείξεων στo οποίο θα μπορούν να εισέρχονται οι φορολογούμενοι (με τους κωδικούς του Τaxis) και να ελέγχουν τις κινήσεις που έχουν κάνει με «πλαστικό χρήμα».
Η αποδείξεις λιανικών συναλλαγών θα καταχωρούνται on-line στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Άρθρο 69 Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014
Υποβλήθηκε από spin στις Πέμ, 15/12/2016 - 15:48.
Κατηγορία:
Ανεξάρτητα με τον τρόπο έκδοσης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, (Απόδειξη λιανικής και Απόδειξη Παροχής Υπηρεσίας) θα πρέπει να τα αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην Βάση της Γ.Γ.Δ.Ε οι παρακάτω κατηγορίες :
- Οι επιτηδευματίες
- Ιατροί, λογιστές, Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί μηχανικοί, Δικηγόροι κοκ
- Τα Νομικά Πρόσωπα
- Ο.Ε, Α.Ε, ΕΠΕ,ΙΚΕ, Ε.Ε κοκ
Αυτό σημαίνει ότι ο ιατρός, o δικηγόρος, o λογιστής, το Ιατρκό κέντρο, η Πανσιόν, το Ξενοδοχείο κοκ, ή η εταιρεία που εκδίδει παραστατικά λιανικών συναλλαγών θα πρέπει:
- Να τις αποστέλλει μέσω της εφαρμογής που τα εκδίδει στην Γ.Γ.Δ.Ε
- Να τις αποστέλλει το πρόγραμμα του φορολογικού μηχανισμού ή η ταμειακή μηχανή στην Γ.Γ.Δ.Ε
- Να τις καταχωρεί χειρόγραφα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε
Το 3 θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις διασταυρώσεις γιατί η χειρόγραφη καταχώρηση θα έχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου λάθους.
Η καλύτερη λύση είναι η αυτόματη αποστολή των αποδείξεων, απευθείας από την εμπορική διαχείριση.
H εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και εμπορικής διαχείρισης i-spirit αποστέλλει αυτόματα τα δεδομένα λιανικών συναλλαγών με την χρήση του φορολογικού μηχανισμού ή απευθείας από την εφαρμογή χωρίς την χρήση φορολογικού μηχανισμού. Με αυτό τον τρόπο, ο ελεύθερος επαγγελματίας ή η επιχείρηση, έχει διασφαλίσει την ορθή αποστολή των δεδομένων πωλήσεων. Επίσης η εφαρμογή i-spirit, συνεργάζεται με τα σύγχρονα λογιστικά προγράμματα που χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία και στέλνει ηλεκτρονικό αρχείο πωλήσεων στον λογιστή σας, ώστε να αποφευχθούν λάθη στην σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και των δηλώσεων Φ.Π.Α, Ε3 κοκ.
Απόσπασμα της Τροποποίησης του ν. 4270/2014 :
Άρθρο 69 Διασφάλιση και έλεγχος συναλλαγών 1. Η παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α' 58), αντικαθίσταται ως εξής: «1. Τα υποκείμενα σε φόρο φυσικά και νομικά πρόσωπα των άρθρων 3 και 45 αντίστοιχα του ν. 4172/2013 (Α' 167) υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων - στοιχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών».
Τι θα ισχύσει με το αφορολόγητο και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ
Ακυρώνεται (στην πράξη) πριν καν ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ακυρώνεται (στην πράξη) πριν καν ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πέρασε τις διατάξεις από τη Βουλή αλλά στην πράξη θα φανεί ότι το μέτρο θα αποδώσει ελάχιστα.
Ο λόγος;
Με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ήδη μέσω των καρτών λόγω των capital controls κανείς φορολογούμενος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο να συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο.
Θεωρείται ήδη δεδομένο ότι οι δαπάνες στα supermarket θα συμπεριλαμβάνονται στις ηλεκτρονικές αποδείξεις ενώ πλέον το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να συμπεριλάβει και τις ΔΕΚΟ πολύ απλά διότι … δεν μπορεί να τις εξαιρέσει.
Πώς άραγε θα καταλαβαίνει το ηλεκτρονικό σύστημα αν ένας λογαριασμός της ΔΕΗ πληρώνεται με κάρτα στο παντοπωλείο της γειτονιάς;
Και μόνο το γεγονός ότι τα όρια των ηλεκτρονικών πληρωμών έχουν κατέβει στο 10% για τους 7 στους 10 φορολογούμενους (οι οποίοι και δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ) αρκεί για να φανούν τα τεράστια περιθώρια που δίδονται στην κοινωνία να εξακολουθήσει να κάνει πληρωμές με «μαύρα».
Ο πίνακας που ακολουθεί, δείχνει το πόσο εύκολο είναι για έναν φορολογούμενο να πιάσει το όριο των ηλεκτρονικών πληρωμών, είτε ενταχθούν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ στο τελικό ποσό, είτε όχι.
Εισόδημα
|
Αξία ηλεκτρονικών πληρωμών
|
Μέγιστο πρόστιμο αν δεν γίνουν οι πληρωμές
|
5000
|
500
|
110
|
6000
|
600
|
132
|
7000
|
700
|
154
|
8000
|
800
|
176
|
9000
|
900
|
198
|
10000
|
1000
|
220
|
12000
|
1300
|
286
|
14000
|
1600
|
352
|
16000
|
1900
|
418
|
18000
|
2200
|
484
|
20000
|
2500
|
550
|
22000
|
2800
|
616
|
24000
|
3100
|
682
|
26000
|
3400
|
748
|
28000
|
3700
|
814
|
30000
|
4000
|
880
|
35000
|
5000
|
1100
|
40000
|
6000
|
1320
|
45000
|
7000
|
1540
|
50000
|
8000
|
1760
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου