O "καζαμίας" των φόρων: τι θα πληρώσουμε και που το 2017
Με μια ματιά στις ταμπέλες των πρατηρίων καυσίμων, οι καταναλωτές θα αντιληφθούν τι σημαίνει το νέο πακέτο μέτρων που ενεργοποιήθηκε με την αλλαγή του χρόνου
| upd:
Με μια πρώτη ματιά στις ταμπέλες των πρατηρίων καυσίμων, οι καταναλωτές θα αντιληφθούν για τα καλά το τι σημαίνει για την τσέπη τους το νέο πακέτο μέτρων που ενεργοποιήθηκε με την αλλαγή του χρόνου. Η εικόνα θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Σήμερα, Τρίτη που θα ανοίξουν τα σούπερμαρκετ θα φανούν οι επιπτώσεις στις τιμές του καφέ, όταν τελειώσουν τα αποθέματα θα έρθουν οι ανατιμήσεις στις τιμές των τσιγάρων –κανονικών και ηλεκτρονικών- ενώ με την παραλαβή των πρώτων λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας, θα προκύψει και η επιβάρυνση από την επιβολή του νέου «ειδικού τέλους».
Από φορολογικής απόψεως, η χρονιά μπήκε με το… αριστερό. Και θα συνεχιστεί έτσι καθώς οι περισσότεροι από τους μήνες του νέου έτους θα είναι γεμάτοι από αρνητικές εκπλήξεις για τους περισσότερους. Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από μερίσματα, ενοίκια, προσωπικές εταιρείες κλπ, συνθέτουν ένα «κοκτέιλ» πρόσθετων φόρων της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις φάνηκαν από τα πρώτα… δευτερόλεπτα της νέας χρονιάς στα πρατήρια καυσίμων που λειτούργησαν την Πρωτοχρονιά με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να ανατιμάται κατά 6-8 λεπτά ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να «τσιμπάει» 10-12 λεπτά το λίτρο.Στα σούπερμαρκετ θα φανούν οι επιπτώσεις και από την αύξηση του φόρου στον καφέ από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό. Επί του ποσού θα επιβάλλεται και ο ΦΠΑ άρα η επιβάρυνση στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων θα κυμαίνεται από μισό έως 1 ευρώ ανάλογα με το είδος του καφέ.
Από την Πρωτοχρονιά, επιβλήθηκε και ο φόρος στα τσιγάρα, κανονικά και ηλεκτρονικά. Η επιβάρυνση όπως υπολογίζεται από τα στελέχη της αγοράς, ανέρχεται περίπου στα 40-50 λεπτό ανά πακέτο. Θα φανεί όμως στην πράξη όταν θα τελειώσουν τα «αποθέματα» στην αγορά με τα πακέτα που έχουν τιμολογηθεί βάσει του προηγούμενου καθεστώτος.
Οι περισσότεροι, θα πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς τηλεφώνου οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και το νέο ειδικό τέλος, μέσα στον Φεβρουάριο. Και σε αυτούς, θα διαπιστώσουμε την ενεργοποίηση του καινούργιου τέλους 5% επί του ύψους του λογαριασμού.
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017, η προθεσμία να παραταθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
1. Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών.
2. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί λόγω αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.
3. Θα ενεργοποιηθεί η καινούργια κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20-25% κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές για να μην δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018 Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ.
Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.
Φωτό: Ευρωκίνηση
Για μια ακόμη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αδύναμο να επισπεύσει τη διαδικασία είσπραξης φόρων -ΕΝΦΙΑ 2017, φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων- και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η διαπραγματευτική του θέση στην ανοικτή διαδικασία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ενώ το μεγάλο στοίχημα του 2017 είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως του 2,7% -κάτι που προϋποθέτει τόνωση της οικονομίας από τους πρώτους κιόλας μήνες-, η παράταση της διαπραγμάτευσης επί μακρόν θα εντείνει τα ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου καθώς θα λείψουν όχι μόνο τα χρήματα για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για τα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Τα βάρη του 2017 ανά μήνα
Επανάληψη του περσινού «φαινομένου», τα δημόσια έσοδα να ενισχύονται μετά τον Ιούνιο και το πρώτο εξάμηνο του έτους να είναι γεμάτο από ταμειακά ελλείμματα, αποτυπώνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.
Για μια ακόμη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αδύναμο να επισπεύσει τη διαδικασία είσπραξης φόρων -ΕΝΦΙΑ 2017, φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων- και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η διαπραγματευτική του θέση στην ανοικτή διαδικασία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ενώ το μεγάλο στοίχημα του 2017 είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως του 2,7% -κάτι που προϋποθέτει τόνωση της οικονομίας από τους πρώτους κιόλας μήνες-, η παράταση της διαπραγμάτευσης επί μακρόν θα εντείνει τα ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου καθώς θα λείψουν όχι μόνο τα χρήματα για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για τα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Μπορεί το πρώτο τρίμηνο να μην έχει σημαντικές λήξεις δόσεων, ωστόσο είναι «φορτωμένο» με τόκους. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ για το σύνολο της χρονιάς έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν 5,55 δισ. ευρώ σε τόκους (σ.σ.: το ποσό μπορεί να αυξηθεί λόγω της ενεργοποίησης του πακέτου με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος), τα 2,4 δισ. ευρώ ή το 43% του συνολικού ετήσιου κονδυλίου πρέπει να πληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Εφόσον η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση παραμείνει ανοικτή επί μακρόν, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να καταφύγει και τους πρώτους μήνες του 2017 στη γνώριμη τακτική του «παγώματος» δαπανών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και πάλι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως προκύπτει από τη μηνιαία κατανομή εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, το ταμειακό ισοζύγιο θα φτάσει να είναι αρνητικό κατά 4,196 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, ενώ εξαιτίας της αύξησης των εσόδων που αναμένεται μέσα στο β’ εξάμηνο το έλλειμμα θα περιοριστεί τελικώς στο 1,757 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση θα είναι αρνητικός ήδη από τον Φεβρουάριο και μάλιστα κατά 805 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί -όπως και τα χρεολύσια που θα πρέπει να καταβληθούν- από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκτονώσει το πρόβλημα, καθώς μόνο για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων θα εκταμιευτούν περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Είναι ενδεικτικό ότι το ταμειακό έλλειμμα σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού θα φτάσει στα 2,043 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, στα 3,092 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου και στα 4,196 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια αντίστροφη πορεία.
Η κατανομή των εσόδων είναι ο λόγος για τον οποίο το α’ εξάμηνο είναι γεμάτο από ελλείμματα. Από τη μηνιαία κατανομή προκύπτει ότι:
1 Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα έχει εισπραχθεί το 22,77% των ετήσιων εσόδων που προγραμματίζονται για την επόμενη χρονιά. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 11,629 δισ. ευρώ, όταν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προγραμματίζεται να ανέλθουν το 2017 στα 50,374 δισ. ευρώ.
2 Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ακόμη χειρότερο, καθώς στο τέλος Ιουνίου θα έχουν συγκεντρωθεί -εφόσον επιβεβαιωθούν οι εισπρακτικοί στόχοι- 21,134 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 41,95% των ετήσιων εσόδων. Μόνο στο β’ τρίμηνο αντιστοιχούν έσοδα της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ.
3 Το 3ο τρίμηνο θα είναι το πιο «βαρύ», καθώς θα πρέπει να συγκεντρωθούν καθαρά έσοδα της τάξης των 15,55 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 30,79% των εσόδων της συνολικής χρονιάς.
4 Όσο για το 4ο τρίμηνο, θα έχει και αυτό έσοδα -κυρίως από φόρους- της τάξης των 13,73 δισ. ευρώ.
Χρονιά με τα πιο «βαριά» εκκαθαριστικά
Η ανισοκατανομή των εσόδων (40% στο πρώτο εξάμηνο και 60% στο β’ εξάμηνο) κρύβει την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να επισπεύσει τη βεβαίωση φορολογικών βαρών, έτσι ώστε και οι φορολογούμενοι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να αποπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και το υπουργείο Οικονομικών να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την έλλειψη ρευστότητας. Το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του β’ τριμήνου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 9,5 δισ. ευρώ, για να εκτοξευτούν στο τρίτο τρίμηνο στα 15,51 δισ. ευρώ, δείχνει ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 μέσα στην άνοιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά τα εκκαθαριστικά των φυσικών προσώπων αναμένεται να είναι μέσα στο 2017 βαρύτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς:
1. Θα ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα πλήξει οριζόντια το σύνολο των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.
2. Θα πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές φόρου που προέκυψαν εξαιτίας του γεγονότος ότι μέσα στο 2016 δεν παρακρατήθηκε το σύνολο του φόρου που αντιστοιχεί σε μισθούς και σε συντάξεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα παρακράτηση όπως προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας δεν έγινε από τις αρχές του 2016, αλλά από τα μέσα του καλοκαιριού.
3. Θα εφαρμοστούν νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές για μερίσματα (από το 10% στο 15%) για εισοδήματα από ενοίκια (15%-45% αντί για 12%-33% που ήταν πέρυσι) και για εισοδήματα από ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.
4. Θα εγκαινιαστεί ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει της κλίμακας των μισθωτών, χωρίς όμως δικαίωμα στο αφορολόγητο.
Επίσης, το εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα θα προστίθεται στο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις.
ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο
Το μικρό ποσό εσόδων του β’ τριμήνου δείχνει ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για επίσπευση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2017, κάτι που επίσης θα μπορούσε να φέρει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ νωρίτερα στα κρατικά ταμεία. Τα νούμερα δείχνουν ότι η είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ της νέας χρονιάς προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο τα προσδοκώμενα έσοδα αυξάνονται απότομα από τα 3,478 δισ. ευρώ του Ιουνίου στα 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
«Φωτιά» ο Δεκέμβριος
Ο χειρότερος μήνας -από πλευράς φορολογικών υποχρεώσεων- της νέας χρονιάς θα είναι ο Δεκέμβριος, με τα έσοδα σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού να εκτιμώνται στα 5,56 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος χειρότερος μήνας θα είναι ο Ιούλιος με τα 5,475 δισ. ευρώ, ενώ τρίτος κατά σειρά είναι ο Σεπτέμβριος με 5,008 δισ. ευρώ. Οι χειρότεροι μήνες για το υπουργείο Οικονομικών (και καλύτεροι για τους φορολογούμενους) θα είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος, καθώς τον Απρίλιο θα εισπραχθούν 3,09 δισ. ευρώ και τον Μάιο 2,937 δισ. ευρώ.
Ατελείωτα Τα Ραντεβού Με Την Εφορία Μέσα Στο 2017
Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ, καθώς αναζητεί φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι
Αλλεπάλληλα θα είναι τα ραντεβού με την Εφορία εντός του νέου έτους. Οι νέες επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων προδικάζει ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά. Και με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ, καθώς αναζητεί φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς πολλοί θα είναι και εφέτος εκείνοι που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ας δούμε αναλυτικά τι περιμένει τους φορολογουμένους εντός του 2017.
Φεβρουάριος
Μέσα στον Φεβρουάριο θα πάρουμε στα χέρια μας τους πρώτους λογαριασμούς τηλεφώνου του 2017. Και σε αυτούς θα διαπιστώσουμε την ενεργοποίηση του καινούργιου τέλους 5% επί του ύψους του λογαριασμού (σ.σ.: οποιουδήποτε λογαριασμού εκδοθεί μετά την 1η/1/2017, σύμφωνα με όσα ορίζει ερμηνευτική εγκύκλιος που έχει ήδη εκδοθεί από την ΓΓΔΕ). Σε λογαριασμό 50 ευρώ τον μήνα η επιβάρυνση θα φτάσει (μαζί με τον νέο ΦΠΑ) περίπου στα 2-3 ευρώ τον μήνα.
Μάρτιος
Ο Μάρτιος θα είναι -εκτός απροόπτου- ο πρώτος μήνας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος (σ.σ.: Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν για τελευταία φορά βάσει των διμηνιαίων λογαριασμών, καθώς τα ποσά που θα δώσουν θα αφορούν στις εισφορές του 2016). Συνολικά, διαφορετικά ποσά θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι: ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, μέτοχοι ανωνύμων εταιρειών που διατηρούν θέση και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών τους, εταίροι σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες και ΕΠΕ ή διαχειριστές σε ΕΠΕ και ΙΚΕ. Από το νέο σύστημα υπολογισμού θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες κερδισμένοι αλλά και άλλοι τόσοι χαμένοι. Το σύνολο των αγροτών θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ όσοι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρά εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους να εκτοξεύονται.
Απρίλιος
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017 η προθεσμία να παραταθεί. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
– Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών. Το 2016 εκδόθηκαν 2,318 εκατομμύρια χρεωστικές δηλώσεις, 1 εκατομμύριο πιστωτικές και 2,77 εκατομμύρια μηδενικές. Το 2017, η πλειονότητα των εκκαθαριστικών θα είναι χρεωστικά, καθώς όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς από το 2016 (λόγω μικρότερης παρακράτησης συγκριτικά με τον φόρο που αναλογεί).
– Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί, λόγω αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.
– Η πιο ουσιαστική αλλαγή του 2017 -καθώς φέρνει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ- είναι η ενεργοποίηση της καινούργιας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Μάιος
Με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό, ο Μάιος αναμένεται να είναι ο πιο «ήπιος» μήνας του χρόνου, καθώς τα έσοδα προ επιστροφών φόρων αναμένεται να συγκρατηθούν στα 3,151 δισ. ευρώ. Φορολογικές υποχρεώσεις πέραν του ΦΠΑ (2η δόση α’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία και ΦΠΑ Απριλίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία) δεν αναμένεται να υπάρξουν.
Ιούνιος
Για το τέλος του έκτου μήνα του χρόνου είναι προγραμματισμένη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων. Στις επιχειρήσεις το καινούργιο βάρος που έρχεται να προστεθεί είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα της χρήσης του 2016 από το 10% που ήταν μέχρι τώρα στο 15%.
Ιούλιος
Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της Εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20%-25%, κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές, για να μη δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018, όπου αναζητείται και το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα. Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Αύγουστος
Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δύο αλλαγές: οι μειώσεις των αξιών των ακινήτων σε συγκεκριμένους δήμους κατ’ απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δελφοί, Ψυχικό-Φιλοθέη, Νέος Βουτζάς) αλλά και η κυβερνητική εξαγγελία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 1,6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Σεπτέμβριος
Οπως και φέτος, και το 2017 ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ένας από τους «σκληρότερους» μήνες της νέας χρονιάς, καθώς θα συμπέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Οκτώβριος
Ο Οκτώβριος θα έχει ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ γ’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν τρεις φόρους: φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ Σεπτεμβρίου και ΕΝΦΙΑ. Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο τακτικού Προϋπολογισμού θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Νοέμβριος
Για δεύτερη φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει χρονικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και εισόδημα και φόρο κατοχής ακινήτων. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου προγραμματίζεται να διαμορφωθούν στα 4,47 δισ. ευρώ.
Δεκέμβριος
Θα κληθούμε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που προτίθεται νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Θα διατηρήσει αμετάβλητο τον εισπρακτικό στόχο (ή θα τον αυξήσει εν όψει μιας δύσκολης χρονιάς που θα είναι το 2018) και θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π.χ., με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας). Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να εκτιναχθούν στα 5,56 δισ. ευρώ.
Πηγή ependisinews.gr
O φορολογικός καζαμίας του 2017
Ποδαρικό με μέτρα
«Κάθε μήνα και χειρότερα». Αν μελετήσει κανείς τις ανά μήνα φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς που ξεκινάει θα διαπιστώσει ότι όσο θα κυλάει ο χρόνος, τόσο περισσότερα θα γίνονται τα νέα βάρη που θα πρέπει να σηκώσει.
Το τεράστιο πακέτο των έμμεσων φόρων με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού από την Πρωτοχρονιά, θα είναι μόνο η αρχή. Σταδιακά, θα ενεργοποιούνται το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος, οι καινούργιοι συντελεστές, η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, ο «ανανεωμένος» ΕΝΦΙΑ, τα «εξατομικευμένα» τέλη κυκλοφορίας και σειρά άλλων μέτρων που θα υποχρεώσουν τους φορολογούμενους να καταβάλλουν συνολικά περισσότερα από 46,858 δις. ευρώ σε φόρους έναντι 45,8 δις. ευρώ που είναι ο στόχος για το κλείσιμο του 2016.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ανά μήνα που δημοσιεύονται στον κρατικό προϋπολογισμό, οι χειρότεροι μήνες του 2017 θα είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, ο Δεκέμβριος, ο Νοέμβριος και ο Οκτώβριος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι «κακοί μήνες» ανήκουν στο β’ εξάμηνο. Πώς όμως κατανέμονται τα βάρη ανά μήνα του νέου έτους; Τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα της χρονιάς για την τσέπη μας θα είναι τα εξής:
Ιανουάριος
Οι επιβαρύνσεις θα φανούν από τα πρώτα… δευτερόλεπτα της νέας χρονιάς στα πρατήρια καυσίμων με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να ανατιμάται κατά 6-8 λεπτά ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να «τσιμπάει» 10-12 λεπτά το λίτρο. Με το που θα ανοίξουν τα σούπερμαρκετ θα φανούν οι επιπτώσεις και από την αύξηση του φόρου στον καφέ από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό. Επί του ποσού θα επιβάλλεται και ο ΦΠΑ άρα η επιβάρυνση στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων θα κυμαίνεται από μισό έως 1 ευρώ ανάλογα με το είδος του καφέ. Από την Πρωτοχρονιά, θα επιβληθεί και ο φόρος στα τσιγάρα, κανονικά και ηλεκτρονικά. Η επιβάρυνση όπως υπολογίζεται από τα στελέχη της αγοράς, ανέρχεται περίπου στα 40-50 λεπτό ανά πακέτο.
Φεβρουάριος
Μέσα στον Φεβρουάριο, θα πάρουμε στα χέρια μας τους πρώτους λογαριασμούς τηλεφώνου του 2017. Και σε αυτούς, θα διαπιστώσουμε την ενεργοποίηση του καινούργιου τέλους 5% επί του ύψους του λογαριασμού
Μάρτιος
Ο Μάρτιος θα είναι –εκτός απροόπτου- ο πρώτος μήνας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος. Συνολικά, διαφορετικά ποσά θα κληθούν να καταβάλλουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Το σύνολο των αγροτών θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ όσοι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρά εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές να εκτοξεύονται.
Απρίλιος
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017, η προθεσμία να παραταθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
1. Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών.
2. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί λόγω αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.
3. Θα ενεργοποιηθεί η καινούργια κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Ιούνιος
Είναι προγραμματισμένη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων. Ερχεται να προστεθεί η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα της χρήσης του 2016 από το 10% που ήταν μέχρι τώρα, στο 15%.
Ιούλιος
Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20-25% κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές για να μην δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018 Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ.
Αύγουστος
Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.
Σεπτέμβριος
Θα είναι ένας από τους «σκληρότερους» μήνες της νέας χρονιάς καθώς θα συμπέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Οκτώβριος
Θα έχει ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ τρίτου τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν τρεις φόρους: φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ Σεπτεμβρίου και ΕΝΦΙΑ. Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 δις. ευρώ.
Νοέμβριος
Για δεύτερη φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει χρονικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και εισόδημα και φόρο κατοχής ακινήτων. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου, προγραμματίζεται να διαμορφωθούν στα 4,47 δις. ευρώ.
Δεκέμβριος
Θα κληθούμε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που προτίθεται νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Προς το τέλος του μήνα, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 με το ΕΚΑΣ να έχει υποστεί μια ακόμη γενναία μείωση. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
Οι χειρότεροι μήνες του 2017
Ιούλιος
|
5463
|
Αύγουστος
|
5015
|
Σεπτέμβριος
|
4995
|
Δεκέμβριος
|
4988
|
Νοέμβριος
|
4064
|
Οκτώβριος
|
4063
|
Ιανουάριος
|
3685
|
Φεβρουάριος
|
3500
|
Ιούνιος
|
3466
|
Απρίλιος
|
3078
|
Μάιος
|
2923
|
Μάρτιος
|
2745
|
*Ποσά σε εκατ. ευρώ
(τα νούμερα προκύπτουν αν από τα έσοδα προ επιστροφών, αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρου)
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Συγκεκριμένα:
Οι 17 αλλαγές που φέρνουν τα πάνω - κάτω στη ζωή μας το 2017
δημοσιεύθηκε: 10:41
Tις 17 αλλαγές που ανατρέπουν την καθημερινότητα φυσικών και νομικών προσώπων κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς παρουσιάζει το ΕΒΕΠ.
"Το 2017, ήρθε στη καθημερινότητα μας με τον πιο επιβαρυντικό τρόπο, όσο καμιά άλλη χρονιά την οκταετή πλέον περίοδο της κρίσης.
Με συνολικά 17 αλλαγές ξεκίνησε η νέα χρονιά, φέρνοντας νέους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις, μείωση μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λόγω αύξησης των εισφορών, νέες αυξήσεις του ΕΦΚ σε καύσιμα, προϊόντα καπνού, καφέ και επιβολή ειδικού τέλους σε τηλέφωνα, τηλεόραση και internet, ενοίκια, καθώς και αναδρομική φορολόγηση αδιανέμητων κερδών.
Ακολουθούν οι "φορολογικές εισφορές" για ασφάλιση στο 26,9%, παραμένουν βεβαίως ΕΝΦΙΑ, έκτακτες εισφορές, μετατάξεις ΦΠΑ στο 24%, ενώ έρχεται ψαλίδι επιδομάτων καθώς και επαναϋπολογισμός για 2,6 εκ. συντάξεις. Οι φόροι και οι εισφορές θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν το 2017 το 60% του εισοδήματος μας, δημιουργώντας, περισσότερα φορολογικά αντικίνητρα, αντί για κίνητρα ανάπτυξης στους Έλληνες μικρομεσαίους..." αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κορκίδης.
Με συνολικά 17 αλλαγές ξεκίνησε η νέα χρονιά, φέρνοντας νέους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις, μείωση μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λόγω αύξησης των εισφορών, νέες αυξήσεις του ΕΦΚ σε καύσιμα, προϊόντα καπνού, καφέ και επιβολή ειδικού τέλους σε τηλέφωνα, τηλεόραση και internet, ενοίκια, καθώς και αναδρομική φορολόγηση αδιανέμητων κερδών.
Ακολουθούν οι "φορολογικές εισφορές" για ασφάλιση στο 26,9%, παραμένουν βεβαίως ΕΝΦΙΑ, έκτακτες εισφορές, μετατάξεις ΦΠΑ στο 24%, ενώ έρχεται ψαλίδι επιδομάτων καθώς και επαναϋπολογισμός για 2,6 εκ. συντάξεις. Οι φόροι και οι εισφορές θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν το 2017 το 60% του εισοδήματος μας, δημιουργώντας, περισσότερα φορολογικά αντικίνητρα, αντί για κίνητρα ανάπτυξης στους Έλληνες μικρομεσαίους..." αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κορκίδης.
Συγκεκριμένα:
1. Η νέα αύξηση φόρων και τελών Οι φόροι θα αυξηθούν κατακόρυφα, αφού ο νέος χρόνος ζητά 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους από 6 εκ. φυσικά και νομικά πρόσωπα με τις παρακάτω επιβαρύνσεις: • Αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%. • Επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%. • Επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. • Επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ. • Αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων. • Αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. • Αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. 1 •Αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.
2. Το κόστος των αυξήσεων
Το κόστος σε απόλυτους αριθμούς αναλύεται ως εξής: • 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος. • 668,5 εκατ. ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης. • 218,4 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ 24%. • 12,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. • 91 εκατ. ευρώ από φόρο επιχειρήσεων. • 142 εκατ. από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα. • 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα. • 19,3 εκατ. ευρώ από επενδυτικά σχήματα. • 14,6 εκατ. ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση. • 25,8 εκατ. ευρώ από μπίρα. • 62 εκατ. ευρώ από καφέ. • 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλεφωνία.
3. Οι Απώλειες εισοδήματος Επίσης χιλιάδες φορολογούμενοι το 2017 χάνουν μέρος του εισοδήματος τους, όπως: • Εργαζόμενοι χάνουν 716 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος. • Συνταξιούχοι χάνουν 687 εκατ. ευρώ από περικοπές συντάξεων. • Ιδιοκτήτες ΙΧ από αύξηση καυσίμων. • Ιδιοκτήτες ακινήτων από αύξηση φόρου ενοικίων. • Οικογένειες από φόρο ΤV και τηλεφώνου. • Επιχειρήσεις από επιπλέον φόρους. • Όσοι έχουν παιδιά από μείωση επιδομάτων. • Μισθωτοί – συνταξιούχοι από περικοπές φοροελαφρύνσεων. • Νέοι συνταξιούχοι από περικοπές έως 37% στις συντάξεις.
4. Τιμολόγια και αποδείξεις μέσω Εφορίας Πάνω από 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο έτος θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων, των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν. Η αποστολή των δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΔΕ είναι υποχρέωση καθολική, 2 δηλαδή ισχύει για όλα τα τιμολόγια, τις αποδείξεις και τα λοιπά φορολογικά στοιχεία. • Αποδείξεις που ΘΑ ισχύουν: Σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, ψυχολόγοι, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα, ιατρικές αποδείξεις. • Αποδείξεις που ΔΕΝ ισχύουν: ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-κινητά-δόσεις δανείων-ενοίκιο-κοινόχρηστα-ασφάλιστρα- διόδια.
5. Οι 15 φοροαπαλλαγές που κινδυνεύουν: 1. Μειωμένος ΦΠΑ για ΔΕΗ – ύδρευση – φυσικό αέριο. 2. Απαλλαγές ΦΠΑ: Εκπαιδευτικές και ιατρικές υπηρεσίες. 3. Εξαιρέσεις ΦΠΑ: Αγροτών – αλιέων. 4. Αφορολόγητο 150-300.000 γονικών παροχών, κληρονομιών – δωρεών. 5. Α’ Κατοικία: Αφορολόγητο 200-250.000 ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές. 6. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Αγροί – βοσκότοποι εκτός σχεδίου. 7. Απαλλαγές – Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: για αναπήρους – πολυτέκνους. 8. Τεκμήρια: Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, μείον 30%. 9. Φοροαπαλλαγές: Περιστασιακά απασχολούμενοι. 10. Επιδόματα – Αποζημειώσεις: Τέλος οι ολικές απαλλαγές. 11. Φόρος Υπεραξίας: Αφορά σε ακίνητα. 12. Νομικά Πρόσωπα: Καμία εξαίρεση. 13. Αγροτικές Επιδοτήσεις: Καμία απαλλαγή κάτω των 12.000 ευρώ. 14. Εισφορά Αλληλεγγύης: Τέλος οι εξαιρέσεις. 15. Τέλος Επιτηδευματις: Καμία απαλλαγή κάτω των 500 κατοίκων.
6. Oι αλλαγές στις συντάξεις Από το 2017 ξεκινάνε αλλαγές στο σύνολο των μέτρων, όπως: 1. Επανϋπολογισμός 2,6 εκατ. συντάξεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η «προσωπική διαφορά». 2. Ακριβότερα πλασματικά έτη, από 6,67 σε 20%. Αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών. Από 1/1/2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους. 3. Νέα περικοπή ΕΚΑΣ σε 250.000 συνταξιούχους. Ξεκινά η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης θα γίνει μέσω της μείωσης των ποσών και όχι μέσω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι τα επιδόματα να 3 περικοπούν έως 40%. Δηλαδή, το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 138 ευρώ.
4. Μείωση επικουρικών: Απώλεια 233 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση νέων συντάξεων 30%.
6. Απώλεια 58,7 εκατ. ευρώ σε συντάξεις χηρείας. 7. Κούρεμα συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ μεικτά. 8. Κούρεμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ μεικτά. 9. Περικοπές τραπεζοϋπαλλήλων έως 21%. 10. Στο υπερταμείο, εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι. Θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό Προϋπολογισμό, της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι – όπως και τα προηγούμενα έτη– θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
7. Tι κόβεται από τις συντάξεις • ΕΚΑΣ 431 εκατ. ευρώ. • Οι οικογενειακά επιδόματα 10,6 εκατ. ευρώ. • Επικουρικές 26,9 εκατ. ευρώ. • Κύριες 86 εκατ. ευρώ. • Πλαφόν 132,4 εκατ. ευρώ. • Κόφτης σε συντάξεις τραπεζικών 29,1 εκατ. ευρώ. • Συντάξεις θανάτου 33,1 εκατ. ευρώ. •ΕΤΕΑ: Χάνουν 233,9 εκατ. ευρώ. •Νέοι συνταξιούχοι: Χάνουν 63 εκατ. ευρώ. •Χήρες: 58,7 εκατ. ευρώ. •Υψηλοσυνταξιούχοι: 132,4 εκατ. ευρώ
8. Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα
2. Το κόστος των αυξήσεων
Το κόστος σε απόλυτους αριθμούς αναλύεται ως εξής: • 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος. • 668,5 εκατ. ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης. • 218,4 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ 24%. • 12,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. • 91 εκατ. ευρώ από φόρο επιχειρήσεων. • 142 εκατ. από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα. • 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα. • 19,3 εκατ. ευρώ από επενδυτικά σχήματα. • 14,6 εκατ. ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση. • 25,8 εκατ. ευρώ από μπίρα. • 62 εκατ. ευρώ από καφέ. • 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλεφωνία.
3. Οι Απώλειες εισοδήματος Επίσης χιλιάδες φορολογούμενοι το 2017 χάνουν μέρος του εισοδήματος τους, όπως: • Εργαζόμενοι χάνουν 716 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος. • Συνταξιούχοι χάνουν 687 εκατ. ευρώ από περικοπές συντάξεων. • Ιδιοκτήτες ΙΧ από αύξηση καυσίμων. • Ιδιοκτήτες ακινήτων από αύξηση φόρου ενοικίων. • Οικογένειες από φόρο ΤV και τηλεφώνου. • Επιχειρήσεις από επιπλέον φόρους. • Όσοι έχουν παιδιά από μείωση επιδομάτων. • Μισθωτοί – συνταξιούχοι από περικοπές φοροελαφρύνσεων. • Νέοι συνταξιούχοι από περικοπές έως 37% στις συντάξεις.
4. Τιμολόγια και αποδείξεις μέσω Εφορίας Πάνω από 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο έτος θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα δεδομένα όλων των τιμολογίων, των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και των λοιπών φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν. Η αποστολή των δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΔΕ είναι υποχρέωση καθολική, 2 δηλαδή ισχύει για όλα τα τιμολόγια, τις αποδείξεις και τα λοιπά φορολογικά στοιχεία. • Αποδείξεις που ΘΑ ισχύουν: Σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, ψυχολόγοι, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα, ιατρικές αποδείξεις. • Αποδείξεις που ΔΕΝ ισχύουν: ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-κινητά-δόσεις δανείων-ενοίκιο-κοινόχρηστα-ασφάλιστρα- διόδια.
5. Οι 15 φοροαπαλλαγές που κινδυνεύουν: 1. Μειωμένος ΦΠΑ για ΔΕΗ – ύδρευση – φυσικό αέριο. 2. Απαλλαγές ΦΠΑ: Εκπαιδευτικές και ιατρικές υπηρεσίες. 3. Εξαιρέσεις ΦΠΑ: Αγροτών – αλιέων. 4. Αφορολόγητο 150-300.000 γονικών παροχών, κληρονομιών – δωρεών. 5. Α’ Κατοικία: Αφορολόγητο 200-250.000 ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές. 6. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Αγροί – βοσκότοποι εκτός σχεδίου. 7. Απαλλαγές – Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: για αναπήρους – πολυτέκνους. 8. Τεκμήρια: Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, μείον 30%. 9. Φοροαπαλλαγές: Περιστασιακά απασχολούμενοι. 10. Επιδόματα – Αποζημειώσεις: Τέλος οι ολικές απαλλαγές. 11. Φόρος Υπεραξίας: Αφορά σε ακίνητα. 12. Νομικά Πρόσωπα: Καμία εξαίρεση. 13. Αγροτικές Επιδοτήσεις: Καμία απαλλαγή κάτω των 12.000 ευρώ. 14. Εισφορά Αλληλεγγύης: Τέλος οι εξαιρέσεις. 15. Τέλος Επιτηδευματις: Καμία απαλλαγή κάτω των 500 κατοίκων.
6. Oι αλλαγές στις συντάξεις Από το 2017 ξεκινάνε αλλαγές στο σύνολο των μέτρων, όπως: 1. Επανϋπολογισμός 2,6 εκατ. συντάξεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η «προσωπική διαφορά». 2. Ακριβότερα πλασματικά έτη, από 6,67 σε 20%. Αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών. Από 1/1/2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους. 3. Νέα περικοπή ΕΚΑΣ σε 250.000 συνταξιούχους. Ξεκινά η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης θα γίνει μέσω της μείωσης των ποσών και όχι μέσω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι τα επιδόματα να 3 περικοπούν έως 40%. Δηλαδή, το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 138 ευρώ.
4. Μείωση επικουρικών: Απώλεια 233 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση νέων συντάξεων 30%.
6. Απώλεια 58,7 εκατ. ευρώ σε συντάξεις χηρείας. 7. Κούρεμα συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ μεικτά. 8. Κούρεμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ μεικτά. 9. Περικοπές τραπεζοϋπαλλήλων έως 21%. 10. Στο υπερταμείο, εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι. Θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό Προϋπολογισμό, της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι – όπως και τα προηγούμενα έτη– θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
7. Tι κόβεται από τις συντάξεις • ΕΚΑΣ 431 εκατ. ευρώ. • Οι οικογενειακά επιδόματα 10,6 εκατ. ευρώ. • Επικουρικές 26,9 εκατ. ευρώ. • Κύριες 86 εκατ. ευρώ. • Πλαφόν 132,4 εκατ. ευρώ. • Κόφτης σε συντάξεις τραπεζικών 29,1 εκατ. ευρώ. • Συντάξεις θανάτου 33,1 εκατ. ευρώ. •ΕΤΕΑ: Χάνουν 233,9 εκατ. ευρώ. •Νέοι συνταξιούχοι: Χάνουν 63 εκατ. ευρώ. •Χήρες: 58,7 εκατ. ευρώ. •Υψηλοσυνταξιούχοι: 132,4 εκατ. ευρώ
8. Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα
Όσοι έχουν ακίνητο θα πληρώσουν αυξημένους φόρους έως 36,3% το 2017. Πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι θα επηρεαστούν. Οι συντελεστές φόρου για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα αυξάνονται: • Από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ. • Από 33% σε 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ. • Από 33% σε 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω. Επιπρόσθετα εισοδήματα που υπερβαίνουν ετησίως τα 12.000 ευρώ θα 4 επιβαρύνονται με νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στην οποία θα ισχύουν συντελεστές κλιμακούμενοι από 2,2% έως και 10%. Με τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, θα ισχύουν οι εξής συντελεστές: • 2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ, • 5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ, • 6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ, • 7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ, • 9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και • 10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.
9. ΕΝΦΙΑ: Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται αυτήν την ώρα 2 τύπους σεναρίων: 1ο Σενάριο: Επέκταση απαλλαγών είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφισταμένων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογουμένων. Αυτό το σενάριο προσεγγίζει τις ανακοινώσεις Τσίπρα. 2ο Σενάριο: Τη πρόταση για νέο φόρο που θα υπολογίζεται με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές. Θα υπάρχουν ελαφρύνσεις σε μικρές ιδιοκτησίες. Όμως, έρχεται μεγάλη επιβάρυνση στις μεγάλες περιουσίες. Ταυτόχρονα, θα μπουν στον υπολογισμό και τα χωράφια. Σήμερα, ο νόμος έχει έκπτωση 50% ή και απαλλαγή σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ. Μείωση κατά 50% έχουν όσοι πληρούν τα εξής: α) Καθαρό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. β) Σύνολο επιφάνειας ακινήτων έως 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Αντικειμενική αξία κτισμάτων έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ για έγγαμο με 1 ή 2 τέκνα. Πλήρη απαλλαγή έχουν οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή ανάπηρα άτομα 80% και άνω αν: α) Το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για παιδί. β) Σύνολο επιφάνειας ακινήτων έως 150 τετραγωνικά μέτρα. Οι φοροαπαλλαγές ακινήτων κινδυνεύουν όσο αφορά τα αφορολόγητα όρια, ενώ μερικές και ολικές απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν για φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα, για αναπήρους και πολυτέκνους.
10. Τo κατώτατο εγγυημένο εισόδημα και τα επιδόματα 5 Όσοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, για την κοινωνική του αποτελεσματικότητα, δικαιώνονται. Οι δανειστές, εν ονόματι του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, καταργούν σχεδόν όλα τα επιδόματα των Ελλήνων. Έτσι, φαίνεται να τελειώνουν τα επιδόματα ενοικίου, σίτισης και ρεύματος, αφού θα αντικατασταθούν από το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα. Την εξέλιξη αυτήν επιβεβαιώνει και το υπουργείο Εργασίας. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ άμεσα επηρεάζονται 230.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν το επίδομα αυτό. Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση, με την αιτιολογία ότι για την καταβολή του δεν έχουν εισπραχθεί ασφαλιστικές εισφορές από τους δικαιούχους.
11. Νέα μείωση μισθών λόγω υψηλών εισφορών Από την Πρωτοχρονιά σε όλους τους εργαζομένους θα έχουμε μείωση μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες ασφάλισης και η συνολική εισφορά του κλάδου σύνταξης στο νέο Ταμείο για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη θα είναι 20% επί των μηνιαίων αποδοχών, ως εξής: Το 6,67% στον ασφαλισμένο και το 13,33% στον εργοδότη. Παράλληλα, «το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου. Οι εισφορές θα δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση».
12. Το νέο "χαράτσι" ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες Εκατομμύρια Ελλήνων από την αρχή του 2017 θα πληρώνουν πλέον διπλό χαράτσι εισφορών, αφού το επιβάλλει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες εργαζομένους με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Αντικειμενικοί παρατηρητές τονίζουν ότι το νέο σύστημα εισφορών θα προκαλέσει αποφυγή πληρωμής εισφορών, αφού από τα 100 ευρώ τα 60 θα πηγαίνουν σε εισφορές και φόρους. Από την νέα χρονιά ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού παραβόλου 26,9% στο εισόδημα επαγγελματιών, ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ, που κατανέμεται ως εξής: Στο 20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ. Σε αγρότες θα έχουμε 20,9% (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Βάσει υπολογισμού, το κατώτατο εισόδημα των 4.923,07 ευρώ, ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο 6 δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ, με εισφορά για σύνταξη στα 1.172 ευρώ τον μήνα. Όσοι εργάζονται με «μη εξαρτημένη σχέση εργασίας», δηλαδή με μπλοκάκι, θα έχουν διπλή τιμωρία. Θα πληρώνουν ασφάλιση με τον εργοδότη και θα καταβάλλουν εισφορά με το μπλοκάκι 26,95%! Αρμαγεδδών! Διπλή ασφάλιση και μία, εθνική σύνταξη. Σκληρή φορολογία που έχει προκαλέσει μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών. Ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του. Η σωρευτική αύξηση από φέτος έως και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που ανήκει στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ (κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία).
13. Οι αποδείξεις που θα ισχύουν με τις κάρτες αγορών Πλέον, το αφορολόγητο για το 2017 θα συνδέεται μέσω καρτών. Για εισόδημα 15.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να είναι 1.750 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ, 2.500 ευρώ. Για εισόδημα 30.000 ευρώ, δαπάνες 4.000 ευρώ. Για εισόδημα 50.000 ευρώ, δαπάνες 8.000 ευρώ. Για εισόδημα 80.000 ευρώ, δαπάνες 14.000 ευρώ. Ωστόσο θα υπάρχει ποινή. Αν δεν καλύπτεται το όριο των δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, θα υπάρχει ποινή 22% φόρου. Δηλαδή, αν ένας πολίτης με εισόδημα 30.000 ευρώ έχει κάνει δαπάνες 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ, θα πληρώσει για τη διαφορά των 1.000 σε αποδείξεις φόρο 220 ευρώ. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις: Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης ηλεκτρονικών συναλλαγών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΕΕ καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι. Στις ιατρικές δαπάνες η μείωση του φόρου θα ισχύει αν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση καρτών ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Επιπρόσθετα, είναι υποχρεωτική η πληρωμή με κάρτες δαπανών άνω των 500 ευρώ. Δηλαδή, θα απαγορεύεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεγαλύτερες των 500 ευρώ – όριο που έως τώρα ήταν τα 1.500 ευρώ. Επίσης, έρχονται κίνητρα για αγορές με πλαστικό χρήμα, όπως κληρώσεις που θα πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Η κλήρωση θα γίνεται με βάση τους αριθμούς των αποδείξεων και θα έχει δώρα και παροχές.
10. Τo κατώτατο εγγυημένο εισόδημα και τα επιδόματα 5 Όσοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, για την κοινωνική του αποτελεσματικότητα, δικαιώνονται. Οι δανειστές, εν ονόματι του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, καταργούν σχεδόν όλα τα επιδόματα των Ελλήνων. Έτσι, φαίνεται να τελειώνουν τα επιδόματα ενοικίου, σίτισης και ρεύματος, αφού θα αντικατασταθούν από το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα. Την εξέλιξη αυτήν επιβεβαιώνει και το υπουργείο Εργασίας. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ άμεσα επηρεάζονται 230.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν το επίδομα αυτό. Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση, με την αιτιολογία ότι για την καταβολή του δεν έχουν εισπραχθεί ασφαλιστικές εισφορές από τους δικαιούχους.
11. Νέα μείωση μισθών λόγω υψηλών εισφορών Από την Πρωτοχρονιά σε όλους τους εργαζομένους θα έχουμε μείωση μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, θα υπάρχουν ίδιοι κανόνες ασφάλισης και η συνολική εισφορά του κλάδου σύνταξης στο νέο Ταμείο για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη θα είναι 20% επί των μηνιαίων αποδοχών, ως εξής: Το 6,67% στον ασφαλισμένο και το 13,33% στον εργοδότη. Παράλληλα, «το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Το ανώτατο όριο και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου. Οι εισφορές θα δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση».
12. Το νέο "χαράτσι" ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες Εκατομμύρια Ελλήνων από την αρχή του 2017 θα πληρώνουν πλέον διπλό χαράτσι εισφορών, αφού το επιβάλλει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες εργαζομένους με μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Αντικειμενικοί παρατηρητές τονίζουν ότι το νέο σύστημα εισφορών θα προκαλέσει αποφυγή πληρωμής εισφορών, αφού από τα 100 ευρώ τα 60 θα πηγαίνουν σε εισφορές και φόρους. Από την νέα χρονιά ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού παραβόλου 26,9% στο εισόδημα επαγγελματιών, ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ, που κατανέμεται ως εξής: Στο 20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ. Σε αγρότες θα έχουμε 20,9% (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Βάσει υπολογισμού, το κατώτατο εισόδημα των 4.923,07 ευρώ, ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο 6 δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ, με εισφορά για σύνταξη στα 1.172 ευρώ τον μήνα. Όσοι εργάζονται με «μη εξαρτημένη σχέση εργασίας», δηλαδή με μπλοκάκι, θα έχουν διπλή τιμωρία. Θα πληρώνουν ασφάλιση με τον εργοδότη και θα καταβάλλουν εισφορά με το μπλοκάκι 26,95%! Αρμαγεδδών! Διπλή ασφάλιση και μία, εθνική σύνταξη. Σκληρή φορολογία που έχει προκαλέσει μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών. Ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του. Η σωρευτική αύξηση από φέτος έως και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που ανήκει στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ (κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία).
13. Οι αποδείξεις που θα ισχύουν με τις κάρτες αγορών Πλέον, το αφορολόγητο για το 2017 θα συνδέεται μέσω καρτών. Για εισόδημα 15.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να είναι 1.750 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ, 2.500 ευρώ. Για εισόδημα 30.000 ευρώ, δαπάνες 4.000 ευρώ. Για εισόδημα 50.000 ευρώ, δαπάνες 8.000 ευρώ. Για εισόδημα 80.000 ευρώ, δαπάνες 14.000 ευρώ. Ωστόσο θα υπάρχει ποινή. Αν δεν καλύπτεται το όριο των δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, θα υπάρχει ποινή 22% φόρου. Δηλαδή, αν ένας πολίτης με εισόδημα 30.000 ευρώ έχει κάνει δαπάνες 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ, θα πληρώσει για τη διαφορά των 1.000 σε αποδείξεις φόρο 220 ευρώ. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις: Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης ηλεκτρονικών συναλλαγών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΕΕ καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι. Στις ιατρικές δαπάνες η μείωση του φόρου θα ισχύει αν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση καρτών ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Επιπρόσθετα, είναι υποχρεωτική η πληρωμή με κάρτες δαπανών άνω των 500 ευρώ. Δηλαδή, θα απαγορεύεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεγαλύτερες των 500 ευρώ – όριο που έως τώρα ήταν τα 1.500 ευρώ. Επίσης, έρχονται κίνητρα για αγορές με πλαστικό χρήμα, όπως κληρώσεις που θα πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Η κλήρωση θα γίνεται με βάση τους αριθμούς των αποδείξεων και θα έχει δώρα και παροχές.
14. Το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα θα χτίζεται ως εξής: Έως 10.000 αποδείξεις 1.000€ 10% 7 Έως 11.000 αποδείξεις 1.500€ Έως 12.000 αποδείξεις 1.800€ Έως 15.000 αποδείξεις 2.250€ 15% Έως 30.000 αποδείξεις 3.000€ Έως 30.001 αποδείξεις 6.000€ 20% Ανω των 30.000 αποδείξεις εως 30.000€.
15. Οι αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ και καπνό Αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έρχονται με το «καλημέρα» του νέου έτους . Τα φορομέτρα που θα έρθουν θα φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ. Το νέο «τσουνάμι» επιβαρύνσεων που άρχισε από την 1η Ιανουαρίου και αφορά στον ΕΦΚ στη βενζίνη, που αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Επίσης, αυξήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Επιβάλλεται, επιπλέον, ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα, από την 1η/1/2017 επιβλήθηκε ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους επιβάλλεται εν συνεχεία ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.
16. Ποιοί και πόσο επιβαρύνονται το 2017 Τα πρώτα θύματα των νέων φόρων που έρχονται το 2017 είναι οι: μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, ελεύθεροι 8 επαγγελματίες. Όλες αυτές οι κατηγορίες των φορολογουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται πως η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για τη νέα χρονιά θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017, με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν και από αυτά εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Η νέα φορολογική κλίμακα: • Από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Έτσι, όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%. • Για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προκύψουν μικρές φοροελαφρύνσεις, καθώς ο συντελεστής 26% που επιβαλλόταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μειωθεί στο 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις όμως προκύπτουν για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, πάνω από τις 35.000 ευρώ. Επιπλέον, σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. •Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι», τα έσοδα από τις δύο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς. Επιπλέον, στους έχοντες ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2%.
17. Οι αλλαγές των δύο αξιολογήσεων του 2017 Επιπλέον οι διαφοροποιήσεις στις επικαιροποιημένες δύο αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου εντός του 2017 φέρνουν και πολλές άλλες αλλαγές, όπως: • Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων. • Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. • Υλοποίηση του Περιουσιολογίου, με «σύνδεση» στο Μητρώο Καταθετών. 9 • Αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ. • Δημιουργία έως τον Φεβρουάριο του 2017 κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν τη λοταρία για τις αποδείξεις. • Ισοσκελισμός έως τον Ιούνιο του 2017 των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. • Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018. • Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το τέλος του 2018. • Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της Ναυτιλίας, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. • Υλοποίηση του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα και την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. • Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. • Λήψη στοιχείων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό. •Ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ
15. Οι αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ και καπνό Αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έρχονται με το «καλημέρα» του νέου έτους . Τα φορομέτρα που θα έρθουν θα φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ. Το νέο «τσουνάμι» επιβαρύνσεων που άρχισε από την 1η Ιανουαρίου και αφορά στον ΕΦΚ στη βενζίνη, που αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Επίσης, αυξήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Επιβάλλεται, επιπλέον, ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα, από την 1η/1/2017 επιβλήθηκε ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους επιβάλλεται εν συνεχεία ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.
16. Ποιοί και πόσο επιβαρύνονται το 2017 Τα πρώτα θύματα των νέων φόρων που έρχονται το 2017 είναι οι: μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, ελεύθεροι 8 επαγγελματίες. Όλες αυτές οι κατηγορίες των φορολογουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται πως η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος για τη νέα χρονιά θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017, με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν και από αυτά εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Η νέα φορολογική κλίμακα: • Από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Έτσι, όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%. • Για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προκύψουν μικρές φοροελαφρύνσεις, καθώς ο συντελεστής 26% που επιβαλλόταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μειωθεί στο 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις όμως προκύπτουν για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, πάνω από τις 35.000 ευρώ. Επιπλέον, σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. •Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν τα εισοδήματα και με έσοδα από «μπλοκάκι», τα έσοδα από τις δύο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς. Επιπλέον, στους έχοντες ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2%.
17. Οι αλλαγές των δύο αξιολογήσεων του 2017 Επιπλέον οι διαφοροποιήσεις στις επικαιροποιημένες δύο αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου εντός του 2017 φέρνουν και πολλές άλλες αλλαγές, όπως: • Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων. • Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. • Υλοποίηση του Περιουσιολογίου, με «σύνδεση» στο Μητρώο Καταθετών. 9 • Αύξηση του ορίου τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που σήμερα είναι 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο στόχο την άνοδό του στις 25.000 ευρώ. • Δημιουργία έως τον Φεβρουάριο του 2017 κινήτρων που θα ενεργοποιήσουν τη λοταρία για τις αποδείξεις. • Ισοσκελισμός έως τον Ιούνιο του 2017 των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. • Αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων έως το τέλος του 2018. • Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το τέλος του 2018. • Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της Ναυτιλίας, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. • Υλοποίηση του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα και την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. • Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. • Λήψη στοιχείων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό. •Ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου