Αλλεπάλληλα θα είναι τα ραντεβού με την Εφορία εντός του νέου έτους. Οι νέες επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων προδικάζει ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά. Και με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ, καθώς αναζητεί φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς πολλοί θα είναι και εφέτος εκείνοι που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ας δούμε αναλυτικά τι περιμένει τους φορολογουμένους εντός του 2017.
Φεβρουάριος
Μέσα στον Φεβρουάριο θα πάρουμε στα χέρια μας τους πρώτους λογαριασμούς τηλεφώνου του 2017. Και σε αυτούς θα διαπιστώσουμε την ενεργοποίηση του καινούργιου τέλους 5% επί του ύψους του λογαριασμού (σ.σ.: οποιουδήποτε λογαριασμού εκδοθεί μετά την 1η/1/2017, σύμφωνα με όσα ορίζει ερμηνευτική εγκύκλιος που έχει ήδη εκδοθεί από την ΓΓΔΕ). Σε λογαριασμό 50 ευρώ τον μήνα η επιβάρυνση θα φτάσει (μαζί με τον νέο ΦΠΑ) περίπου στα 2-3 ευρώ τον μήνα.
Μάρτιος
Ο Μάρτιος θα είναι -εκτός απροόπτου- ο πρώτος μήνας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος (σ.σ.: Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν για τελευταία φορά βάσει των διμηνιαίων λογαριασμών, καθώς τα ποσά που θα δώσουν θα αφορούν στις εισφορές του 2016). Συνολικά, διαφορετικά ποσά θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι: ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, μέτοχοι ανωνύμων εταιρειών που διατηρούν θέση και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών τους, εταίροι σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες και ΕΠΕ ή διαχειριστές σε ΕΠΕ και ΙΚΕ. Από το νέο σύστημα υπολογισμού θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες κερδισμένοι αλλά και άλλοι τόσοι χαμένοι. Το σύνολο των αγροτών θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ όσοι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρά εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους να εκτοξεύονται.
Απρίλιος
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017 η προθεσμία να παραταθεί. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
– Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών. Το 2016 εκδόθηκαν 2,318 εκατομμύρια χρεωστικές δηλώσεις, 1 εκατομμύριο πιστωτικές και 2,77 εκατομμύρια μηδενικές. Το 2017, η πλειονότητα των εκκαθαριστικών θα είναι χρεωστικά, καθώς όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς από το 2016 (λόγω μικρότερης παρακράτησης συγκριτικά με τον φόρο που αναλογεί).
– Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί, λόγω αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.
– Η πιο ουσιαστική αλλαγή του 2017 -καθώς φέρνει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ- είναι η ενεργοποίηση της καινούργιας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Μάιος
Με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό, ο Μάιος αναμένεται να είναι ο πιο «ήπιος» μήνας του χρόνου, καθώς τα έσοδα προ επιστροφών φόρων αναμένεται να συγκρατηθούν στα 3,151 δισ. ευρώ. Φορολογικές υποχρεώσεις πέραν του ΦΠΑ (2η δόση α’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία και ΦΠΑ Απριλίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία) δεν αναμένεται να υπάρξουν.
Ιούνιος
Για το τέλος του έκτου μήνα του χρόνου είναι προγραμματισμένη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων. Στις επιχειρήσεις το καινούργιο βάρος που έρχεται να προστεθεί είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα της χρήσης του 2016 από το 10% που ήταν μέχρι τώρα στο 15%.
Ιούλιος
Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της Εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20%-25%, κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές, για να μη δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018, όπου αναζητείται και το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα. Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Αύγουστος
Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δύο αλλαγές: οι μειώσεις των αξιών των ακινήτων σε συγκεκριμένους δήμους κατ’ απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δελφοί, Ψυχικό-Φιλοθέη, Νέος Βουτζάς) αλλά και η κυβερνητική εξαγγελία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 1,6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Σεπτέμβριος
Οπως και φέτος, και το 2017 ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ένας από τους «σκληρότερους» μήνες της νέας χρονιάς, καθώς θα συμπέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Οκτώβριος
Ο Οκτώβριος θα έχει ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ γ’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν τρεις φόρους: φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ Σεπτεμβρίου και ΕΝΦΙΑ. Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο τακτικού Προϋπολογισμού θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Νοέμβριος
Για δεύτερη φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει χρονικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και εισόδημα και φόρο κατοχής ακινήτων. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου προγραμματίζεται να διαμορφωθούν στα 4,47 δισ. ευρώ.
Δεκέμβριος
Θα κληθούμε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που προτίθεται νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Θα διατηρήσει αμετάβλητο τον εισπρακτικό στόχο (ή θα τον αυξήσει εν όψει μιας δύσκολης χρονιάς που θα είναι το 2018) και θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π.χ., με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας). Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να εκτιναχθούν στα 5,56 δισ. ευρώ.