Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΜΟΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΣΦΑ Oλα τα σενάρια ανοικτά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

ΜΟΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΣΦΑ

Oλα τα σενάρια ανοικτά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Oλα τα σενάρια ανοικτά στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις
Της Μανταλένας Πίου
Ανατροπές στον σχεδιασμό των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ και αλλαγές στους όρους για τον ΔΕΣΦΑ προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοικτά. Για το μόνο που φαίνεται να δεσμεύεται είναι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ, για πακέτο μετοχών όμως που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί και την κυβέρνηση να επιχειρεί να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της την πλειοψηφία, περίπου στο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ.
Κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν χθες ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τους όρους της νέας προκήρυξης για τον ΔΕΣΦΑ, εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί. Αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει σταλεί επιστολή στους δανειστές για διατήρηση στον έλεγχο του Δημοσίου του 51% του ΔΕΦΑ και πώλησης του 49%, λέγοντας μόνον ότι διάφορες ιδέες είναι υπό συζήτηση. Διυεκρίνισαν όμως κατηγορηματικά ότι το 31% των μετοχών που έχει μεταβιβάσει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ θα δοθεί προς ιδιωτικοποίηση και ότι με κάθε τρόπο θα επιδιωχθεί να καλυφθούν τα 188 εκατ. ευρώ, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως έσοδα του Δημοσίου από την πώληση.
ΕΛΠΕ
Για να μπορέσει πάντως το Δημόσιο να ελεγξει το 51% του ΔΕΣΦΑ (αφού θα δώσει το 31% από το 65% που έχει) θα πρέπει να συνεργαστεί με τα ΕΛΠΕ, να αγοράσει ενδεχομένως ένα μέρος του μεριδίου τους στην εταιρεία ή να το ανταλλάξει με άλλη συμετοχή κ.λπ. Τα ΕΛΠΕ, ως γνωστόν, έχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ.
Το προηγούμενο σχέδιο ιδωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ προέβλεπε τη διάθεση μέσω διαγωνισμού του 66% των μετοχών του Διαχειριστή, εκ των οποίων το 31% αφορούσε τις μετοχές που το Δημόσιο είχε μεταβιβάσει προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ και το 35% τη μετοχική συμμετοχή των ΕΛΠΕ.
Αξιωματούχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η νέα προκήρυξη πρέπει να είναι συμβατή με τους όρους που θέτουν οι κοινοτικές οδηγίες όσον αφορά στην απόκτηση δικτύων αερίου από εταιρείες-παραγωγούς φυσικού αερίου τρίτων χωρών, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως με την περίπτωση της αζέρικης Socar. Για να δώσει η Κομισιόν το «πράσινο» φως για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar είχε θέσει ως όρο τη μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50%.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση επιθυμεί μοντέλο ΑΔΜΗΕ και για τον ΔΕΣΦΑ, απάντησε ότι «όλα εξετάζονται» και πρόσθεσε ότι θα γίνει νέα αποτίμηση της αξίας του ΔΕΣΦΑ, εν όψει του νέου διαγωνισμού.
ΔΕΗ
«'Ολα εξετάζονται» όμως και για τις υπόλοιπες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις. Σαφής ήταν πρόθεση κύκλων του υπουργείου να «παγώσουν» το ζήτημα της πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που έχει μεταβιβαστεί προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι είναι θέμα που θα λυθεί αργότερα, ενδεχομένως το 2018, όταν συμφωνηθεί ποιες εταιρείες θα περάσουν στο Υπερταμείο και πώς θα αξιοποιηθούν οι μετοχικές συμμετοχές του Δημοσίου σε αυτές.
«Η υποχρέωσή μας είναι να προσλάβουμε συμβούλους για όλες τις εταιρείες και θα το πράξουμε» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος, αφήνοντας να διαφανεί ότι οι τελικές αποφάσεις για το τι ακριβώς θα γίνει με το 17% της ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ θα ληφθούν μετά τις σχετικές εισηγήσεις των συμβούλων και όταν συμφωνηθεί με τους δανειστές ποιές εταιρίες θα φύγουν από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και θα περάσουν στο Υπερταμείο για αξιοποίηση.
Κλείνει το deal για φθηνότερο ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ
Σε τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ 37 και 40 ευρώ/ Mwh, οδηγεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού για τη ΛΑΡΚΟ, που θέτει σήμερα η ΔΕΗ προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Πρόκειται για το δεύτερο θέμα της συνέλευσης, με πρώτο στην ατζέντα τις διαδικασίες για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.
Η νέα σύμβαση για τη ΛΑΡΚΟ- η οποία υπολογίζεται ότι χρωστά στη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ- προβλέπει έκπτωση επί του σημερινού τιμολογίου 27%, εκ των οποίου το 21% ώς έκπτωση όγκου και το 6% ως έκπτωση λόγω ειδικών χαρακτηριτιστικών.
Επί της νέας χρεώσης, θα μπορεί να δοθεί επιπλέον έκπτωση 11% υπό συγκεκριμένους όρους, όπως η εμπρόθεσμη καταβολή 3 εκατ. ευρώ έναντι κάθε μηνιαίου λογαριασμού για την περίοδο από 1/1/17 ως 31/8/17 και κατόπιν ρύθμιση του υπολοίπου σε 16 μηνιαίες δόσεις, κ.λπ. Επίσης προβλέπεται προαύξηση του τιμολογίου ανάλογα με τη διαμόρφωση της διεθνούς τιμής του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME).
Για τις συσσωρευμένες οφειλές από 1/7/2010 ως 31/12/13 ο διακανονισμός θα γινει με βάση την τιμή που θα αποφασίσει η Διαιτησία, στην οποία έχουν προσφύγει οι δύο εταιρείες.

Στην ίδια ρύθμιση θα ενταχθούν οι οφειλές περιόδου 1/1/2014 ως και 31/12/15, ενώ οι οφειλές από 1/1/16 ως και 31/12/16 θα εξοφληθούν κατ' ανώτατο σε 48 δόσεις αρχής γενομένης από 1/1/2019 με περιορισμό σε 36 δόσεις αν οι διεθνείς τιμές στο LME υπερβούν τα 18.000 ευρώ/τόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου