Σελίδες

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

«Ετοιμόρροπες» και πάλι οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ – Τα νέα ψαλίδια

«Ετοιμόρροπες» και πάλι οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ – Τα νέα ψαλίδια

«Ετοιμόρροπες» και πάλι οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ – Τα νέα ψαλίδια
Μεγάλη μάχη ανάμεσα στα κλιμάκια των δανειστών που θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Αθήνα και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα δοθεί –μεταξύ άλλων- και για το ποιοι θα πληγούν από τις περικοπές των συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα προς τα πίσω και έχει αποδεχτεί ότι θα ανοίξει θέμα ασφαλιστικού. Και τώρα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, κοινωνική ομάδα που από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεθεί υπό την «προστασία» της κυβέρνησης. Δηλαδή, στην πράξη, το… ανάθεμα θα πέσει για μια ακόμη φορά σε όσους έχουν συντάξεις άνω των 800-1000 ευρώ τον χρόνο οι οποίοι μάλιστα θα χάσουν διπλά: και από τη μείωση της σύνταξης και από τη μείωση του αφορολογήτου.
Το ερώτημα  πάντως αυτή τη στιγμή είναι αν οι δανειστές θα αποδεχθούν αυτοί που θα πληρώσουν το… μάρμαρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να είναι για μια ακόμη φορά οι έχοντες τις υψηλότερες συντάξεις. Και αυτό διότι και με τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και με την ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, έχει χαθεί πλέον κάθε έννοια ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Με κάθε αλλαγή που προωθείται, τα τελευταία χρόνια, καθίσταται ολοένα και πιο ασύμφορο το να ασφαλίζεται κανείς και να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων επιβραβεύει κυρίως αυτούς που έχουν ασφαλιστεί για λιγότερα χρόνια και για λιγότερες ασφαλιστικές αποδοχές.
Το ότι θα υπάρξει περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης θεωρείται πλέον δεδομένο μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroupτης περασμένης Δευτέρας. Τα «αντίμετρα» θα αφορούν –με βάση και τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους που σημαίνει ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση των ανέργων, των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κλπ. Έτσι, όποιοι πέσουν θύματα της περικοπής της συνταξής τους, δεν θα έχουν να περιμένουν κάτι θετικό. Όπως έχουν παραδεχτεί το τελευταίο διήμερο με τις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, άλλοι θα κερδίσουν και άλλοι θα χάσουν.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει αυτούς που ενίσχυσε τον Δεκέμβριο με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος: όσους έχουν σύνταξη μέχρι 700-800 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την κατηγορία, κατατάσσονται τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Άρα το βάρος των περικοπών, θα πέσει στους λίγους. Έτσι, ανάλογα με το ποια θα είναι η έκταση της «μεταρρύθμισης» στο ασφαλιστικό (σ.σ μπορεί να φτάσει και στο 1% του ΑΕΠ ή στα 1,6 δις. ευρώ) οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στους έχοντες τις υψηλότερες συντάξεις, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 10%. Οι περικοπές αυτές, είναι πιθανό να ισχύσουν και για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Κάτι τέτοιο θα ρίξει τους συντελεστές αναπλήρωσης ακόμη πιο χαμηλά και θα κάνει το κίνητρο της ασφάλισης ακόμη μικρότερο.
Η ελληνική κυβέρνηση, θα επιδιώξει να μεταθέσει τις περικοπές των συντάξεων σε βάθος 5ετίας (2020-2025) αλλά οι δανειστές θα προσέλθουν στο τραπέζι με την πρόθεση οι περικοπές να ισχύσουν «εδώ και τώρα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου