Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ, αναζητούνται 150.000 ειδοποιητήρια


Αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ, αναζητούνται 150.000 ειδοποιητήρια

Είναι προφανές ότι με τόσα προβλήματα, οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου θα κινηθούν πολύ κάτω του αναμενόμενου.
alaloum-me-ton-efka-anazitountai-150000-eidopoiitiria
 

Αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλου μεγέθους «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με το …καλημέρα, κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση. Ενώ έχουν απομείνει τρεις ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο, ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα ειδοποιητήρια.
Ελεύθεροι επαγγελματίες δεν εκδίδουν παραστατικά καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ενώ το υπουργείο Εργασίας «χρωστάει» ακόμη εγκυκλίους. Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με τα «μπλοκάκια» (στον ΕΦΚΑ σηκώνουν τα χέρια ψηλά και περιμένουν γραμμή από το υπουργείο Εργασίας) ενώ στην αγορά έχει παγώσει η έκδοση τιμολογίων (κάτι που σημαίνει ότι επαγγελματίες και μπλοκάκηδες μένουν απλήρωτοι) προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Είναι προφανές ότι με τόσα προβλήματα, οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου θα κινηθούν πολύ κάτω του αναμενόμενου ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης στην ημερομηνία καταβολής κάτι που για προφανείς λόγους, το υπουργείο Εργασίας θα το ανακοινώσει την τελευταία στιγμή.

Δεν έχουν αναρτηθεί 150.000 ειδοποιητήρια

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 150.000 ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή ο ένας στους 10 αυτοαπασχολούμενους, δεν γνωρίζει ακόμη τι πρέπει να πληρώσει. Οι περισσότεροι είναι διπλοαπασχολούμενοι (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες), ασφαλισμένοι με ελλείψεις ή προβλήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις και άλλες «δύσκολες» περιπτώσεις.  Με τόσο μεγάλο αριθμό ειδοποιητηρίων σε εκκρεμότητα είναι προφανές ότι πέφτει και το ποσό της βεβαίωσης με προφανείς επιπτώσεις στις εισπράξεις.
Το υπουργείο Εργασίας, απέχει ακόμη από το να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι απαραίτητες εγκύκλιοι και διευκρινήσεις: εκκρεμούν ακόμη οδηγίες ειδικά για τους ασφαλισμένους με πολλαπλή απασχόληση (π.χ μισθωτούς του ΙΚΑ που είναι ταυτόχρονα και ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ που υπάγονται όμως και στον ΟΑΕΕ κλπ). Εκκρεμούν επίσης οι πρακτικές οδηγίες για το πώς θα γίνει η διαχείριση των απασχολούμενων με «μπλοκάκια». Θα παρακρατήσει τις εισφορές ο εργοδότης και θα τις αποδώσει; Ποιους κωδικούς θα συμπληρώσει στην ΑΠΔ; Και τι θα γίνει για αυτούς τους εργαζόμενους με τις εισφορές που θα τους βεβαιώσει το Ταμείο βάσει και των εισοδημάτων του 2015; Θα διαγραφούν; Με ποιο τρόπο και πότε;  
Με δεδομένο αυτό το αλαλούμ, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι παραμένουν απλήρωτοι και δεν έχουν κόψει τα απαραίτητα παραστατικά (ή έχουν πάρει μόνο μια αμοιβή ως έναντι). Στα χαρτιά, θα φανεί ότι το κομφούζιο προκαλεί το πάγωμα των οικονομικών συναλλαγών. Και αυτό θα στερήσει έσοδα όχι μόνο από το ασφαλιστικό ταμείο αλλά και από την εφορία καθώς κάθε «μπλοκάκι» κουβαλάει και παρακράτηση φόρου και ΦΠΑ.

Κίνδυνος για «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μηνιαίως

Τα ειδοποιητήρια που έχουν αναρτηθεί βγάζουν πολύ λίγα έσοδα όπως δημόσια παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της και η υπουργός Εργασίας. Θέλοντας να ενισχύσει το επιχείρημα ότι η νέα πολιτική υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επιφέρει μειώσεις ανέφερε ότι από τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ειδοποιητήρια που έχουν αναρτηθεί, προκύπτει ότι περίπου το 80% πληρώνουν το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ (ή και λιγότερα στις περιπτώσεις των αγροτών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο στους τρεις, ακόμη και αν ανταποκριθούν στο σύνολό τους στις υποχρεώσεις τους, θα καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο όχι περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.
Προφανώς είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι θα πληρώσουν όλοι τη στιγμή που μέχρι και τον Δεκέμβριο, ο συντελεστής εισπραξιμότητας στον ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ μετα βίας έφτανε στο 50%. Ακόμη και στους πιο «παραγωγικούς φόρους» όπως ο ΦΠΑ ή ο ΕΝΦΙΑ, ο συντελεστής εισπραξιμότητας δεν ξεπερνά το 75-80%. Στο σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα το συνολικό ποσό της βεβαίωσης κινείται στα επίπεδα των 190-200 εκατ. ευρώ ενώ, φυσικά, ουδείς γνωρίζει τι προκύπτει από τα υπόλοιπα ειδοποιητήρια που δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη. 
Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εισπράττονται 200 εκατ. ευρώ τον μήνα. Και από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, προκύπτει ο κίνδυνος, η «τρύπα» να ξεπεράσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. 


ΕΦΚΑ: Τις εισφορές τους αναζητούν 150.000 ασφαλισμένοι

09:27 πμ, Πέμπτη 23 Φεβ 2017
Περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ακόμη και σήμερα, τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, το ύψος του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αυτοαπασχολούμενους - ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη και πολλαπλή ασφάλιση, αλλά και ασφαλισμένους που δεν «βλέπει» το σύστημα, που έχουν κάνει εγγραφή τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ή που έχουν φορολογικές εκκρεμότητες και δεν εμφανίζονται για το 2015.
Η σύγχυση οδηγεί μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε ενστάσεις, ενώ πληθαίνουν οι καταβολές που γίνονται με παράλληλη κατάθεση αίτησης επιφύλαξης προς τον ΕΦΚΑ.
Το σκηνικό συμπληρώνει το μπαράζ δικαστικών προσφυγών που είτε έχουν γίνει, είτε ετοιμάζονται, από φορείς αλλά και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η διορία λήγει στο τέλος Απριλίου.
Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, περίπου 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν, αν και απομένουν μόλις 3 ημέρες για την εμπρόθεσμη πληρωμή τους και πλέον, το υπουργείο Εργασίας πληθαίνουν οι φωνές που εισηγούνται παράταση της προθεσμίας πληρωμής και μετά την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, ενώ για κάποιους - όχι για όλους - από τους 300.000 ασφαλισμένους με παράλληλη, αλλά και πολλαπλή ασφάλιση, έχουν ήδη εκδοθεί τα ειδοποιητήρια, η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας. Οι εισφορές Ιανουαρίου έχουν αναρτηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί μέσω της εγκυκλίου, σημαντικά θέματα όπως το πως θα διαχωρίζεται το εισόδημα ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, καθώς στην φορολογική διοίκηση δεν προβλέπεται διαφορετικός κωδικός.
ΕΦΚΑ: Τις εισφορές τους αναζητούν 150.000 ασφαλισμένοι
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει εκπτώσεις στις εισφορές μόνο για το εισόδημα που προέρχεται από δραστηριότητα που ασφαλίζεται στο ΕΤΑΑ. Εμπειρικά, από τα ειδοποιητήρια που έχουν εκδοθεί προκύπτει πως στις περιπτώσεις ασφάλισης σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, το συνολικό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δύο και οι εκπτώσεις που αναλογούν στις εισφορές ΕΤΑΑ υπολογίζονται στο μισό εισόδημα.
Με την εγκύκλιο πρέπει επίσης να διευκρινιστεί εάν θα κρατούνται εισφορές και για τα αγροτικά εισοδήματα που δηλώνονταν χωρίς να προβλέπεται υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ.
Ο νόμος ορίζει ότι εισφορές θα πρέπει να καταβάλλονται για εισοδήματα για τα οποία και με το προηγούμενο καθεστώς προβλεπόταν υποχρέωση ασφάλισης. Για τα αγροτικά εισοδήματα δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση, πληροφορίες όμως θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εξετάζει σοβαρά την υπαγωγή τους σε ασφαλιστικές κρατήσεις, ιδίως αν πρόκειται για ασφαλισμένους - ελεύθερους επαγγελματίες.
Η αδυναμία να εξασφαλιστεί η συμβατότητα των συστημάτων της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης έχουν οδηγήσει σε μια σειρά παραδόξων, τα οποία προκαλούν έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις από τους ασφαλισμένους που καλούνται να καταβάλλουν εισφορές που όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά ούτε και στις διατάξεις του νόμου.
Για παράδειγμα, στην φορολογική διοίκηση στα εισοδήματα από ελεύθερη δραστηριότητα προστίθενται και εισοδήματα από Ομόρρυθμες Εταιρείες που έχουν κλείσει, εισοδήματα από συμμετοχή σε Ανώνυμες Εταιρείες (μερίσματα) τα οποία δεν υπόκεινται σε ασφάλιση εκτός από την περίπτωση που είναι μέλη ΔΣ και μέτοχοι άνω του 3%, ή και εισοδήματα μετόχων ΙΚΕ, που επίσης δεν υπάγονται σε ασφάλιση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι, κυρίως αυτοί που δεν έχουν εντοπιστεί από το σύστημα, είτε γιατί για παράδειγμα έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος κατά τους τελευταίους μήνες του 2016, είτε γιατί έχουν πρόβλημα με τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να πληρώσουν, αν κι απομένουν 3 εργάσιμες ημέρες έως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου 2017.
Εν τω μεταξύ, θέμα ημερών είναι η έκδοση της εγκυκλίου για την παράλληλη - πολλαπλή απασχόληση σύμφωνα με την οποία, έστω και εκ των υστέρων θα δοθούν διευκρινίσεις για την καταβολή εισφορών για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων:
Α): μισθωτών (ΙΚΑ) που διατηρούν ταυτόχρονα ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή μισθωτών που έχουν και αυτοαπασχόληση (ΕΤΑΑ). Ως μισθωτοί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) θα πληρώσουν το 26,95% στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015. Ως αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν: 26,95% για σύνταξη και υγεία, 33,95% αν έχουν και επικούρηση, 37,95% αν έχουν και εφάπαξ. Στις εισφορές που αντιστοιχούν στο ΕΤΑΑ εφαρμόζονται οι εκπτώσεις 5%-50% για εισοδήματα από 7.033 – 58.000 ευρώ.
Β): Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) που διατηρούν και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ): Επειδή η φορολογική διοίκηση δεν διαχωρίζει τις δυο πηγές εισοδήματος με διαφορετικό κωδικό το συνολικό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δυο. Το μισό εισφοροδοτείται με 26,95% χωρίς εκπτώσεις και το άλλο μισό με τα ποσοστά του ΕΤΑΑ και με εκπτώσεις 5%-50%.
Γ): Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που έχουν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα: Τα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα έχουν ξεχωριστό κωδικό στη φορολογική διοίκηση.
Όσοι δεν πλήρωναν εισφορές ΟΓΑ επειδή ασφαλίζονταν με άλλη ιδιότητα (π.χ. ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) αλλά έχουν δηλωμένα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, είναι πιθανό να πληρώσουν 21,2% του αγροτικού εισοδήματος του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016) και 26,95% του καθαρού εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή τα ποσοστά ΕΤΑΑ με τις εκπτώσεις 5%-50% για εισόδημα γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου.
Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ) ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν προστίθενται οι δυο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στο μισθό (σε περίπτωση μισθωτών) ή του μεγαλύτερου ποσού σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης - ελεύθερου επαγγέλματος.
Πηγή: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου