Σελίδες

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Αφορολόγητο 5900 ευρώ στις... αποσκευές της Βελκουλέσκου - Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Αφορολόγητο 5900 ευρώ στις... αποσκευές της Βελκουλέσκου - Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Αφορολόγητο 5900 ευρώ στις... αποσκευές της Βελκουλέσκου - Τι σημαίνει για την τσέπη μας
Με το επιχείρημα ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί στον μέσο όρο της Ευρωζώνης –περίπου στα 5.900 ευρώ- ώστε να περιοριστεί δραστικά το ποσοστό των Ελλήνων που δεν πληρώνουν φόρους, προσέρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου, θα «παζαρέψει» το αφορολόγητο από θέση ισχύος καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη μείωση από τα επίπεδα των 8.636 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχτεί το «τεχνοκρατικό επιχείρημα» του ΔΝΤ ότι το 53% των μισθωτών και συνταξιούχων καθώς επίσης και το 85% των αγροτών δεν πληρώνουν καθόλου φόρους παραγνωρίζοντας βέβαια ότι η Ελλάδα εφαρμόζει από τους υψηλότερους συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών διεθνώς (σ.σ. 16% για τους μισθωτούς και σταδιακά έως και 27% για τους αγρότες) αλλά και το πιο εκρηκτικό κοκτέιλ έμμεσων φόρων στον κόσμο.
ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ μπαίνει στη διαπραγμάτευση για να διεκδικήσει την ελάφρυνση όσων ανήκουν στο 10% του πληθυσμού με τα υψηλότερα εισοδήματα, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα είναι υπερβολικό να «σηκώνει» το 60% των συνολικών φορολογικών βαρών. Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την άτακτη υποχώρηση στο Eurogroup, μπαίνει σε μια αδιέξοδη διαπραγμάτευση για τους Έλληνες φορολογούμενους με τα χαμηλότερα εισοδήματα καθώς επικεντρώνοντας την προσοχή στο αφορολόγητο και όχι συνολικά στα βάρη που καλείται να σηκώσει ο οποιοσδήποτε ανάλογα με το εισόδημά του, είναι δεδομένο ότι οι όποιες θα αποφάσεις θα λειτουργήσουν κατά των πιο αδύναμων. Για παράδειγμα, ο Πορτογάλος φορολογούμενος, μπορεί να έχει χαμηλότερο αφορολόγητο σε σχέση με τον Έλληνα (σ.σ. είναι κάτω από τις 3.000 ευρώ) κάτι που στον πίνακα του ΔΝΤ αποτυπώνεται με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό: κάτω από το 10% των Πορτογάλων απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτός ο πίνακας βέβαια, δεν αναφέρει ότι ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στην Πορτογαλία είναι το 14,5% ενώ στην Ελλάδα είναι το 22%. Ούτε αναφέρει ότι ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ στην Πορτογαλία είναι στο 23% ούτε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας αλλά και πολλοί φόροι κατανάλωσης είναι χαμηλότεροι σε σχέση με την Ελλάδα. Στη λίστα με τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης εντοπίζονται και φορολογικές κλίμακες με σαφώς υψηλότερο αφορολόγητο συγκριτικά με αυτό της Ελλάδας. Για παράδειγμα, οι Φινλανδοί, έχουν ανεβάσει το όριο απαλλαγής στα 16.500 ευρώ ενώ και οι τρεις πρώτοι συντελεστές της κλίμακας είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους της Ελλάδας (6,5% για εισόδημα από 16.500 ευρώ έως 24.700 ευρώ, 17,5% για εισόδημα από 24.700 έως 40.300 ευρώ και 21,5% για εισόδημα από 71.400 ευρώ και πάνω). Δηλαδή, ο Φινλανδός, με σαφώς υψηλότερο μέσο εισόδημα σε σχέση με τον Έλληνα, πληρώνει –ποσοστιαία λιγότερο φόρο δεδομένου ότι ο μισθωτός στην Ελλάδα πληρώνει φόρο 22% ακόμη και για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά τα 8.600 ευρώ ετησίως. Κι όμως, στον πίνακα του ΔΝΤ, η Ελλάδα φαίνεται να υπερέχει έναντι της Φινλανδίας καθώς προκύπτει ότι στην Ελλάδα απαλλάσσονται κάθε επιβάρυνσης περίπου ο ένας στους 5 όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 50% όπως προαναφέρθηκε.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Αφορολόγητο υψηλότερο των Ελλήνων, έχουν και οι Αυστριακοί. Διαμορφώνεται στις 11.000 ευρώ έναντι 8.600 ευρώ που είναι στην Ελλάδα. Αν όμως μελετήσει κάποιος την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος του Αυστριακού, μάλλον δεν θα… ζηλέψει καθώς ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας ο οποίος εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος από τις 11.000 έως τις 25.000 ευρώ εκτοξεύεται στο 36,5%. Ο μέσος όρος του αφορολογήτου της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στην περιοχή των 5.900 ευρώ λόγω της πολιτικής που ακολουθούν χώρες όπως η Εσθονία (περίπου 2.000 ευρώ) η Σλοβακία (κοντά στις 4.000 ευρώ), η Λιθουανία (λίγο πάνω από τις 2.000 ευρώ), η και η Ισπανία (κάτω από τις 6.000 ευρώ). Κοντά στα ελληνικά επίπεδα, βρίσκονται Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία και Βέλγιο.
Οι φτωχότεροι θα πληρώσουν το μάρμαρο
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, δεν ενδιαφέρονται τόσο για το ύψος του αφορολογήτου σε απόλυτους αριθμούς όσο για το ποσοστό των φορολογουμένων που πέφτουν κάτω από το όριό του με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος. Η πολιτική αυτή βέβαια, χτυπάει βίαια τα φτωχότερα στρώματα της χώρας καθώς έρχεται να εφαρμοστεί ύστερα από 8 χρόνια ύφεσης κατά τα οποία το ΑΕΠ υποχώρησε κατά τουλάχιστον 25% και το μέσο εισόδημα έως και 35-40%. Αυτή η μείωση ήταν λογικό να προκαλέσει «συνωστισμό» στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. Όσο για το επιχείρημα ότι το αφορολόγητο αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την απόκρυψη εισοδημάτων, καταρρίφθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε και από τη θέσπιση του τέλους επιτηδεύματος (σ.σ. κάτι που σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος 650 ευρώ ακόμη και για μηδενικό εισόδημα κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία) όχι μόνο δεν οδήγησε σε μείωση της φοροδιαφυγής αλλά, αντιθέτως, έφερε και την αύξησή της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΙΡΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου