Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Βρυξέλλες: Ρεαλιστική και όχι τυπική, η προθεσμία του Φεβρουαρίου

Βρυξέλλες: Ρεαλιστική και όχι τυπική, η προθεσμία του Φεβρουαρίου

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 13:46
 
UPD:13:56
SOOC/Menelaos Myrillas
«Ο Φεβρουάριος είναι η ρεαλιστική - και όχι η τυπική - προθεσμία για να φθάσουμε σε πολιτική συμφωνία» υποστήριξε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων.  
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει και η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», παρά τις δημόσιες αψιμαχίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, στο παρασκήνιο διεξάγονται έντονες διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η κοινή «φόρμουλα».
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, για να επέλθει συμφωνία, θα πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω:
  • Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την προληπτική νομοθέτηση ορισμένων μέτρων
  • Το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το εύρος αυτών των μέτρων, δεν θα είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελε
  • Το Βερολίνο θα πρέπει, τουλάχιστον, να μετριάσει τις απαιτήσεις για τη χρονική διάρκεια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και να αποδεχθεί μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, στο μέλλον.
«Το μεγάλο ερώτημα αφορά το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα» προστίθεται στο δημοσίευμα των Financial Times.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Reuters: Αυξάνεται η ανησυχία για ενδεχόμενο «ατύχημα» στην Ελλάδα

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 09:59
 
UPD:10:00
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
Η κύρια ανησυχία των επενδυτών συνίσταται στη μη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης έως τις αρχές του Ιουλίου, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται τη μη καταβολή της επόμενης δόσης του προγράμματος.
Φόβους για το κίνδυνο ελληνικού «ατυχήματος» εκφράζουν οι επενδυτές, εν όψει των πληρωμών του καλοκαιριού, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - θεσμών.
Η κύρια ανησυχία των επενδυτών συνίσταται στη μη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης έως τις αρχές του Ιουλίου, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται τη μη καταβολή της επόμενης δόσης του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει ομόλογα, συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Υπάρχει μία μικρή ανησυχία, αλλά αναμένουμε πως η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά» τονίζει ο διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest.
«Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές και από αυτή την άποψη, θα θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» σπεύδει να προσθέσει.
Ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας, είναι η πορεία του κόστους ασφάλισης έναντι μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας (CDs), το οποίο βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά.
Στα ύψη βρίσκονται, και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το 2ετές ομόλογο να κυμαίνεται κοντά στο 10% και το 10ετές ομόλογο κοντά στο 8%.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Ντέισελμπλουμ: Χωρίς ΔΝΤ η Ολλανδία δεν θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 18:03
 
UPD:18:06
REUTERS/ERIC VIDAL
«Η κυβερνητική πλειοψηφία στο ολλανδικό κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη: Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ή αποσυρθεί κάθε υποστήριξη στο πρόγραμμα θα εκλείψει. Το ίδιο ισχύει για το γερμανικό κοινοβούλιο και την ολλανδική κυβέρνηση» υποστήριξε ο Ντέισελμπλουμ (φωτ. αρχείου).
Η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο.
Όπως μεταδίδει η ολλανδική εφημερίδα Telegraaf ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ολλανδία θα σταματήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ αποσύρει τη συμμετοχή του από το πρόγραμμα στήριξης.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία στο ολλανδικό κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη: Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ή αποσυρθεί κάθε υποστήριξη στο πρόγραμμα θα εκλείψει. Το ίδιο ισχύει για το γερμανικό κοινοβούλιο και την ολλανδική κυβέρνηση» υποστήριξε ο Ντέισελμπλουμ.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αναγκαία για λύση στο ελληνικό ζήτημα. Είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η μπάλα σε Βρυξέλλες και Αθήνα

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 07:00
SOOC/Nikos Libertas
Εάν το ΔΝΤ είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες χρηματοδοτεί μόνο χώρες με βιώσιμο χρέος, τότε δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς την ενεργοποίηση έστω των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Πάνου Φ. Κακούρη
pkak@naftemporiki.gr
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Πως για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα κανονικά με εποπτεία και χρηματοδότηση απαιτεί νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από το πώς αυτή θα γίνει, καθώς και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από την αρχή της ελληνικής κρίσης το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το χρέος. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι το ΔΝΤ πίεζε από το 2010 να γίνει άμεσο «κούρεμα» του χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι αντιδρούσαν. Όταν πείστηκαν τελικά να γίνει, τον Νοέμβριο του 2011 και δρομολογήθηκε το PSI, δεν είχε παρά ελάχιστα θετικά αποτελέσματα και προκάλεσε πλήθος προβλημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ελληνικές τράπεζες, όταν οι ξένες τράπεζες είχαν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα.
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει επί λέξει: «Οι περισσότεροι διευθυντές θεώρησαν ότι, παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, μπορεί μάλλον να απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Τόνισαν την ανάγκη για τη διακρίβωση μιας τέτοιας ελάφρυνσης η οποία θα βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου.
Εάν το ΔΝΤ είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες χρηματοδοτεί μόνο χώρες με βιώσιμο χρέος, τότε δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς την ενεργοποίηση έστω των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Επίσης, σε άλλα σημεία της ανακοίνωσης τονίζει πως και μέτρα να ληφθούν, τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ επί μακρόν δεν είναι βιώσιμα, αλλά θα ήταν προτιμότερο ο πήχης να τεθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό και με απομείωση του χρέους.
Οι συστάσεις αυτές προσκρούουν στις γερμανικές θέσεις, που απορρίπτουν τα επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος και επιμένουν και σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας ήταν άλλωστε ένας εκ των όσων διαφώνησαν με τον πήχη στο 1,5%.
Οι Γερμανοί έχουν πει και κάτι άλλο. Πως χωρίς το ΔΝΤ (το οποίο θέτει συγκεκριμένους όρους) δεν υπάρχει πρόγραμμα. Και χωρίς πρόγραμμα, αυτή που θα έχει πρόβλημα είναι η Ελλάδα, γιατί χάνεται ο αναπτυξιακός στόχος για φέτος, αλλά και επανέρχεται ο εφιάλτης της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου