Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΕ ΣΕ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ» Αρθρο - κόλαφος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να «ταΐζεται» αθετώντας συνεχώς τις δεσμέσεις της

Η ΕΕ ΣΕ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

Αρθρο - κόλαφος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να «ταΐζεται» αθετώντας συνεχώς τις δεσμέσεις της

Αρθρο - κόλαφος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να «ταΐζεται» αθετώντας συνεχώς τις δεσμέσεις της
Στις επικείμενες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αλλά και στο ότι η χώρα δεν υλοποίησε ή υλοποίησε μόνο εν μέρει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις αναφέρεται σε άρθρο της η γερμανική εφημέριδα Rheinische Post.
«Πώς να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι σε αυτό, όταν διανύουμε μια χρονιά κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο, πρέπει να διαπραγματευτούν το Brexit και στη Γαλλία η δεξιά λαϊκίστρια Λεπέν μπορεί να γίνει πρόεδρος της χώρας;» διερωτάται η αρθρογράφος για να απαντήσει: «Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια: σε καμία περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τώρα και μια κορύφωση της ελληνικής κρίσης».
Στη συνέχεια συμπεραίνει ότι αυτή η κατάσταση ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση: (σ.σ. Η κυβέρνηση) «ρισκάρει και την όγδοη χρονιά προκλητικά πολλά. Η Αθήνα προσπαθεί να καθυστερήσει, να θολώσει, να αγνοήσει συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Και πάλι θα της περάσει, γιατί ένα σενάριο χρεοκοπίας είναι φέτος ακόμη πιο αδιανόητο απ’ ό,τι ήταν το 2009. Η Ελλάδα θα διατηρηθεί στο ευρώ – με οποιοδήποτε κόστος».

Κατά την άποψη της αρθρογράφου η Ελλάδα απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη, στην οποία η συνταγή “Δισεκατομμύρια στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων“ δεν λειτούργησε. Είναι άδικο απέναντι στις άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιρλανδία, να συνεχίζει να ταΐζεται η Ελλάδα παρότι αθετεί συνεχώς τις δεσμεύσεις». Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άρθρο γίνεται μνεία και στον ρόλο του ΔΝΤ: «Το ερώτημα εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης ή όχι δεν είναι πρωτίστης σημασίας. Ακόμη και εάν αποφασίσει να μη συμμετάσχει, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να διασώζεται».

ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ

La Repubblica: Περιορίζονται οι ελπίδες για συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου

La Repubblica: Περιορίζονται οι ελπίδες για συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου
«Το ΔΝΤ εκπλήσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της εφημερίδας La Repubblica.
Η εφημερίδα σημειώνει πως το Ταμείο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαπίστωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εγκρίνει νέες περικοπές, μετά από την εντυπωσιακή φορολογική προσαρμογή των τελευταίων ετών» και ζητά, συγχρόνως, «μία ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να τύχει εγγύησης η βιωσιμότητα του προγράμματος βοήθειας».
Η La Repubblica αναφέρεται και στην απάντηση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία «η Αθήνα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι υποστηρίζει το ΔΝΤ» και «το χρέος δεν μπορεί να σβηστεί, αλλά το πολύ να μειωθεί εάν ο κ. Τσίπρας διατηρήσει εποικοδομητική στάση».
«Ο πόλεμος νεύρων ανάμεσα στους δανειστές κινδυνεύει να ρίξει στο χάος την όλη ελληνική κατάσταση», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι και υπενθυμίζει ότι ο στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και «δεδομένων των άγριων τσακωμών αυτών των ωρών, οι ελπίδες περιορίζονται στο ελάχιστο».
Επίσης, η La Repubblica γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, όπως προσθέτει «σύμφωνα με ορισμένες φήμες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει μία μερική παραχώρηση, για να απεμπλακεί η κατάσταση, όπως, ίσως, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου».
Τέλος, ο Έττορε Λιβίνι υποστηρίζει ότι «κάποιοι μιλούν για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών», αν και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας το διαψεύδει, και καταλήγει με αναφορά στην αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, λόγω της όλης κατάστασης.

AYΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Βαριά σκιά από τη διαφωνία ΔΝΤ - Ευρώπης

Παρά τις διαφοροποιήσεις, κεντρική θέση για το ΔΝΤ παραμένει πως για το Ταμείο προτιμότερος στόχος είναι η επίτευξη πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% και πως, εφόσον στόχος είναι το 1,5%, δεν απα
Παρά τις διαφοροποιήσεις, κεντρική θέση για το ΔΝΤ παραμένει πως για το Ταμείο προτιμότερος στόχος είναι η επίτευξη πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% και πως, εφόσον στόχος είναι το 1,5%, δεν απαιτούνται νέα μέτρα
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Με τη σαφή διατύπωση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, διατύπωση που -τουλάχιστον επί του παρόντος- αποκλείει χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο μετέφερε την πίεση της επόμενης κίνησης στο ευρωπαϊκό γήπεδο, διατηρώντας σταθερά ισχυρές τις πιέσεις προς την Αθήνα για νέα μέτρα.
Η, περίπου τρίωρη, συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το βράδυ της Δευτέρας, ήταν ένα ακόμη -σοβαρό- επεισόδιο στον πολυετή «καβγά» Ουάσινγκτον - Βερολίνου, που ρίχνει βαριά σκιά και στην τρέχουσα αξιολόγηση, σε μια καθοριστική καμπή για την οικονομία. Πηγές με γνώση των συζητήσεων, σχολιάζουν πως η ένταση λογικά κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς οι διαπιστώσεις των εκθέσεων του Ταμείου αποτύπωσαν σαφώς τις δομικές διαφορές στο εσωτερικό της τρόικας μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Ο δημόσιος «διχασμός» βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα και του ξένου Τύπου, με τους Financial Times να επισημαίνουν πως μετά τη συνεδρίαση το Ταμείο εξέδωσε μια μη συνηθισμένη ανακοίνωση, και παραδέχθηκε δημοσίως πως το Συμβούλιο, ήταν διχασμένο για ορισμένα από τα συμπεράσματα. Το Δ.Σ. του Ταμείου λειτουργεί συναινετικά, με τις συζητήσεις που γίνονται εντός να κρατούνται μακριά από τη δημοσιότητα, σχολιάζει η εφημερίδα.
Η ανακοίνωση του Ταμείου αποτυπώνει για τους αναλυτές την πολιτική ευαισθησία γύρω από το θέμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για βασικούς χρηματοδότες του ελληνικού προγράμματος, εν αναμονή εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις διαφοροποιήσεις, κεντρική θέση για το ΔΝΤ παραμένει πως για το Ταμείο προτιμότερος στόχος είναι η επίτευξη πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3,5% και πως εφόσον στόχος είναι το 1,5% δεν απαιτούνται νέα μέτρα. Ωστόσο όπως σχολίαζε αξιωματούχος του Ταμείου μετά τη συνεδρίαση, η Ελλάδα έχει συζητήσει με τους Ευρωπαίους υψηλότερους στόχους και εάν και αυτό δεν είναι προτιμότερο για το Ταμείο μπορεί να γίνει συζήτηση για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχει προθυμία το ΔΝΤ να φέρει ένα πρόγραμμα στο Δ.Σ. του που θα στηρίζεται στο 1,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά εάν οι Ευρωπαίοι δεν υποστηρίξουν ένα πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο το 1,5%, αλλά για ένα διάστημα θα θέτει στόχο το 3,5%, το Ταμείο θα καταστήσει σαφές πως ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έχει κόστος για την ανάπτυξη και το Ταμείο θα μπορεί να το υποστηρίξει μόνο εάν δει μέτρα που μπορούν να το δικαιολογούν. «Κλειδί» πάντως για τη δύσκολη διαδικασία επίτευξης ενός συμβιβασμού παραμένει και το ότι η Ελλάδα υπεραπέδωσε στα δημοσιονομικά το 2016, γεγονός που θα αξιολογηθεί από το Ταμείο, μόλις προκύψουν οριστικά στοιχεία. Στο στόχαστρο του Ταμείου παραμένουν αφορολόγητο και νέες περικοπές στις συντάξεις.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ΔΝΤ:
[1] Με υψηλό κόστος για την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μια τεράστια προσαρμογή
[2] Η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα αναμένεται να φθάσει πέριξ του 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από σημαντικούς κινδύνους, που σχετίζονται με ατελή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ή εφαρμογή τους με καθυστέρηση. Το χρέος είναι μη βιώσιμο.
[3] Οι περισσότεροι διευθυντές στο εκτελεστικό συμβούλιο συμφώνησαν με τις προβλέψεις αυτές. Ορισμένοι όμως είχαν διαφορετικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό «μονοπάτι» και τη βιωσιμότητα του χρέους.
[4] Οι περισσότεροι υποστήριξαν πως δεν χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή στη φάση αυτή για να επιτευχθεί ένα πλεόνασμα 1,5%.
[5] Οι περισσότεροι υποστήριξαν παρά τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων και τη γενναιόδωρη στήριξη των Ευρωπαίων, μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους. Τόνισαν δε, σε μια σαφή αιχμή προς την Ευρωζώνη, την ανάγκη, τα όποια πρόσθετα μέτρα να στηρίζονται «σε ρεαλιστικές παραδοχές για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει διατηρήσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα.
Μπ. Κερέ
Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν σχετίζονται με την είσοδό της στην Ευρωζώνη, υποστήριξε χθες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, που εκτιμά πως «η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει αυτές τις διοικητικές και πολιτικές δυσκολίες, προκειμένου να αξιοποιήσει τα οφέλη του ευρώ». Ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ και σημείωσε πως οι Έλληνες ουδέποτε εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου