Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Φθηνότερο το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι- Αναλυτικά όλες οι τιμές

Φθηνότερο το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι- Αναλυτικά όλες οι τιμές

Φθηνότερο το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι- Αναλυτικά όλες οι τιμές

Φθηνότερο κατά 3,9% θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι ως προς τα φρέσκα προϊόντα σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.
Η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί τον κύριο παράγοντα υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών, ενώ το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με πέρυσι, αν και ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24%.
Η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση, όπως σημειώνεται, αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%.
Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%. Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2 - 67,6 ευρώ έναντι 47,3 - 72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%. Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 - 59,1 ευρώ το 2017 και στα 33,3 - 59,2 ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Αναλυτικά, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι κυμαίνεται από 12 μέχρι 22 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι 11,8%, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια είναι από 5 μέχρι 12 ευρώ και είναι αμετάβλητη με πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει από 12-15 ευρώ το κιλό και η τιμή του είναι μειωμένη 1,9%, το κατεψυγμένο το χταπόδι κοστίζει 5 - 12 ευρώ και η τιμή του είναι αμετάβλητη, τα μύδια κοστίζουν 2,8 - 3 ευρώ ( 12,1%). Ο ταραμάς χύμα (ο φθηνός) κοστίζει 4,2 - 6 ευρώ το κιλό (-5,9%), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή πέρυσι δηλαδή 2-2,5 ευρώ το κιλό, οι ελιές Καλαμών 4,5 - 7 ευρώ το κιλό ( 3,5%), ο χαλβάς ο συσκευασμένος κοστίζει 6,5 - 11,5 ευρώ το κιλό ( -3,9%) , τα ντολμαδάκια η κονσέρβα των 280 γραμμαρίων 1,7 - 2,2 ευρώ (5,1%) και το τουρσί το χύμα με διάφορα λαχανικά κοστίζει 1,6 -3 ευρώ το κιλό ( -4,3%) ενώ η αναζήτηση τιμών και άλλων σαρακοστιανών ειδών σε φούρνους και σούπερ μάρκετ έδειξε μείωση 1,7% χωρίς όμως να κατονομάζονται, από την ΕΣΕΕ, αναλυτικά τα είδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου