Σελίδες

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο κίνδυνος των «κόκκινων δανείων»

Ο κίνδυνος των «κόκκινων δανείων»

  •  Print
Ο κίνδυνος των «κόκκινων δανείων»
Προσθήκη σχολίου
Ο κίνδυνος των "κόκκινων δανείων" παραμένει εν ισχύ επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Πιό συγκριμένα, η Κέντρικη Τράπεζα εκτιμά ότι "το συσσωρευμένο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (107,6 δισεκ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016), αν και εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης και μικρής υποχώρησης, αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή κινδύνου για την ευστάθεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τροχοπέδη (μαζί με τη μεγάλη συρρίκνωση της καταθετικής βάσης) για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαμεσολαβητική λειτουργία των τραπεζών".
Πιό συγκεκριμένα στο σχετικό κεφάλαιο της Εκθεσης αναφέρονται τα εξής: "Είναι θετικό ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών, ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιριών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, τη στροφή των τραπεζών στη διενέργεια ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και την υποχρέωση των τραπεζών να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σχεδόν κατά 40 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019", ενώ "την μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει από το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων, ενώ συνολικά η επίτευξη του στόχου θα προσεγγιστεί αρχικά μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, οριστικών διευθετήσεων, επιλεκτικών διαγραφών δανείων και ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, ενώ οι πωλήσεις δανείων εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα ιδίως από το 2019".
Η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας πιστεύει ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για την επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό του φαινομένου είναι και η επίλυση αρκετών ακόμη νομικών και άλλων εκκρεμοτήτων όπως:
(α) ο εξωδικαστικός συμβιβασμός,
(β) η νομική προστασία στελεχών τραπεζών, δημόσιων φορέων και ειδικών εκκαθαρίσεων που εμπλέκονται με διαδικασίες αναδιάρθρωσης εταιρικών χρεών,
(γ) η λογιστική/φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν από πωλήσεις ή διαγραφές δανείων και
(δ) η καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου