Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

«Στενάζουν» επαγγελματίες και μπλοκάκια από φόρους και εισφορές

«Στενάζουν» επαγγελματίες και μπλοκάκια από φόρους και εισφορές

Η υπερφορολόγηση μπορεί τελικώς να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω των δυσμενών συνθηκων που έχουν δημιουργηθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες.
stenazoun-epaggelmaties-kai-mplokakia-apo-forous-kai-eisfores
 
Οι φορολογικές επιδόσεις του 2016 έδωσαν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επικαλείται τις υπερβάσεις των στόχων για να μειώσει το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν, οι φορολογικές επιδόσεις του 2017 είναι όμως αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Η υπερφορολόγηση μπορεί τελικώς να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ειδικά αν συνδυαστεί και με την  αβεβαιότητα όσον αφορά στον χρόνο που θα επιτευχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αλλά και για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο πήχης των φορολογικών εσόδων για το 2017 βρίσκεται στα 46,858 δις. ευρώ ποσό όχι ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2016 έκλεισε με έσοδα 47,519 δις. ευρώ. Ωστόσο, οι «παγίδες» είναι πολλές:
1.      Θα μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων εξαιτίας του ότι η τιμή της αμόλυβδης έφτασε στη 2η θέση στην Ευρώπη και στην 5η παγκοσμίως; Ήδη, ο βασικός μισθός του Έλληνα, επαρκεί πλέον μόνο για 6-7 γεμίσματα του ρεζερβουάρ οπότε η μείωση της κατανάλωσης θα είναι μια φυσική συνέπεια για χιλιάδες οδηγούς
2.      Θα κλείσουν τόσα μπλοκάκια , θα αλλάξουν έδρες επιχειρήσεων και θα συνεχιστεί το brain drain σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεαστούν καίρια τα φορολογικά έσοδα; Ειδικά από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει το 2017, περίπου 1 δις. ευρώ περισσότερα συγκριτικά με το 2016.
3.      Οι επιχειρήσεις πλήρωσαν πολύ περισσότερους φόρους το 2016 εξαιτίας της προκαταβολής. Θα προχωρήσουν σε διανομές κερδών μέσα στο 2017 μετά την αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%;
4.      Θα οξυνθεί η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τη σύνδεση των εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα; Όσοι την «πάτησαν» εξαιτίας του ότι εμφάνισαν υψηλές αποδοχές στις δηλώσεις του 2016 και του 2017 μη γνωρίζοντας τι τους περιμένει, ήδη λαμβάνουν τα… μέτρα τους, είτε φουσκώνοντας τις δαπάνες είτε περιορίζοντας τα έσοδα κάνοντας συναλλαγές με μαύρα.
5.      Οι εταιρείες τσιγάρων, προχώρησαν σε μαζικές παραγγελίες το 2016 για να έχουν αποθέματα ενόψει της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την Πρωτοχρονιά. Δεν θα έχει αυτό ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι φόροι μέσα στο 2017 καθώς οι παραγγελίες θα είναι λιγότερες;
Οι «θεσμοί» ήδη ξεσκονίζουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016 προκειμένου να αποφανθούν κατά πόσο αυτή η υπεραπόδοση «μαμούθ» είναι στέρεη, δηλαδή δεν προέρχεται από συγκυριακούς παράγοντες που θα εκλείψουν το 2017 ή το 2018. Τα στοιχεία εξασφαλίζουν επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά καθώς από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο, προκύπτει ότι το πλεόνασμα προήλθε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από αύξηση των φορολογικών εσόδων  τα οποία ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,7 δις. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα του 2015 κατά τέσσερα δις ευρώ.
Όπως προκύπτει μάλιστα από τη σύγκριση του «κλεισίματος» του 2016 με τον στόχο φορολογικών εσόδων του 2017, προκύπτει ότι αυτός έχει ήδη επιτευχθεί. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της επιβολής και νέων φορολογικών μέτρων μέσα στο 2017 υπάρχουν αρκετές πιθανότητες υπερ-απόδοσης των φόρων και μέσα στο 2017. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2016, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 47,519 δις. ευρώ (έναντι στόχου 45,819 δις. ευρώ και απόδοσης του 2015 στα 43,531 δις. ευρώ).
Για το 2017, ο προϋπολογισμός προβλέπει φορολογικά έσοδα 46,858 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός αφήνει περιθώρια και για… μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 661 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2016 παρά την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων όπως:
1.      Η μείωση του αφορολογήτου από τα 2100 ευρώ στα 1900 ευρώ.
2.      Η ενεργοποίηση της νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης
3.      Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και τσιγάρα
4.      Η επιβολή φόρου στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ακόμη και στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου