Σελίδες

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ Die Welt: Καταρρέει το σημαντικότερο επιχείρημα του Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Die Welt: Καταρρέει το σημαντικότερο επιχείρημα του Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα

Die Welt: Καταρρέει το σημαντικότερο επιχείρημα του Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα
Πρόβλημα δημιουργεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα νέα απόφαση του κοινοβουλίου εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, διότι αφαιρεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σημαντικότερο επιχείρημά του στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, γράφει σήμερα η "Die Welt".
Αυτή τη φορά το στρες δεν προέρχεται από την Αθήνα αλλά από την ίδια την γερμανική Βουλή. Αυτό το οποίο ακούγεται ως κάτι γραφειοκρατικό έχει πολύ εκρηκτικό περιεχόμενο. Και τούτο, διότι η γνωμοδότηση αυτή ανατρέπει τον ισχυρισμό του ότι απαιτείται υποχρεωτικά η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου για τη συνέχιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ. Mε τον ισχυρισμό αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ασκούσε πίεση τόσο στους Έλληνες όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να παραιτηθούν από το αίτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως επισημαίνει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα.
Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ζητά τώρα από τον Σόιμπλε να δράσει: «Τo ΔΝΤ θέλει ουσιαστικές ελαφρύνσεις και δεν θέλει συνέχιση της αυστηρής πολιτικής της λιτότητας. Eάν η γερμανική κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή του θα πρέπει να φροντίσει γι' αυτό» είπε στη Welt ο οικονομικός εμπειρογνώμονας και αντιπρόεδρος του κόμματος Αξελ Τρόοστ με πρωτοβουλία του οποίου εκδόθηκε η σχετική γνωμοδότηση.
Στην πράξη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σόιμπλε τώρα θα υποχωρήσει. Συχνά υπήρξαν γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής επιτροπής του γερμανικού Κονοβουλίου οι οποίες αντέκρουαν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά δεν άλλαξαν οι αποφάσεις.
Σε σχέση, όμως, με την ελληνική κυβέρνηση και όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο ΔΝΤ, θα δυσκολέψει η θέση του υπουργού Οικονομικών να αιτιολογήσει τη σκληρή γραμμή του. Δεν μένει παρά να αναμείνουμε εάν τελικά θα υπάρξει αλλαγή της πολιτικής του, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ







SüDDEUTSCHE ZEITUNG

Ο Σόιμπλε απειλείται άμεσα με ήττα στο Ελληνικό πρόγραμμα!

Ο Σόιμπλε απειλείται άμεσα με ήττα στο Ελληνικό πρόγραμμα!
Αναφερόμενη στη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα νέα απόφαση του κοινοβουλίου, εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλείται με ήττα στη διαμάχη γύρω από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών, διδάκτωρ Νομικής, αρέσκεται να χρησιμοποιεί -στη συζήτηση που αφορά τη δανειακή βοήθεια- ειδικές νομικές γνώσεις προκειμένου να καταστήσει τα επιχειρήματά του τόσο σημαντικά, ώστε τα αντεπιχειρήματα να μοιάζουν ανώφελα».
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ισχυρίζεται ότι «το τρέχον τρίτο πρόγραμμα δανεισμού στην πράξη τελειώνει αυτομάτως σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει σε αυτό» υπενθυμίζει η εφημερίδα του Μονάχου, επισημαίνοντας όμως ότι η γνωμοδότηση της Βουλής διαψεύδει τον ισχυρισμό του Σόιμπλε.
Όπως επισημαίνει τέλος το δημοσίευμα, «το πρόγραμμα θα μπορούσε θεωρητικά να συνεχιστεί - κάτι που ενδέχεται όμως να απορρίψει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Πολλοί βουλευτές είχαν εγκρίνει την παροχή βοήθειας, επειδή ο Σόιμπλε είχε υποσχεθεί ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει οικονομικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ







ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Μπούντεσταγκ «αδειάζει» Σόιμπλε: Δεν απαιτείται έγκριση της βουλής εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Η Μπούντεσταγκ «αδειάζει» Σόιμπλε: Δεν απαιτείται έγκριση της βουλής εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ
Τελικά δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", σύμφωνα με το οποίο η νομική υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, απαντώντας στον εκπρόσωπο του Die Linke, ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του Β.Σόιμπλε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα..
Οι σχετικές απειλές του Β. Σόιμπλε καταρρίπτονται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια τη Μπούντεσταγκ, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς με προχθεσινή απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Η νομική υπηρεσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, να υπάρξουν κάποιες μελλοντικές αποφάσεις του ESM, οι οποίες να άπτονται της γενικής αρμοδιότητας της Μπούντεσταγκ για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.
Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ, όπως δημοσιεύει η "ΕφΣυν", έχει ως εξής:
Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα.
Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ





«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ» ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Αυτά είναι τα μέτρα-φωτιά που ζητά η Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Αυτά είναι τα μέτρα-φωτιά που ζητά η Λαγκάρντ για την Ελλάδα
Στο «γήπεδο» Ευρωζώνης - Αθήνας μεταφέρεται η πρωτοβουλία των κινήσεων για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση μετά τα νέα μηνύματα που ήλθαν χθες από το «στρατηγείο» του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη δραστικής μείωσης σε αφορολόγητο -με ταυτόχρονη μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- τάσσεται υπέρ νέων μειώσεων στις τρέχουσες συντάξεις, εφόσον Ευρωζώνη και Αθήνα επιμείνουν στον στόχο για πλεόνασμα 3,5%, ζητά γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση του «εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους» και συστήνει «μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδρίαζε έως αργά χθες τη νύχτα, εξετάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα.
Πάντως ο εκπρόσωπός του, Τζ. Ράις έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης πως η απόφαση για ενδεχόμενη, μελλοντική, χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν ήταν στην ατζέντα. Μεγάλο ερώτημα έως αργά το βράδυ, που συνεχιζόταν η συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Ουάσιγκτον, παρέμενε η στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, στη σκιά της ανάληψης της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σε αυστηρό τόνο ήταν οι επιστολές που έστειλαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας προς το Ταμείο, στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας που τηρείται, ενώ οι ελληνικές θέσεις παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο, Μ. Ψαλιδόπουλο.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις που εξετάστηκαν χθες στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου εισηγούνται τα εξής:
• Φόροι: Μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 8.636 - 9.550 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες (σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 29%) καθώς και για μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% (σήμερα οι συντελεστές κυμαίνονται από 22% έως και 45%).
Η μείωση αυτή ευνοεί κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα θεωρούν πως θα μπορούσε να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (στο 23% από 24%). Ασκεί δε σκληρή κριτική στην προτίμηση των ελληνικών κυβερνήσεων στην υπέρμετρη αύξηση των φόρων και όχι στις περικοπές δαπανών.
• Συντάξεις: Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει εκτός ισορροπίας. Εισηγείται περαιτέρω εξορθολογισμό για τις τρέχουσες συντάξεις εφαρμόζοντας τη φόρμουλα των επιδομάτων της πρόσφατης μεταρρύθμισης στους υφιστάμενους συνταξιούχους. Οι περικοπές στις συντάξεις είναι της τάξεως του 1% όταν το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος φτάνει το 11% του ΑΕΠ (τέσσερις φορές περισσότερο από το μέσο έλλειμμα της Ευρωζώνης 2,5% του ΑΕΠ).
• Τράπεζες: Το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας και αποφασιστικής μείωσης των κόκκινων δανείων που προσεγγίζουν το 50%, ενώ στο βασικό του σενάριο αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει «μαξιλάρι» ασφαλείας της τάξης των 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την ενίσχυση της εποπτείας και την εξάλειψη των capital controls αλλά με συνετό τρόπο.
• Χρέος: Για το ΔΝΤ το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο και σύμφωνα με τις προβολές του θα μπορούσε να φθάσει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060. Προτείνει επέκταση των περιόδων χάριτος και λήξεων έως το 2040 και το 2070 αντιστοίχως, «κλείδωμα» σε σταθερά επιτόκια έως 1,5% σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια, αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίησή τους.
--------------------
Κωδικοποιημένα οι προτάσεις ΔΝΤ
1 Νέα μέτρα
Όχι σε νέα λιτότητα. Εάν Ελλάδα - ΕΕ επιμείνουν σε πλεόνασμα 3,5% θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
2 Φόροι
Μείωση αφορολογήτου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών. Μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (29% σήμερα), μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ (24% σήμερα) και φορολογικοί συντελεστές 15% -20% στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (22% - 45% σήμερα).
3 Συντάξεις
Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Περικοπές και στις τρέχουσες συντάξεις.
4 Τράπεζες
  • Αποφασιστική μείωση κόκκινων δανείων
  • 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση
  • Ενίσχυση νομικού πλαισίου για αναδιάρθρωση δανείων και εξωδικαστικό συμβιβασμό.
  • Ενίσχυση της εποπτείας
  • Εξάλειψη των capital controls αλλά συνετά.
5 Αποκρατικοποιήσεις
6 Χρέος
Εξαιρετικά μη βιώσιμο θα μπορούσε να φθάσει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060. Προτείνει:
  • Επέκταση των περιόδων χάριτος και λήξεων έως το 2040 και το 2070 αντιστοίχως.
  • «Κλείδωμα» σε σταθερά επιτόκια έως 1,5% σε όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια.
  • Αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίηση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ








ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ

Ηχηρά μηνύματα και νέες πιέσεις στην Αθήνα

Ηχηρά μηνύματα και νέες πιέσεις στην Αθήνα
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο αναζητείται, τα επόμενα 24ωρα, έδαφος για συμφωνία μεταξύ Θεσμών - Αθήνας, μετά το νέο, στίγμα, χθες από το ΔΝΤ αλλά και τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν Φρανκφούρτη και Βερολίνο. Μ. Ντράγκι και Β. Σόιμπλε, λίγο πριν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ρίξει στο τραπέζι τον κωδικό Ελλάδα έσπευσαν να θέσουν εκ νέου τους όρους τους, ο ένας για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση και ο άλλος για το τέλος του ελληνικού προγράμματος΄, εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα εντάθηκε χθες η φημολογία για σύγκληση έκτακτης σύσκεψης Θεσμών - Ελλάδας με πρωτοβουλία Γ. Ντάισελμπλουμ, έως το τέλος της εβδομάδας, την οποία λίγο αργότερα διέψευδαν πηγές των Βρυξελλών.
Για να ανοίξει η «πόρτα» της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα χρειαζόμαστε όχι μόνο τα βραχυπρόθεσμα, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μάλιστα ο Μ. Ντράγκι απέφυγε να εκτιμήσει πότε αυτό είναι ορατό: Μπορεί να είμαστε κοντά στην ένταξη στο QE, εάν κλείσει η αξιολόγηση, μπορεί όμως να πάρει και κάποιο χρόνο, περιορίστηκε να δηλώσει χθες, με αξιωματούχους και αναλυτές να θεωρούν, εκτός απροόπτου, δύσκολο να προλάβουμε την προθεσμία της 9ης Μαρτίου, που συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος πρέπει πρώτα αυτό να κριθεί βιώσιμο, στη βάση έκθεσης που θα συντάξει η ΕΚΤ. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαπραγμάτευση, ενώ θα πρέπει να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ξεκαθάριζε για μια ακόμη φορά πως αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα τελείωσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του η Γερμανία θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν όμως αποφάσιζε να αποχωρήσει, «τότε το πρόγραμμα τελειώνει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα και ενώ αναμενόταν χθες η έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ εντάθηκε η φημολογία πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, αναλαμβάνει έκτακτη πρωτοβουλία, για συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, προς αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης το συντομότερο δυνατό. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πληροφορία δήλωναν χθες πως «όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε εάν θα καρποφορήσουν».
Πάντως λίγη ώρα αργότερα, πηγές των Βρυξελλών, διέψευδαν πως έχει ξεκινήσει προετοιμασία πρωτοβουλίας για συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει η διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς έκτακτες πρωτοβουλίες, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, και εν αναμονή, εκτός απροόπτου, της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη, προκειμένου να αποφασιστεί εάν συντρέχει λόγος να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, άμεσα. Με τα σημερινά δεδομένα, η επίτευξη συνολικής και οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου φαντάζει δύσκολο εγχείρημα και ατύπως αξιωματούχοι εντός και εκτός Ελλάδας θεωρούν ως πιθανότερη την οριστικοποίηση της συμφωνίας έως τα μέσα Μαρτίου. Στο ιδανικό σενάριο, αυτό που αναζητείται είναι η επίτευξη συμβιβασμού, ώστε στις 20 Φεβρουαρίου να υπάρχει σαφής πρόοδος προς την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας, και να υπάρξει οριστική κατάληξη στις αρχές Μαρτίου.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η «Η» οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για να προκύψει συμβιβασμός. Στη βάση αυτών στο τραπέζι πέφτει λύση που προβλέπει τα εξής:
  • Μέτρα 1,8 δισ. ευρώ θα νομοθετηθούν με τη λογική του κόφτη, θα είναι συγκεκριμένα και θα ληφθούν, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018.
  • Επιπλέον μέτρα 1,8 δισ. ευρώ θα συμφωνηθούν, δεν θα νομοθετηθούν συγκεκριμένα, αλλά θα αποτελέσουν «δεξαμενή» και θα τίθενται προς ψήφιση, εφόσον εντοπίζονται αποκλίσεις.
Ουδέν σχόλιον...
Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ εργάζονται στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ορίζει η συνθήκη του ESM, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αν. Μπράιτχαρτ. Απαντώντας δε σε ερώτηση για τη θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς τη συμμετοχή ΔΝΤ στην Ελλάδα, περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν να σχολιάζει τη στάση οποιασδήποτε κυβέρνησης για τον ρόλο του ΔΝΤ.
Φήμες και διάψευση
Εντάθηκε χθες η φημολογία για σύγκληση έκτακτης σύσκεψης Θεσμών - Ελλάδας με πρωτοβουλία Γ. Ντάισελμπλουμ, έως το τέλος της εβδομάδας, την οποία λίγο αργότερα διέψευδαν πηγές των Βρυξελλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου