Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ευκλ. Τσακαλώτος για την απόφαση του Eurogroup: Κάποιοι θα κερδίσουν, μερικοί θα χάσουν

Ευκλ. Τσακαλώτος για την απόφαση του Eurogroup: Κάποιοι θα κερδίσουν, μερικοί θα χάσουν



Η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών):....

Να σας πω ένα-δύο πράγματα για την διαπραγμάτευση. Θα πω μόνο ένα-δύο, γιατί μου ήρθε πρόσκληση, με πήρε τηλέφωνο πριν από μια-δύο ώρες ο Πρόεδρος της Βουλής να με ενημερώσει ότι υπάρχει αίτημα από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Είπα ευχαρίστως και τώρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής μου είπε ότι το έχει κανονίσει για την Τρίτη στις 14.00’, οπότε εκεί νομίζω ότι είναι ο καλύτερος χώρος και χρόνος να τα πούμε γιατί θα έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο. Εξάλλου θα σας έχω δώσει και άλλες τέσσερις, πέντε ημέρες για να ξεπεράσετε την στενοχώρια για την στρατηγική να βάλουμε όλα τα αυγά στο καλάθι, ότι η Κυβέρνηση δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, ότι θα πάρουμε καινούρια μέτρα 2,6 δισεκατομμυρίων, 4,6 δισεκατομμυρίων, 8,3 δισεκατομμυρίων. Οι αριθμοί στις εφημερίδες σας αλλάζανε από ημέρα σε ημέρα. Κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει και κάποτε τη διαφορά μεταξύ ποσοστού του ΑΕΠ και δισεκατομμυρίων. Άλλο 2,6% του ΑΕΠ και άλλο 2 δισεκατομμύρια. Είναι αυτά τα πράγματα που με λίγη βοήθεια από εσάς, που τους δίνετε την πληροφόρηση, θα μπορούσαν να τα καλυτερεύσουν.
Θέλω να σας πω ότι το «όλα τα λεφτά» ήταν μια λέξη που είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, γιατί όταν ένας ή μια Ελληνίδα –δεν θυμάμαι- δημοσιογράφος ρωτάει τον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσχοβισί «πώς ισχυρίζεται η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν θα πάρει ένα μέτρο ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης», απαντάει με την αγγλική λέξη net, δηλαδή καθαρά. Αυτή η μια λέξη σημαίνει ότι, παρόλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε δύο, τέσσερα, έξι, οκτώ, δέκα –πόσο περιμένατε;- μέτρα, καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει. Το είπε ο Μοσκοβισί, net. Δηλαδή, ισχύει στην απάντηση της ερώτησης μας «πώς ισχυρίζεται η ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα», είπε ότι δεν θα πάρει net μέτρα, δεν θα πάρει καθαρά μέτρα. Δηλαδή, αν είναι ένα πακέτο ενός δισεκατομμυρίου, που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, πέρα από την οικονομία θα υπάρχει και ένα δισεκατομμύριο -ο αριθμός που σας λέω είναι δειγματικός, γιατί θα είναι και μέρος της συζήτησης από την Τρίτη που θα έρχονται οι θεσμοί- θα πάρει και ένα δισεκατομμύριο μέτρα θετικά που θα επιστρέφουν αυτά τα χρήματα στην οικονομία. Και γι’ αυτό ο Ντάισελμπλουμ είπε με ξεκάθαρο τρόπο ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις ανακατατάξεις εντός του φακέλου της φορολογίας και εντός του κοινωνικού φακέλου.

Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά κάποιοι θα κερδίσουν. Κάποιοι, δηλαδή, που τώρα δεν βοηθάμε και πρέπει να τους βοηθήσουμε θα κερδίσουν, αλλά μερικοί μπορεί και να χάσουν. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση –δεν θα μπορέσω να σας πω ούτε και σήμερα ούτε και την Τρίτη, βεβαίως, ακριβώς ποιο θα είναι το πακέτο της συμφωνίας– για να περιορίσουμε την απώλεια, ώστε αυτοί που θα χάσουν να πάρουν κάτι σαν αποζημίωση.

Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα τα τελευταία σαράντα χρόνια ήταν το βέλτιστο. Ποτέ δεν είπαμε ότι μέσα από το πελατειακό σύστημα φτάσαμε σε ένα κοινωνικό σύστημα που ήταν το βέλτιστο. Άρα, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, όπως αυτές που θα γίνουν τώρα για αναδιαρθρώσεις που θα έχουν net μηδέν δημοσιονομική επίπτωση.
Το αν αυτές οι αναδιαρθρώσεις είναι σωστές, αν τις εγκρίνετε, αν δεν τις εγκρίνετε, θα είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος της αξιολόγησης, που θα φέρουμε το πρόγραμμα. Εκεί θα δείτε στη λεπτομέρεια ποιος κερδίζει, ποιος χάνει και αν έχουμε κάνει με έναν δίκαιο τρόπο αυτή την αναδιάρθρωση. Αυτό είναι το σημαντικό.
Θα είδατε και άλλα καλά και κακά νέα για εμάς. Δεν θέλω να συνεχίσω να σας στενοχωρώ, λέγοντάς σας ότι συζητάμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, που είναι μέσα στο πακέτο, για να περιορίσει όχι τη λιτότητα που έρχεται, αλλά τη λιτότητα που υπήρχε με προγράμματα απασχόλησης και ότι θα συζητήσουμε αυτά που εσείς θεωρείτε «ιδεολογήματα της Αριστεράς». Εσείς θέλετε όχι μόνο οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να έχουν χάσει στην κρίση, αλλά να μην έχουν καμμία εγγύηση ότι θα κερδίσουν και στην ανάκαμψη. Γι’ αυτό εμείς βάζουμε τόσο ψηλά το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
Γιατί αν θέλετε να ξέρετε τι είναι αυτό που οδηγεί στον λαϊκισμό της δεξιάς και γιατί υπάρχουν οι πιέσεις εναντίον της ενωμένης Ευρώπης, είναι οι πιέσεις των ανθρώπων που λένε ότι εμείς χάσαμε με την παγκοσμιοποίηση, όπως την οραματίστηκε ο Μπλερ, ο Σρέιντερ και οι κεντροδεξιές δυνάμεις πριν από το 2009, αλλά τώρα δεν έχουμε καμμία εγγύηση ότι θα συμμετέχουμε στην ανάκαμψη μετά από την κρίση.
Γι’ αυτό εμείς βάζουμε πράγματα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ότι θα ανατραπεί η γενική εικόνα η οποία υπάρχει εδώ και τριάντα χρόνια, που πέφτει το μερίδιο της εργασίας στο εισόδημα, που είναι στάσιμοι οι μισθοί, που περιορίζεται το κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό συζητάμε αυτά που συζητάμε.
Το όλο πακέτο θα το δείτε στο τέλος. Δεν μπορώ να πω σε λεπτομέρειες ποιο θα είναι αυτό, τι θα είναι μέσα στα κουτάκια, αλλά νομίζω ότι έχετε ένα πολύ καλό περίγραμμα και από τους ανθρώπους τους δικούς μας που πήγαν στην τηλεόραση τη Δευτέρα το βράδυ και από τον κ. Τζανακόπουλο και από τις ανακοινώσεις. Έχετε όλες τις πληροφορίες για τους βασικούς πυλώνες αυτής της συμφωνίας και όλα τα άλλα είναι υποκρισία και κουβέντες να λέγονται. Ξέρετε ακριβώς τι γίνεται. Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι δεν ξέρετε. Είναι ότι δεν σας αρέσει. 
Βάλατε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι, ποντάροντας ότι δεν θα βγει και χάσατε, δυστυχώς. Θα μπορούσατε να το αποφύγετε, αν ήσασταν καλύτεροι. Έχετε πολλούς ανθρώπους που είναι από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που ξέρουν ότι όταν κάνουμε επενδύσεις καλό είναι να μην βάζουμε όλα τα αυγά μέσα στο ίδιο καλάθι.
Είχα ειδοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτό γίνεται με πίεση του κ. Σαμαρά και θα έχει το ίδιο πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά που είχε ο πατέρας του. Τον είχα ειδοποιήσει για αυτό. Αλλά συνεχίστηκε αυτή η στρατηγική: Να πέσει τώρα η Κυβέρνηση, να μην γίνει η διαπραγμάτευση, να μην τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση. Τη μεγάλη μου συγγνώμη για αυτά!

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου