Σελίδες

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ FT «Τορπίλη» Τραμπ στο ΔΝΤ κατά της Ελλάδας

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ FT

«Τορπίλη» Τραμπ στο ΔΝΤ κατά της Ελλάδας

«Τορπίλη» Τραμπ στο ΔΝΤ κατά της Ελλάδας
Δυσοίωνες τις προοπτικές για την Ελλάδα βλέπει ο αρθρογράφος των FT αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ εκτιμά πως το Ταμείο θα γίνει πιο εχθρικό μόλις στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ τους αντιπροσώπους.
Ενας παράγοντας στο τι συμβαίνει με το ελληνικό ζήτημα είναι η  αδυναμία να ειπωθεί η αλήθεια, αναφέρει το δημοσίευμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, που ανέφερε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ωμότητα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, η Κομισιόν και οι Ελληνες να διαμαρτύρονται γιατί ήθελαν να κρατήσουν λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του χρέους, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αυτό που τους σόκαρε περισσότερο, σημειώνουν οι Financial Times, ήταν ότι το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι κάποια μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου είχαν διαφορετική άποψη.
«Οταν η διοίκηση Τραμπ στείλει τους αντιπροσώπους της στο συμβούλιο του ΔΝΤ, να περιμένετε ότι το κλίμα θα γίνει πολύ πιο εχθρικό. Περιμένω ότι το Ταμείο τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας ελεύθερους τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν λάθος από μόνοι τους την ελληνική κρίση», συνεχίζει ο αρθρογράφος.
Εκτίμησή του είναι ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως και ότι το Βερολίνο δεν θα κουρέψει ποτέ το χρέος, σημειώνοντας ότι η εχθρικότητα πολλών Γερμανών βουλευτών έναντι της ελάφρυνσης χρέους θα είναι πολύ υψηλότερη μετά από τις εκλογές στη χώρα.
Οπως αναφέρει το TheToc, ο αρθρογράφος κάνει αναφορά και στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «έκανε το καταστροφικό λάθος να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους απέναντι στο ΔΝΤ, τον μοναδικό θεσμό που στήριζε την ελάφρυνση χρέους. Ηταν πολιτικά λάθος υπολογισμός», ενώ σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης υπολόγισε λάθος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνούσε σε τέτοια συμφωνία», συμπληρώνει.  
Αν τώρα αποσυρθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν καταλήγει.
«Είτε θα χρεοκοπήσει η Αθήνα το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, είτε το Βερολίνο θα αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μάχη στην οποία κάποιος θα καταλήξει στο έδαφος».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ






ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Β. ΜΙΝΧΑΟΥ

Financial Times: Γιατί το ΔΝΤ θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα


Financial Times: Γιατί το ΔΝΤ θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα
Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα διατυπώνει ο οικονομικός αναλυτής, Βόλφγκανγκ Μινχάου, σε άρθρο του, στους Financial Times.
Ο Μινχάου σημειώνει πως μία από τις αιτίες για τη λάθος πορεία της Ευρώπης είναι η αδυναμία να ειπωθεί η αλήθεια, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, έκανε έκανε το ΔΝΤ διαπιστώνοντας τη μη βιωσιμότητα του χρέους.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αλήθεια του ΔΝΤ «σόκαρε» τους Ευρωπαίους που ήθελαν να διατηρήσουν το «παραμύθι» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «για λίγο ακόμη». Το Ταμείο, τονίζεται, δικαίως ζητάει τη μείωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. «Αλλά η Γερμανία δεν πρόκειται να το αποδεχθεί», επισημαίνει, εκτιμώντας, μάλιστα, πως μετά τις εκλογές οι Γερμανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ περισσότεροι, καθώς στη Βουλή αναμένεται να μπουν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αμφότεροι τάσσονται υπέρ ενός Grexit, ενώ τo AfD επιθυμεί έξοδο από το ευρώ και για τη Γερμανία.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Μινχάου υπογραμμίζει πως όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει τους αντιπροσώπους της στο ΔΣ του Ταμείου, τότε το κλίμα θα καταστεί ακόμη πιο εχθρικό. «Θεωρώ πως το ΔΝΤ τελικά θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας του Ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση με τον δικό τους τρόπο», προσθέτει.
Financial Times: Γιατί το ΔΝΤ θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα
Σε αυτό το σημείο, αναφέρεται στα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. «Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει μία τέτοια δέσμευση, πάνω στην οποία, ωστόσο, στηρίχθηκε και η βιωσιμότητα του χρέους […] Αν η Γερμανία ήθελε να περάσει μέτρα ανακούφισης θα μπορούσε να γίνει, καθώς ο "μεγάλος συνασπισμός" υπό την Άγγ. Μέρκελ ελέγχει σήμερα το 80% του Κοινοβουλίου», σημειώνει.
«Η ελληνική κρίση είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της αποτυχίας να ειπωθεί η αλήθεια. Η συμμετοχή της Ιταλίας σε μία νομισματική ένωση με τη Γερμανία είναι, επίσης, μη βιώσιμη. Ωστόσο, κανένας Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε μία αξιόπιστη κριτική για τον τρόπο διακυβέρνησης αυτού του συστήματος», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ








ΑΘ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ

Πρώην εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Δεν βλέπω έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν το 2020


Πρώην εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Δεν βλέπω έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν το 2020
Δεν βλέπει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν από το 2020 ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Αθανάσιος Κατσάμπας όπως δήλωσε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ.
«Η Ελλάδα δεν περνά μία κρίση, περνά μία μακροχρόνια περίοδο προσαρμογής. Δεν είναι εύκολη και δεν θα περάσει εύκολα η κρίση», είπε ο κ. Κατσάμπας.
Στην πράξη η εκτίμηση του κ. Κατσάμπα σημαίνει πως η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη από τους εταίρους της για την περίοδο μετά το 2018, καθώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού από τις αγορές.
Προσέθεσε πως όλα μπορούν να επιταχυνθούν αν έχουμε ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 2018.

FT: Το παραμύθι του βιώσιμου χρέους και τα λάθη Αθήνας, ΕΕ

FT: Το παραμύθι του βιώσιμου χρέους και τα λάθη Αθήνας, ΕΕ

H αδυναμία να ειπωθεί η αλήθεια αποτελεί μια από τις αιτίες για το ό,τι πηγαίνει λάθος στην Ευρώπη. Ισως δεν αποτελεί την κύρια αιτία της ελληνικής κρίσης χρέους που τώρα επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα συμβάλλει.
Αυτό έχει σημασία όταν κάποιοι λένε την αλήθεια όπως πρόσφατα έπραξε το ΔΝΤ. Στην τελευταία του μελέτη για την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ και πλέον είναι μη βιώσιμο. Οι ευρωπαίοι δεν έχουν συνηθίσει σε αυτό τον τόνο και διαμαρτυρήθηκαν. Το ίδιο έκαναν οι Γερμανοί και οι Έλληνες.
Θέλουν όλοι να διατηρήσουν το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για λίγο ακόμη. Οι ευρωπαίοι ήταν σοκαρισμένοι όταν το ΔΝΤ ανέφερε τις διαφωνίες στη συνεδρίασή του γράφοντας «ότι ορισμένοι διευθυντές εξέφρασαν διαφορετική άποψη για το δημοσιονομικό μονοπάτι και τη βιωσιμότητα του χρέος». Αυτοί ήταν οι ευρωπαίοι οι οποίοι πλέον είναι μειοψηφία στο Ταμείο.
Όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει τους αντιπροσώπους της στο Δ.Σ. του Ταμείου το κλίμα θα καταστεί ακόμη πιο εχθρικό. Θεωρώ ότι το ΔΝΤ τελικά θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνοντας του ευρωπαίους να κακοδιαχειριστούν την ελληνική κρίση με τον δικό τους τρόπο.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Τον Ιούλιο του 2015 Ελλάδα και ΕΕ συμφώνησαν σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα θα σημείωνε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει τέτοια δέσμευση επ' αόριστον.
Ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους βασίστηκε σε μια υπόθεση που δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Η χώρα βρίσκεται μακριά από την επίτευξη αυτού του στόχου. Δεν θα τον πετύχει ποτέ.
Μια ακόμη ανείπωτη αλήθεια είναι ότι η Γερμανία δεν θα διαγράψει ποτέ ελληνικό χρέος. Αυτό συμβαίνει διότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα το επιτρέψει και ο αριθμός των βουλευτών που είναι εχθρικός σε μια τέτοια ενέργεια θα αυξηθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αν η Βουλή ήθελε να περάσει μέτρα ανακούφισης θα μπορούσε να γίνει. Ο «μεγάλος συνασπισμός» υπό την Α. Μέρκελ ελέγχει το 80% του κοινοβουλίου.
Στις επόμενες εκλογές το FDP θα εισέλθει στη Βουλή. Την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής του Christian Lindner, δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και μετά να υπάρξει ένας «διακανονισμός» χρέους.
Το ακροδεξιό κόμμα της χώρας θέλει εκτός ευρώ την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία. Αυτά τα δυο κόμματα μαζί θα ελέγχουν το 20-25% της βουλής. Αν προστεθεί και η μεγάλη ομάδα των ευρωσκεπτικιστών από τους Χριστιανοκοινωνιστές (συμμάχους της Μέρκελ) τότε δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί το παράθυρο για ανακούφιση χρέους κλείνει οριστικά για την Ελλάδα το Φθινόπωρο.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σε αυτή την ιστορία είναι η συνενοχή των ίδιων των Ελλήνων. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σε αυτή την ιστορία. Την άνοιξη του 2015, τους μήνες που ακολούθησαν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε την άποψη ότι ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 3,5% είναι οικονομικά αντιπαραγωγικό και πολιτική αυτοκτονία.
Στο τέλος επέλεξε να ενδώσει στις απαιτήσεις των ευρωπαίων και δέχθηκε το στόχο του 3,5%. Στη συνέχεια διέπραξε το καταστροφικό λάθος να ταχθεί με την ΕΕ κατά του ΔΝΤ, του μόνου θεσμού που υποστήριζε την ελάφρυνση του χρέους. Ήταν ένας λάθος υπολογισμός. Έκρινε επίσης ότι μπορεί να έλθει σε συμβιβασμό με την ΕΕ για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Επίσης θεώρησε λανθασμένα ότι το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί σε μια τέτοια συμφωνία.
Όμως η Γερμανία έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό δίνει στο Ταμείο μια ευελιξία. Αν το ΔΝΤ αποσυρθεί τώρα από το πρόγραμμα θα συμβεί ένα από τα δυο: Η Αθήνα θα πτωχεύσει το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ ή το Βερολίνο θα δεχθεί μια ανακούφιση χρέους λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια εξουθενωτική «μάχη».
Η ελληνική κρίση είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της αποτυχίας να ειπωθεί η αλήθεια. Η συμμετοχή της Ιταλίας σε μια νομισματική ένωση με την Γερμανία είναι επίσης μη βιώσιμη. Ωστόσο κανένας Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε μια αξιόπιστη κριτική για τον τρόπο διακυβέρνησης αυτού του συστήματος.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου