Σελίδες

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΣΤΗΝ... ΕΝΤΑΤΙΚΗ Αρθρο - κόλαφος: Το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit και η τέταρτη «μετάγγιση»

ΣΤΗΝ... ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Αρθρο - κόλαφος: Το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit και η τέταρτη «μετάγγιση»

Αρθρο - κόλαφος: Το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit και η τέταρτη «μετάγγιση»
Ως ασθενή που παραμένει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο νοσοκομείο για τους οικονομικά πληγωμένους της ευρωζώνης παραλληλίζει την Ελλάδα ο συντάκτης των Financial Times Τόνι Μπάρμπερ υποστηρίζοντας ότι χώρα βρίσκεται καθ' οδόν για μια τέταρτη «οικονομική μετάγγιση» το 2018.
Όπως σημειώνει, δε, στο τέλος του 2019 η Ελλάδα θα κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ καθώς θα γίνει η χώρα που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της στην Ευρωζώνη στη «μονάδα εντατικής θεραπείας».
Αναφερόμενος στο μέχρι στιγμής αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, ο Μπάρμπερ υποστηρίζει ότι τελικά ο «ασθενής» Ελλάδα θα πάρει το φάρμακο που θα προκύψει από τον συμβιβασμό, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ο συνδυασμός των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και των υποχρεώσεων της Ελλάδας θα βάλουν τη χώρα στην τεχνητή υποστήριξε μέχρι τον Ιούλιο.
Επισημαίνει ακόμα ότι η συζήτηση για το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit επανέρχεται σαν μια σοβαρή προοπτική που δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας.
Το θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, το ΔΝΤ, οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας και οι πολίτες της πιστεύουν ότι επτά χρόνια μίας ακριβής θεραπείας έχουν φέρει μία θεραπεία λίγο πιο κοντά.
Το ερώτημα αυτό σύμφωνα με τον αρθρογράφο έχει τρία σκέλη τα οποία είναι τα εξής:
- Το πρώτο αφορά την ικανότητα της χώρας να ξεπληρώσει τα χρέη της με τον συντάκτη των FT να εστιάζει στη διαφωνία ανάμεσα στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ
- Το δεύτερο αφορά τα πλεονάσματα με τους Ευρωπαίους να υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα πρωτογενή πλεονάσματα δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλύτερα ενώ το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο έχοντας στο νου του την ιστορική τάση των ελληνικών κομμάτων να εγκαταλείπουν την δημοσιονομική πειθαρχία υπέρ του πελατειακού συστήματος και ισχυρών οικονομικών ομάδων.
- Το τρίτο και πιο σημαντικό έχει να κάνει, σύμφωνα με τον Μπάρμπερ, αν τα προγράμματα διάσωσης βοήθησαν στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους
Ο συντάκτης των FT καταλήγει ότι η παραλυσία της Ελλάδας θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχει μια αποφασιστική ώθηση είτε προς την αποφασιστική μείωση του χρέους είτε προς την έξοδο από την ευρωζώνη δημιουργώντας αρκετό χώρο στην Ελλάδα να κάνει το ελάχιστο δυνατό στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχίσει η ροή της οικονομικής βοήθειας.
«Σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν είναι νικητής και σίγουρα όχι ο ελληνικός λαός» καταλήγει το άρθρο των FT.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ







ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ;

La Tribune: H παγίδα του Σόιμπλε με το ΔΝΤ για να οδηγήσει την Ελλάδα σε Grexit

La Tribune: H παγίδα του Σόιμπλε με το ΔΝΤ για να οδηγήσει την Ελλάδα σε Grexit
Τον Αύγουστο του 2013, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει ως όρο για να δεχθεί τη στήριξη της Ελλάδας τη συμμετοχή σ' αυτήν του ΔΝΤ στην αρωγή προς τη χώρα, γνωρίζοντας ωστόσο πολύ καλά πως η συμμετοχή αυτή δεν είναι στην πραγματικότητα δυνατή· στόχος του ήταν και είναι, μόλις αποκαλυφθεί αυτή η αλήθεια, να επαναφέρει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που είχε κλείσει το 2015, γράφει ο Ρομαρίκ Γκοντέν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune υπό τον τίτλο «Ελλάδα: η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει».
Διότι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αν το ΔΝΤ αρνιόταν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς οι απαιτήσεις του Ταμείου για μαζικές περικοπές στο χρέος με αντάλλαγμα ορισμένες στοχευμένες μεταρρυθίσεις είναι απαράδεκτες για τον Σόιμπλε, το πρόγραμμα θα καθίστατο άκυρο για το Βερολίνο, καθώς θα είχε καταπέσει μία από τις προϋποθέσεις του (η συμμετοχή του ΔΝΤ) και τότε ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι το ζήτημα του Grexit. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήξερε συνεπώς πολύ καλά τι έκανε, αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στην πραγματικότητα δεν ήταν εξαρχής δυνατή, τονίζεται στο δημοσίευμα της La Tribune.
Τον Ιούλιο του 2015, ο Σόιμπλε είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για «πέντε χρόνια». Την πρότασή του είχε τότε απορρίψει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Σύμφωνα με τον Ρομαρίκ Γκοντέν, ο Σόιμπλε έβαλε ένα σκουλήκι μέσα στο μνημόνιο, το ΔΝΤ, που στο τέλος το κατέφαγε και του επιτρέπει τώρα να επαναφέρει το θέμα. Διότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί το δικό του σχέδιο για την οργάνωση της Ευρώπης, το σχέδιο της δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει διόρθωση της σημερινής ευρωζώνης είτε με τον αποκλεισμό των «κακών μαθητών» είτε με μια ακόμη πιο αυστηρή διόρθωση με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες προϋποθέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Ο κατά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νέος άγραφος κανόνας της ευρωζώνης είναι: προσαρμοστείτε μονομερώς ή βγείτε απ' αυτή.
Στην Ελλάδα παίζεται συνεπώς το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης. Αν τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εφαρμοστούν, θα σημάνει το τέλος των ονείρων για μια πιο ισορροπημένη και περισσότερο αλληλέγγυα ευρωζώνη, σημειώνει η La Tribune και θέτει ερωτήματα για την Άγκελα Μέρκελ: Θα καταφέρει άραγε να ελέγξει την κατάσταση, θα θελήσει να αποτελέσει το αντίβαρο στον πολύ δημοφιλή υπουργό της; Το μέλλον θα το δείξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ










ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

FT: Η Ελλάδα διορίζει την Rothschild σύμβουλο για το χρέος

FT: Η Ελλάδα διορίζει την Rothschild σύμβουλο για το χρέος
Η Ελλάδα σχεδιάζει να διορίσει την Rothschild ως σύμβουλο για το χρέος, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times επικαλούμενο δύο πηγές για τις οποίες αναφέρει πως έχουν άμεση γνώση του θέματος, αλλά δεν κατονομάζει. Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν αυτόν τον διορισμό της Rothschild πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου.
Η Rothschild θα συμβουλεύσει τη χώρα σε όλους τους τομείς που συνδέονται με το χρέος της, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, την πιθανή ένταξη στο πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επανέναρξη έκδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων, δήλωσαν δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Rothschild αναμένεται να λάβει μπόνους όταν η Ελλάδα ανακτήσει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, πρόσθεσαν οι πηγές, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Rothschild, για τον διορισμό της οποίας θα απαιτηθεί υπουργική έγκριση, θα αντικαταστήσει την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lazard, η οποία συμβούλευσε τη χώρα κατά το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης το 2012. Η Lazard είναι αυτή στιγμή οικονομικός σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Rothschild αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ







ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ FITCH

Αδύναμος κρίκος για την Ελλάδα το πολιτικό ρίσκο

Αδύναμος κρίκος για την Ελλάδα το πολιτικό ρίσκο
Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από τον Ιούλιο, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, που διατηρεί, επί του παρόντος, αμετάβλητη της αξιολόγηση του (CCC) για την Ελλάδα. Τονίζει όμως πως τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως το πολιτικό ρίσκο παραμένει ένας παράγοντας αδυναμίας για την αξιολόγηση της χώρας, παρά τις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο.
Ο διεθνής οίκος, αναφέρει πως οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών αντανακλώνται ήδη στην αξιολόγηση της Ελλάδας, που παραμένει στο CCC ή και χαμηλότερα εδώ και δυο χρόνια. Η βαθμολογία στηρίζεται στην υπόθεση ότι η η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ πριν τον Ιούλιο, διατηρώντας την πρόσβαση της Αθήνας στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα. Όπως επισημαίνεται η τρέχουσα εμπλοκή φαίνεται να οφείλεται περισσότερο στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.
Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του επίσημου τομέα έχουν μείνει σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά την συμφωνία του υφιστάμενου προγράμματος, σημειώνει η Fitch. Η Ελλάδα έχει εν γένει καλύψει τους όρους του προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα απ’ όσο αναμένονταν στον προϋπολογισμό έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




ΧΑΝΣ - ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ

Αποκαλύψεις - φωτιά: Ο Σόιμπλε είχε πείσει 15 υπουργούς Οικονομικών για το Grexit

Αποκαλύψεις - φωτιά: Ο Σόιμπλε είχε πείσει 15 υπουργούς Οικονομικών για το Grexit
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τα σχέδια του Σόιμπλε σχετικά με το  Grexit κάνει ο γνωστός για την επιμονή του στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γερμανός  οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν   
 Με αφορμή το νέο βιβλίο του  «Μαύρος Ιούνιος» ο  πρώην πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου IfO του Μονάχου σε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW υποστηρίζει:
«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη. 
«Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».
Ο Ζιν τάσσεται υπέρ του περιορισμού των «δημοσιονομικών και αναδιανεμητικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε αυτό το εύρος που το κάνει αυτή την ώρα. Αυτό είναι νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους», κάτι που, όπως υπογραμμίζει, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ο τίτλος «Μάυρος Ιούνιος» επελέγη με αφορμή όχι μόνο το Brexit στις 23 του περασμένου Ιουνίου, αλλά και εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης στη Γερμανία.
«Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς σχεδόν να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη, υποτάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο ζήτημα της απόφασης που αφορά το ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. (…) Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ΟΜΤ είναι νόμιμο. Ο ανώτατος δικαστής ήταν από την Ελλάδα και ο εισαγγελέας από την Ισπανία, δύο χώρες με ξεκάθαρα συμφέροντα σε αυτήν την υπόθεση».
Ο Χανς-Βέρνερ Ζον εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση των ανώτατων δικαστών στη Γερμανία, οι οποίοι παρότι διατύπωσαν επιφυλάξεις αποδέχθηκαν την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο γερμανός οικονομολόγος παρουσιάζει στο τέλος του βιβλίου του ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής (σ.σ. στην ευρωζώνη).
Αυτό το ονομάζω ‘ευρώ που αναπνέει', που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους».
Όπως διευκρινίζει, μετά από μερικά χρόνια και εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισόδου θα μπορούν να επανεντάσσονται στην ευρωζώνη. Μία τέτοια περίπτωση χώρας είναι κατά τον κ. Ζιν και η Ελλάδα.
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν προτείνει τον διαχωρισμό των αξιώσεων για κοινωνικές παροχές σε «κληρονομημένες» (σ.σ. από το κράτος καταγωγής των μεταναστών για το διάστημα που ζούσαν εκεί) και σε άλλες που απορρέουν από την εργασία και τη διαμονή τους στην εκάστοτε χώρα που τους φιλοξενεί. Οι τελευταίες «δηλαδή επιδόματα ανεργίας και συνταξιοδοτικές αξιώσεις, θα παρέχονται από τη χώρα φιλοξενίας, ενώ οι ‘κληρονομημένες' παροχές θα καταβάλλονται από την πατρίδα τους».Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφέρεται και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας έλεγχο της μετανάστευσης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.
Όπως εκτιμά, «στην απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ συνέβαλε και η εντελώς χαοτική κατάσταση στο πεδίο της μετανάστευσης το 2015». Όπως λέει, οι στόχοι της ΕΕ να διατηρήσει τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, να επιτρέπει την ελεύθερη μετανάστευση μεταξύ των κρατών-μελών και να ενσωματώσει τους μετανάστες στα κοινωνικά συστήματα της εκάστοτε χώρας που τους φιλοξενεί, δεν μπορούν να συνδυαστούν. Όπως επισημαίνει, «ένα από τα τρία στοιχεία πρέπει να θυσιαστεί», ειδάλλως «οι πιο ανεπτυγμένες σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά συστήματα χώρες θα οδηγηθούν σε κατάρρευση».
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ της σταδιακής κατάργησης των εθνικών στρατών, υποστηρίζοντας τη δημιουργία «κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Και πρέπει να λάβουμε άμεσα δραστικά μέτρα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».
Τέλος, παρά τα λάθη που διακρίνει στη δομή και λειτουργία της ΕΕ, θεωρεί ότι «κατά βάση είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη». Όπως επισημαίνει το «ευρώ είναι λιγότερο επιτυχημένο. Έχει προκαλέσει πολλούς τσακωμούς και εντάσεις που ξεσπούν στο πολιτικό πεδίο»


«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ»

Πιτέλα: Δεν μπορεί ο Σόιμπλε να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο

Πιτέλα: Δεν μπορεί ο Σόιμπλε να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο
«Είναι τιτάνιες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού (...) και δεν μπορεί ο κ. Σόιμπλε να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών.
Αναφορικά με την απογευματινή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας, ο κ. Πιτέλα καταδίκασε τη στρατηγική που ακολουθεί ο Γερμανός υπουργός για «εκλογικούς προφανώς λόγους».
«Καταδικάζουμε», είπε, «τη στρατηγική Σόιμπλε και τη συμπεριφορά της συντηρητικής γερμανικής δεξιάς, που θέλουν οπωσδήποτε να κρατήσουν σε ομηρία την Ελλάδα, για εκλογικούς λόγους. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Σόιμπλε την ημέρα που η εκλογική εκστρατεία θα τελειώσει.Για την ώρα δεν έχουν συγκεντρωθεί οι συνθήκες, ώστε να μπορέσει το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου να προχωρήσει στην αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη μοναδική συναίνεση, αποδεκτή από την κοινή λογική για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης, που είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
«Η Ελλάδα έκανε ότι είχε υποχρέωση να κάνει.Τα νούμερα για το εξαιρετικό πρωτογενές πλεόνασμα που δημοσίευσε χθες βράδυ η Κομισιόν, επιβεβαιώνουν την τιτάνεια προσπάθεια των Ελλήνων για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Εάν όλα αυτά δεν επαρκούν, είναι ένα είδος πρόκλησης που θα πυροδοτήσουν νέα οικονομική κρίση.Το να ζητείται από την Ελλάδα να επιβάλλει νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να ξεφορτωθεί τις συλλογικές συμβάσεις, δεν έχει τίποτα να κάνει με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα και κατέληξε λέγοντας ότι: «Θα πρέπει να εμποδισθεί ο κ. Σόιμπλε να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα και μια ολόκληρη ήπειρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου