Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Σαφάρι από το ΚΕΑΟ σε 1,19 εκατ. οφειλέτες Ξεκινά η... κυνηγετική περίοδος για 1,19 εκατομμύρια οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο να εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ εντός του 2017.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00,
Σαφάρι από το ΚΕΑΟ σε 1,19 εκατ. οφειλέτες
Τα «πικρά ραβασάκια» αποστέλλονται μέχρι τον Ιούλιο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που σκοπό έχει να πιέζει τον οφειλέτη να πληρώσει και να εφαρμόζει κατά περίπτωση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κ.λπ.). Στο ΚΕΑΟ, που σφίγγει τον κλοιό για να φέρει «ζεστό χρήμα» στον ΕΦΚΑ, μεταφέρονται εντός του 2017 όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας.
Αυτό σημαίνει πως στο στόχαστρό του περνούν πλέον τα πάντα: μη ρυθμισμένες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, μη ρυθμισμένες παλαιές οφειλές (που δεν έχουν δημιουργηθεί εντός 6μήνου από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή), οφειλές ασφαλισμένων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης κ.ά. Μόνο από το ΙΚΑ έρχονται στο Κέντρο οι φάκελοι 310.000 οφειλετών (με οφειλές ύψους 4,5 δισ. ευρώ), ενώ άλλοι 420.000 οφειλέτες από τον ΟΑΕΕ, 380.000 από τον ΟΓΑ και 80.000 από το ΕΤΑΑ περνούν στον μηχανισμό του. Το σύνολο των χρεών αγγίζει το ύψος-μαμούθ των 22 δισ. ευρώ (τα 17,5 ήταν ήδη στο ΚΕΑΟ).
Προτεραιότητα
Επειδή ο όγκος είναι τεράστιος θα υπάρξει προτεραιοποίηση στο ποιοι οφειλέτες θα μπουν πρώτοι στη «σέντρα»: ρόλο σε αυτό θα παίξουν το ύψος και η παλαιότητα της οφειλής, το προφίλ, η συμπεριφορά και η νομική μορφή του οφειλέτη (π.χ. αν είναι συστηματικός μπαταχτσής), όπως και η δυνατότητα είσπραξης. Μείζονος σημασίας είναι να διορθωθούν τα μητρώα και να διαχωριστούν οι εισπράξιμες από τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Για παράδειγμα, η καταβολή τρεχουσών εισφορών και ενός «εύλογου ποσού» κάθε μήνα ?όπως αναφέρεται στο φετινό επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ• έναντι της οφειλής λαμβάνεται υπόψη υπέρ του οφειλέτη. Οι μικροοφειλέτες που δεν είναι εργοδότες, αλλά αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να εξαναγκαστούν σε πληρωμή, όταν ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να συμψηφίσουν χρέη μέχρι 20.000 ευρώ με τη σύνταξη.
Το ΚΕΑΟ εντείνει τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια και κάθε άλλο μέσο αναγκαστικής είσπραξης, ενώ εφοδιάζεται με νέα όπλα:
• Διασύνδεση με τη φορολογική διοίκηση για την άντληση πληροφοριών για τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, για τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά των περιουσιακών στοιχείων του.
• Εντατικοποίηση της διαδικασίας εγγραφής υποθηκών σε περιουσιακά στοιχεία οφειλετών και λοιπών συνυπόχρεων προσώπων για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ ακόμη και μετά τη συμμόρφωσή τους σε ρύθμιση.
• Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια οφειλετών σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, των Κυριακών και των αργιών και έχουν βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 50.000 ευρώ.
• Εφαρμογή των νέων διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα περί αστικής ευθύνης των διοικητών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών για παρέλκυση πτώχευσης.
• Διασύνδεση με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την αναγγελία στοιχείων οφειλετών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Το Κέντρο στοχεύει στην είσπραξη 1 δισ. το 2017 (έναντι στόχου 750 εκατ. για το 2016 που υπερκαλύφθηκε, με τα έσοδα να ξεπερνούν πέρυσι τα 820 εκατ.). Στόχος είναι να ενταχθούν όλες οι οφειλές εντός του πρώτου 6μήνου, να αποστέλλονται τα «ραβασάκια» μέσα σε ένα 3μηνο από την ένταξη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ξεκινούν 70 ημέρες από την απώλεια της ρύθμισης.
Οι τρεις εστιάσεις
Σε ενδελεχή έλεγχο των οφειλών προχωρά το ΚΕΑΟ, εστιάζοντας σε:
• Εντοπισμό οργανωμένης εισφοροδιαφυγής.
• Προτεραιότητα για αναγκαστικά μέτρα στις οφειλές υψηλής εισπραξιμότητας.
• Δημιουργία προφίλ οφειλέτη (π.χ. έντονη παραβατικότητα εντοπίζεται σε μονοπρόσωπες ΕΠΕ και ΙΚΕ).
Στη φαρέτρα των ελεγκτικών αρχών μπαίνει και το Διαδίκτυο, ώστε το «σαφάρι» να αγγίξει μη απογεγραμμένους τόπους εγκατάστασης, συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για την επιβολή κατάσχεσης εις χείρας αυτών, συμβάσεις αναδοχής με το Δημόσιο κ.λπ.
Στο τέλος του 2016 το χαρτοφυλάκιο του ΚΕΑΟ περιείχε 314.917 οφειλέτες με χρέη ύψους 17,5 δισ. ευρώ. Σε αυτούς θα προστεθούν οι 1,19 εκατομμύρια. Από τους 40.142 που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 5.232 έχουν υπαχθεί στην πάγια. Στο τέλος του 2016 οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν 47.492 και το ποσό 1,78 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου