Σελίδες

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Βαρύς και ασήκωτος ο λογαριασμός των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση

Βαρύς και ασήκωτος ο λογαριασμός των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση αποτυπώνονται με νούμερα στην πραγματική οικονομία. «Τρύπες» στα κρατικά έσοδα, ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεργία & μείωση κατανάλωσης.
barus-kai-asikwtos-o-logariasmos-twn-kathusterisewn-stin-aksiologisi
 
Η απώλεια των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τα δύο δις. ευρώ από τις αρχές του χρόνου και, με βάση τις εκτιμήσεις, θα διαμορφωθεί κοντά στα 4 δις. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Το πρώτο τρίμηνο, είναι πολύ πιθανό να κλείσει με ύφεση. Ο στόχος για την ανάπτυξη του 2017 αναθεωρείται προς τα κάτω και από το +2,5%-2,7% ήδη εκτιμάται ότι δύσκολα θα πιάσουμε και το +1,5%, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η συμφωνία θα κλείσει «εδώ και τώρα».
Στα φορολογικά έσοδα εμφανίστηκαν οι πρώτες «τρύπες» από τον Φεβρουάριο ακόμη και σε κωδικούς –όπως ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος- φυσικών προσώπων- που κανονικά θα έπρεπε να εμφανίζουν αύξηση εσόδων.
Η κατανάλωση στα supermarket μειώνεται και πλέον μένει να αποτυπωθεί –στο τέλος του μήνα- και στα επίσημα στοιχεία για την πορεία του λιανικού εμπορίου. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνουν και πάλι καθώς ούτε το θεσμικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί ούτε υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να υπογραφούν συμβάσεις αναδιάρθρωσης δανείων. Τα αρνητικά μηνύματα συσσωρεύονται όπως και οι προειδοποιήσεις ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.
Παρ’ όλα αυτά, η διαπραγμάτευση… συνεχίζεται.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία από την παράταση της αβεβαιότητας. Δεν εισακούστηκε και εδώ και τις τελευταίες ημέρες κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις. Επανέλαβε ότι η αβεβαιότητα έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στα δημοσιονομικά αλλά και στους αναπτυξιακούς και στους χρηματοπιστωτικούς στόχους. «Ενδεχόμενη άλλη καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας και να θέσει σε κίνδυνο όλους τους στόχους» δήλωσε σε ομιλία του σε τραπεζική εκδήλωση την Τρίτη το βράδυ. 
Είναι γεγονός ότι ο κατάλογος των δυσμενών προβλέψεων, γίνεται πλέον ολοένα και μεγαλύτερος:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου: Αντιστροφή της πτωτικής τάσης που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών κατά τον μήνα Ιανουάριο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα 3,602 δις. ευρώ έναντι 3,31 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Η αύξηση, οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη από τον Δεκέμβριο, είχαν εξαντληθεί τα κεφάλαια που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από τη δόση που είχε εκταμιευτεί τον περασμένο Οκτώβριο. Επίσης, οφείλεται στη διαδικασία «παγώματος» των δημοσίων δαπανών πρακτική στην οποία καταφεύγει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών για να διατηρήσει ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Αν στα 3,602 δις. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, προστεθούν και τα 1,206 δις. ευρώ που είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τότε οι συνολικές οφειλές ανέρχονται τον Ιανουάριο στα 4,808 δις. ευρώ έναντι 4,536 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου επηρεάζει με δύο τρόπους το ΑΕΠ καθώς και μειώνεται η δαπάνη των φορέων της γενικής κυβέρνησης, και επηρεάζεται η αγοραστική δύναμη του ιδιωτικού τομέα λόγω αύξησης των οφειλών. Για τον Φεβρουάριο, αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα θα είναι και πάλι αρνητικά καθώς, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τον Φεβρουάριο διατέθηκαν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μόλις 75 εκατ. ευρώ με τις νέες υποχρεώσεις να είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος για πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου, ουσιαστικά έχει ήδη χαθεί.
Δείκτης PMI: Η εταιρεία Markit που παρακολουθεί τον δείκτη PMI, κατέγραψε τον Φεβρουάριο συνεχή υποχώρηση των παραγγελιών, μείωση της παραγωγής για έκτο διαδοχικό μήνα και περιορισμό στον αριθμό των εργαζομένων, έστω και με ασθενέστερο ρυθμό. Ο δείκτης, κατέγραψε τον Φεβρουάριο τιμή 47,7 μονάδων (επίδοση που υποδηλώνει ύφεση καθώς είναι χαμηλότερη από την τιμή μηδενικής μεταβολής που είναι το 50) ενώ και τον Ιανουάριο είχε σημειωθεί τιμή 46,6 μονάδων. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο, αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας αν και δύσκολα θα αποτυπωθεί αλλαγή της τάσης.
Αγορά εργασίας: Με βάση τα στοιχεία της Εργάνης, το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν αρνητικό στο πρώτο δίμηνο του 2017 ενώ και τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας. Αυτό που επηρεάζει αρνητικά το ΑΕΠ πάντως –λόγω της επίπτωσης που έχουν τα εισοδήματα στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- είναι η συνεχιζόμενη αύξηση μεριδίου της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας στη συνολική απασχόληση η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μέσων αποδοχών.
Εμπορικό ισοζύγιο: Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο, έδειξαν πολύ σοβαρή επιδείνωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου καθώς ανήλθε στα 2,336 δις. ευρώ έναντι 1,218 δις. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Η αύξηση σε ποσοστό 91,7% αποδίδεται κυρίως στις εισαγωγές πλοίων. Και χωρίς αυτές όμως, το εμπορικό ισοζύγιο του Ιανουαρίου, λειτουργεί ως «βαρίδι» για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου καθώς:
1. Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου αν εξαιρεθούν από τη μέτρηση τα πετρελαιοειδή, είναι αυξημένο κατά 988,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2016. Διαμορφώθηκε στα 2,073 δις. ευρώ έναντι 1,084 δις. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016. 
2. Αν από τη μέτρηση εξαιρεθούν μόνο τα πλοία, το έλλειμμα διαμορφώνεται για τον Ιανουάριο του 2017 στα 2,097 δις. ευρώ αυξημένο κατά 385 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριοι του 2016.
3. Αν εξαιρεθούν από τη μέτρηση τόσο τα πετρελαιοειδή όσο και τα πλοία, το έλλειμμα παρουσιάζεται αυξημένο κατά 204,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016 κλείνοντας στα 1,191 δις. ευρώ έναντι 987 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου