Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Συμφωνία τον Μάιο «δείχνουν» οι δανειστές

ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Συμφωνία τον Μάιο «δείχνουν» οι δανειστές

Συμφωνία τον Μάιο «δείχνουν» οι δανειστές
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, για δεύτερη μέρα σήμερα, επί βελγικού εδάφους, με τους πιστωτές να δείχνουν πια με πιο ανοικτό τρόπο προς τον Μάιο για μια συνολική συμφωνία και να προειδοποιούν με αυξανόμενη ένταση για τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην πραγματική οικονομία.
Αύριο, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο γύρος των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και στο ιδανικό σενάριο, εφόσον έχει προκύψει επαρκής πρόοδος, θα μπορούσε να προχωρήσει ο σχεδιασμός για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί παράταση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ή εξ αποστάσεως εάν η ελληνική αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, καθώς στα αγκάθια των εκκρεμοτήτων συγκαταλέγονται και οι εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας, και κυρίως οι πιέσεις για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.
Ανησυχία 
Χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως αναμένει πολιτική συζήτηση για τη συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για τον αντίκτυπο των καθυστερήσεων στην πραγματική οικονομία.
Μιλώντας χθες ενώπιον των ευρωβουλευτών της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες, με στόχο μια συμφωνία στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.
Ανέφερε ότι στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου και χαρακτήρισε, ζωτικής σημασίας την ταχύτητα στις συνομιλίες. Ερωτηθείς για τη μείωση των καταθέσεων, είπε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη», προσθέτοντας πως εξαφανίστηκε η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. «Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Επιστροφή
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, θα πρέπει επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα. Σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είπε ότι αν το ΔΝΤ ζητήσει τη συγκεκριμενοποίησή τους, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να το συζητήσει.
«Δεσμευόμαστε να συζητήσουμε το θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες με το ΔΝΤ», ανέφερε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε πως στόχος είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.
Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια» για να ενισχύσουμε τις δομές, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει πλήρως. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι εφικτό και έχει γίνει προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση.
Σχετικά με τη διάσταση απόψεων ΔΝΤ - Κομισιόν, επισήμανε πως το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο, εκτιμώντας όμως πως η εξέλιξη του ΑΕΠ, το 2016, απέδειξε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε δίκιο. Σχετικά δε με το εργασιακό, είπε πως ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, επισήμανε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως αυτά τα κριτήρια συζητώνται αυτήν τη στιγμή με τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές.
Η προειδοποίηση του Β. Σόιμπλε
Εξαρτάται από την Ελλάδα εάν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα η τρέχουσα αξιολόγηση, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ξεκαθάρισε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Υποστήριξε παράλληλα πως ακόμη και οι εταίροι στην Ουάσιγκτον έχουν πλέον αντιληφθεί πως δεν είναι δυνατή μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ντάισελμπλουμ
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως αναμένει πολιτική συζήτηση για τη συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για τον αντίκτυπο των καθυστερήσεων στην πραγματική οικονομία.

Καθυστερήσεις
Θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου και χαρακτήρισε, ζωτικής σημασίας την ταχύτητα στις συνομιλίες. Ερωτηθείς για τη μείωση των καταθέσεων, είπε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη», προσθέτοντας πως εξαφανίστηκε η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. «Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου