Σελίδες

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σοκ από τη στροφή στην ύφεση - Συνέχιζεται η αβεβαιότητα

Σοκ από τη στροφή στην ύφεση - Συνέχιζεται η αβεβαιότητα

Τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ για εμφάνιση θετικού προσήμου της τάξεως του 0,3%-0,4% στο ετήσιο ΑΕΠ διέψευσε η ΕΛΣΤΑΤ.
sok-apo-ti-strofi-stin-ufesi---sunexizetai-i-abebaiotita
 
Τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για εμφάνιση θετικού προσήμου της τάξεως του 0,3%-0,4% στο ετήσιο ΑΕΠ του 2016 διέψευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Προχωρώντας σε αρνητική διόρθωση της εκτίμησης που η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ είχε κάνει μέσα στον Φεβρουάριο, υπολόγισε εκ νέου το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2016 με αποτέλεσμα να προκύψει ύφεση 1,1% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016, τη στιγμή που η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,3%.
Μετά την αρνητική διόρθωση, η αρχική εκτίμηση για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,3% δεν υφίσταται πλέον καθώς το ΑΕΠ της περυσινής χρονιάς υπολογίζεται πλέον ότι έχει υποχωρήσει κατά 0,05% σε σχέση με το ΑΕΠ του 2015 σε όρους όγκου και ύστερα από εποχική και ημερολογιακή διόρθωση.
Μετά την αρνητική εξέλιξη, η οποία έρχεται τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής πλευράς και των δανειστών βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσο η αρνητική διόρθωση του ΑΕΠ μπορεί να επηρεάσει την πορεία της οικονομίας και κατά το τρέχον έτος.
Ήδη, το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώνεται με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην αγορά καθώς δεν έχει υπάρξει κάποιο σημάδι ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή η αβεβαιότητα είναι που έχει προκαλέσει και την απώλεια καταθέσεων αλλά και την αντιστροφή της πτωτικής τάσης στα κόκκινα δάνεια. Ακόμη και οι πρώτοι δείκτες της φετινής χρονιάς, δεν είναι τέτοιοι που να συμβάλλουν στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% που θέλει η ελληνική πλευρά για το σύνολο του 2017.
Από τα αναλυτικά στοιχεία, προκύπτει ότι η μείωση του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο, έχει προέλθει από τη μείωση της δαπάνης των φορέων της γενικής κυβέρνησης (9,551 δις. ευρώ φέτος έναντι 9,914 δις. ευρώ πέρυσι) και από την κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, ψαλιδίστηκε στα 5,466 δις. ευρώ έναντι 6,758 δις. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Οι εξαγωγές ήταν σαφώς περισσότερες σε σχέση με το 2015 (και λόγω της εξομάλυνσης της κατάστασης με τα capital controls) ενώ αύξηση σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015 έχει προέλθει και στην κατανάλωση των νοικοκυριών (από τα 31,227 στα 31,511 δις. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου