Σχεδιάζεται ξανά η «αρχιτεκτονική» του ΔΝΤ για τις ευρω-διασώσεις
11:04 μμ, Σάββατο 25 Μαρ 2017
Οικονομία
Επανασχεδιασμό των διαδικασιών ώστε να ξεκαθαριστεί πώς οι κατευθυντήριες γραμμές των προγραμμάτων που σχεδιάζει το ΔΝΤ ταιριάζουν με «νομισματικές ενώσεις κρατών» προωθεί το ΔΝΤ στο πλαίσιο της έκθεσης του ανεξάρτητου οργάνου του Ταμείου για την επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρωζώνη (μεταξύ αυτών και το β’ πρόγραμμα της Ελλάδας) που δόθηκε στη δημοσιότητα προ εβδομάδων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση την πρόταση αυτή ασπάζεται το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου που στηρίζει την ιδέα να ξεκαθαριστεί πως οι κατευθυντήριες γραμμές ενός προγράμματος ισχύουν σε μέλη μιας νομισματικής ένωσης.
Στη συνεδρίαση ωστόσο εκφράστηκαν ωστόσο διαφορετικές απόψεις για τις λεπτομέρειες καθορισμού των όρων σε θεσμούς μιας ένωσης, ενώ κάποιοι διευθυντές τόνισαν ότι η δίκαια εποπτεία θα βοηθήσει να αποκρουστεί η αντίληψη ότι οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ΔΝΤ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αποφασιστεί τα στελέχη του ΔΝΤ να εμπλακούν σε μια διαδικασία σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο.
Η έκθεση που θα γίνει θα εξετάσει την προσέγγιση του Ταμείου στον ορισμό των όρων σε περιπτώσεις νομισματικών ενώσεων με στόχο να συγκλίνουν οι απόψεις του Δ.Σ. για την καθιέρωση ξεκάθαρων οδηγιών στις κατευθύνσεις και τις αρχές προγραμμάτων που σχεδιάζει το ΔΝΤ για αυτές τις περιπτώσεις.
Το γεγονός δείχνει τους προβληματισμούς που υπάρχουν στο Ταμείο μετά τις διασώσεις που έγιναν στην Ελλάδα (η οποία χαρακτηρίζεται «ειδική περίπτωση») αλλά και Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο.
Ερώτημα είναι κατά πόσο θα επηρεάσει τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τη συμμετοχή του στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης του ESM, δεδομένου ότι η σχετική έκθεση θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο.
Στις επιμέρους συστάσεις της έκθεσης προς το Δ.Σ. του Ταμείου περιλαμβάνεται ακόμα:
* Η σχεδίαση διαδικασιών που θα περιορίζουν το περιθώριο για πολιτικές παρεμβάσεις στις τεχνικές αναλύσεις του ΔΝΤ.
* Η ενίσχυση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο και το μάνατζμεντ των υφιστάμενων διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν ότι οι πολιτικές που συμφωνήθηκαν τηρούνται και δεν αλλάζουν χωρίς προσεκτική συζήτηση.
* Η καθιέρωση πολιτικής για τη συνεργασία σε περιπτώσεις τοπικών συμφωνιών χρηματοδότησης (RFA)
* Να επιβεβαιωθεί η δέσμευση στη διαφάνεια και την ανεξάρτητη αξιολόγηση για να προωθηθεί η σωστή εταιρική διακυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου