«ΕΝΤΟΛΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Ντιρεκτίβα Ντράγκι για τα «κόκκινα» δάνεια
Εγγραφο κατευθύνσεων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ...άρωμα ελληνικό δημοσιεύει η ΕΚΤ με κατεύθυνση την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Η ΕΚΤ μεταξύ άλλων επιχειρεί να κινητοποιήσει και τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν τα δέοντα βοηθώντας τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων. Στο σημείο αυτό θα μπορούσε με σχετική βεβαιότητα κάποιος να πει πως η διοίκηση της ΕΚΤ είχε στο νου της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι Ελληνικές και δευτερευόντως οι Ιταλικές τράπεζες. «Η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνησεις να ενεργήσουν αποφασιστικά και να προσαρμόσουν τα νομικά και δικαστικά τους πλαίσια προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους».
Οπως σημειώνουν με έμφαση τραπεζικές πηγές είναι προφανές πως η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ενέργειές της για την κατάρτιση του θεσμικού πλασίου της νομικής προστασίας τραπεζικών στελεχών και στελεχών του Δημοσίου που θα προχωρήσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρέπει δε, να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό ο εξωδικαστικός αλλά και οι όποιες αναμορφώσεις προβλέπονται στο πτωχευτικό δίκαιο.
Κατά τα λοιπά και στο πλαίσιο των επερχόμενων stress tests με στοιχεία του τέλους του 2017 η ΕΚΤ μέσω του εγγράφου των κατευθύνσεων παρουσιάζει : α. τα μέτρα , β. τις διαδικασίες και γ. βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για τα ΜΕΔ. Καλεί δε τις τράπεζες να εφαρμόσουν ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές για τη μείωση των ΜΕΔ . Το έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση του συνεχιζόμενου εποπτικού διαλόγου με τις τράπεζες καθώς εξετάζονται και άλλα θέματα όπως η διακυβέρνηση.
Η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ. Αντιθέτως καλεί τις τράπεζες να χαράξουν στρατηγική η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σειρά επιλογών πολιτικής, όπως η ρύθμιση των ΜΕΔ, υπηρεσίες διαχείρισης προβληματικών δανείων και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.
Το έγγραφο κατευθύνσεων θα αποτελεί στο εξής μέρος του καθημερινού εποπτικού διαλόγου με τις τράπεζες. Οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τη συνεργασία με τράπεζες που έχουν αυξημένα επίπεδα ΜΕΔ.
Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται τώρα μετά τη δημοσίευση του τελικού εγγράφου κατευθύνσεων και στο άμεσο μέλλον θα περιλαμβάνει την αποστολή επιστολών προς τις τράπεζες με αυξημένα ΜΕΔ στο πλαίσιο των συνήθων εποπτικών δραστηριοτήτων.
Στο τέλος του γ τριμήνου του 2016 τα ΜΕΔ των σημαντικών ιδρυμάτων στη ζώνη του ευρώ ανέρχονταν σε 921 εκατ. ευρώ. Τα υψηλά επίπεδα ΜΕΔ περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια προς την οικονομία και τα διευθυντικά στελέχη αναγκάζονται να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στη διαχείρισή τους. Επομένως απαιτείται ανάληψη σκόπιμης και αποφασιστικής δράσης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΡOS ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ FPS
14 δισ. «κόκκινα» δάνεια μεταφέρει η Eurobank
Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 14 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε καταναλωτικά, στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μεταφέρει για διαχείριση η Eurobank στην ειδική εταιρεία FPS, η οποία έλαβε άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η FPS είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της, «Eurobank Financial Planning Services» (Eurobank FPS) η οποία θα δραστηριοποιείται στη νέα αγορά εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Πρόκειται για την πρώτη θυγατρική τράπεζας που εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια από την ΤτΕ για τη διαχείριση απαιτήσεων στην ελληνική αγορά.
Βασικό αντικείμενο εργασιών της Eurobank FPS, είναι κατά προτεραιότητα η εξεύρεση συναινετικών λύσεων για οφειλέτες και η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με έμφαση στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων μέσω καινοτόμων μεθόδων, εξελιγμένων συστημάτων πληροφορικής, εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων και νέων προϊόντων.
Η Eurobank FPS αναλαμβάνει να διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο ύψους 14 δισ. ευρώ από οφειλές ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, ενώ στόχος είναι επίσης να αναλάβει και την διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων, επενδύοντας σε στις βέλτιστες πρακτικές της εγχώριας και διεθνούς αγοράς. Η Eurobank FPS προήλθε από τη μετατροπή της υφιστάμενης έως πρόσφατα «Eurobank Διαχείρισης Απαιτήσεων Α.Ε» σε εταιρεία του νέου θεσμικού πλαισίου.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μαζική επιβράβευση των συστημικών κακοπληρωτών
Kατώτερο των προσδοκιών χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ το νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών , που έθεσε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσει στη μαζική επιβράβευση των συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών, καθώς δεν περιέχει τις απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας. «Αν ο νέος μηχανισμός καταντήσει σε «συγχωροχάρτι για μπαταχτσήδες», οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές». τονίζει ο ΣΕΒ στην ειδική μελέτη που κυκλοφόρησε χθες για το θέμα και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή αυτού του κινδύνου:
Την ενεργοποίηση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχομένων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας σε ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών
Την αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του. Το νομοσχέδιο προστατεύει υπέρμετρα τις απαιτήσεις του δημοσίου και αυτή η ανισορροπία, σε σχέση με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα, δημιούργησε την ανάγκη σχεδιασμού ενός άκομψου μηχανισμού με σοβαρές νομικές αδυναμίες.
Οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις να ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του άρθρου 99 με την πρόβλεψη της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.
Υιοθέτηση της διάταξης για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και του δημοσίου, συνδευόμενης από μία οριζόντια εφαρμογή για όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες και επίλυση με ομοιόμορφο τρόπο μίας σειράς από σύνθετα φορολογικά ζητήματα
Διάσωση των επιχειρήσεων και όχι των διοικήσεων
Η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της κρίσης αλλά και των σημαντικών ατελειών του θεσμικού πλαισίου, αναφέρει η μελέτη του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού των κακοπληρωτών, καθώς στην περίπτωση των μικροοφειλετών, η επιβράβευση των κακοπληρωτών θα δημιουργήσει συναισθήματα αγανάκτησης στους συνεπείς, εμποδίζοντας την ευκολότερη χρηματοδότηση της οικονομίας και στους μεγαλοοφειλετ, ειδικά στις ολιγοπωλιακές αγορές, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αναδιανομή μεριδίων της αγοράς. Η ασκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικούς στόχους, στην πραγματική ανάγκη προσαρμογής των οφειλών και στην προστασία του ανταγωνισμού, καταλήγει ο ΣΕΒ.
Η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της κρίσης αλλά και των σημαντικών ατελειών του θεσμικού πλαισίου, αναφέρει η μελέτη του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού των κακοπληρωτών, καθώς στην περίπτωση των μικροοφειλετών, η επιβράβευση των κακοπληρωτών θα δημιουργήσει συναισθήματα αγανάκτησης στους συνεπείς, εμποδίζοντας την ευκολότερη χρηματοδότηση της οικονομίας και στους μεγαλοοφειλετ, ειδικά στις ολιγοπωλιακές αγορές, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αναδιανομή μεριδίων της αγοράς. Η ασκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικούς στόχους, στην πραγματική ανάγκη προσαρμογής των οφειλών και στην προστασία του ανταγωνισμού, καταλήγει ο ΣΕΒ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΙΣ 29 ΚΑΙ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2016
Αγωνία στην αγορά για την επόμενη ημέρα στις τράπεζες
Στις 29 και 30 του Μαρτίου θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους οι συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους. Το ενδιαφέρον, αλλά συγχρόνως και η αγωνία των επενδυτών, επικεντρώνεται όχι στον αναμενόμενο τέταρτο τρίμηνο του 2016 που θα ολοκληρώσει την εικόνα για το περασμένο έτος, αλλά, κυρίως, στο αν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα για το 2017. Οι τράπεζες έχουν υποστηρίξει πως μετά από 8 χρόνια θα παρουσιάσουν πραγματική κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος, μία κερδοφορία την οποία προσδοκά η αγορά. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα μεγέθη του 2017 θα αποτελέσουν τη βάση για τα stress tests που θα υποστούν και οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο έτος.
Υπό κανονικές συνθήκες ο στόχος της κερδοφορίας το 2017 θα ήταν εύκολα επιτεύξιμος. Ομως, στην παρούσα φάση η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει οδηγήσει πολλά βήματα πίσω τον προγραμματισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων, που πάντως δεν αναθεωρούν τους στόχους τους. Αυτό άλλωστε συμφωνήθηκε και με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.
Το μείζον πρόβλημα για τις τράπεζες παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η καθυστέρηση που υφίσταται ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις τράπεζες δυναμικές διαγραφές έχει μόνον κατά ένα τμήμα του ολοκληρωθεί και αυτό αφορά την αναβαλόμενη φορολογία που επέτρεψε άλλωστε στα πιστωτικά ιδρύματα να ανακοινώσουν αποτελέσματα.
Ωστόσο η νομική προστασία τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου συνεχίζει να εκκρεμεί όπως επίσης, αν και συμφωνημένος, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Η παραπάνω ασάφεια και ανασφάλεια ενισχύει τον ρυθμό ανόδου των «κόκκινων» δανείων, ενώ εντείνει και τα προβλήματα ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πηγές υπολογίζουν σε 4 δισ. ευρώ την απομείωση των καταθέσεων από τις αρχές του έτους, ενώ ως καμπανάκι ήχησε η αύξηση του ELA.
Εμβάσματα
Oι τράπεζες, πάντως, αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση και διαβεβαιώνουν πως δεν υφίσταται πρόβλημα με τα εμβάσματα στο πλαίσιο των προαναφερόμενων πιέσεων ρευστότητας.
Oι τράπεζες, πάντως, αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση και διαβεβαιώνουν πως δεν υφίσταται πρόβλημα με τα εμβάσματα στο πλαίσιο των προαναφερόμενων πιέσεων ρευστότητας.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως αντιμετωπίζουν τη συνήθη κίνηση σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα εξωτερικού χωρίς δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, το όριο που ισχύει για έμβασμα στο εξωτερικό, χωρίς δικαιολογητικά, είναι 1.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο κάθε μήνα και 12,6 εκατ. ευρώ, ανά τράπεζα, επίσης μηνιαίως. Με τη συμπλήρωση αυτού του ορίου, οι τράπεζες σταματούν να δέχονται εμβάσματα. Τα όρια των τραπεζών εξαντλούνται συνήθως στο ίδιο εύρος ημερομηνιών κάθε μήνα. Σε καμία περίπτωση η εξάντληση των ορίων μία ή δύο ημέρες πριν ή μετά το σύνηθες δεν προδίδει ανασφάλεια ή προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου