ΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Μανταλένα Πίου
Τελεσίγραφο ότι χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει φαίνεται ότι έδωσαν οι δανειστές στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος πλέον καλείται να διαχειριστεί όχι μόνον πόσες και ποιες μονάδες θα πουληθούν, αλλά και τις σοβαρές πολιτικές αναταράξεις που θα ακολουθήσουν.
Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός συναντάται με βουλευτές της Δυτικής Μαεδονίας και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη σε μία πρώτη απόπειρα ενημέρωσης για τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, ενώ χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και νωρίτερα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί ο υπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Πιέσεις
Ο υπουργός φέρεται να επιβεβαίωσε τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις Βρυξέλλες για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις συνδικαλιστών της ΔΕΗ λίγο μετά τη συνάντηση. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι όσον αφορά στα λιγνιτικά, στα σχέδια που έχουν τεθεί δεν συμπεριλαμβάνονται και οι νεότερες, που δεν είχαν περιληφθεί στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Ο υπουργός φέρεται να επιβεβαίωσε τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις Βρυξέλλες για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις συνδικαλιστών της ΔΕΗ λίγο μετά τη συνάντηση. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι όσον αφορά στα λιγνιτικά, στα σχέδια που έχουν τεθεί δεν συμπεριλαμβάνονται και οι νεότερες, που δεν είχαν περιληφθεί στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Οι πληροφορίες αυτές «φούντωσαν» και πάλι το σενάριο που λέει ότι το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει πρώτα με την εκποίηση λιγνιτικών μονάδων και κατόπιν, ανάλογα με τα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών και την πορεία της αγοράς, να προχωρήσει στον δεύτερο κύκλο που θα αφορά στα υδροηλεκτρικά. Από την άλλη πλευρά, πάντως, επιμένουν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να ζητούν να βγουν προς πώληση «μεικτά πακέτα», λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς μόνον για τα λιγνιτικά θωρείται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ευρωπαϊκούς ομίλους, τουλάχιστον. Παράλληλα, ζητείται να αναληφθεί δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με στόχο τον Ιούλιο να οριστικοποιηθεί το προς πώληση πακέτο ή πακέτα, προκειμένου τον Σεπτέμβιο να ξεκινήσει η διαδικασία που θα πρέπει νο ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, προθεσμίες που ο υπουργός επιδιώκει να μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο πίσω.
Από το υπουργείο πάντως εξακολουθούν να μην επιβεβαιώνουν κανένα σενάριο, αναφέροντας μόνον ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζοντα και ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, τονίζει ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αντίσταση της κυβέρνησης στις πιέσεις των δανειστών και ότι η τακτική της οδηγεί στην απώλεια μίας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα. Υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου 2015, χαρακτηρίζοντας «εθνικό έγκλημα» την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καζάνι που βράζει» η κυβέρνηση
Του Ηλία Μπενέκου
«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για τον τομέα της ενέργειας και το μέγεθος των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένο να κάνει το Μαξίμου στην υπόθεση της ΔΕΗ. Τα πρώτα... βραχυκυκλώματα έχουν αρχίσει ήδη να σημειώνονται με αρκετούς βουλευτές κυρίως από τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας να εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τις εξελίξεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη, με την οποία πήρε σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών με άρθρο του υπό τον τίτλο «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ. «Γιατί λοιπόν σήμερα οι Θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;», διερωτάται ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος κάνει λόγο για «επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ, με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα». «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών», αναφέρει στο άρθρο του ο υπουργός Εσωτερικών και καταλήγει: «Ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Σύμφωνος με τις θέσεις Σκουρλέτη δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Τσιρώνης. «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», δήλωσε, σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών. Την ίδια ώρα εντείνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες για να περιοριστούν οι αντιδράσεις βουλευτών και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, αναμένεται να έχει σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση στο υπουργείο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δ. Μακεδονία. Υπέρ της αξιοποίησης της ΔΕΗ, ακόμη και με τη μορφή της ιδιωτικοποίησης τάσσεται η ΝΔ. «Επιθυμούμε τη σωστή αξιοποίηση της ΔΕΗ σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα αντικείμενα. Φυσικά αν απαιτηθεί να αξιοποιηθεί ένα τμήμα, με ένα τρόπο Α και με όρους διαφανείς για να ωφεληθεί και να επιζήσει το υπόλοιπο κομμάτι, ναι», δήλωσε χθες ο γραμματέας του κόμματος Λ. Αυγενάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου