Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Βασικές αλλαγές στον εξωδικαστικό ζητούν οι τράπεζες

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Βασικές αλλαγές στον εξωδικαστικό ζητούν οι τράπεζες

Βασικές αλλαγές στον εξωδικαστικό ζητούν οι τράπεζες
Μεταβολές στο νομοσχέδιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού με την ονομασία «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων» ζητά η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στο πλαίσιο της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Η ΕΕΤ, η οποία έχει καταθέσει εγγράφως τις προτάσεις της στη κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος το νομοσχέδιο να λειτουργήσει υπέρ των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή εκείνων που έχουν αλλά δεν πληρώνουν, κερδίζοντας χρόνο.
Η ΕΕΤ ζητά, εκτός των άλλων, να αυξηθεί το κατώτατο όριο χρεών που θα επιτρέπει την ένταξη στο μηχανισμό στις 50.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, για να περιορισθεί ο αριθμός των αιτήσεων που θα επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Απο την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης φέρεται να μη δέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αλλά μόνο τυπικές, εκτιμώντας ότι το πλαίσιο που θέτει το σχέδιο νόμου είναι επαρκές, υπογραμμίζοντας ότι είχε τεθεί σε διαβούλευση για καιρό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να λάβει εκ νέου έγκριση απο τους δανειστές.
Ωστόσο η Ενωση θεωρεί πως το όριο αυτό αποδομεί πλήρως το νομοσχέδιο.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης για το σχέδιο νόμου ότι:
• Διαμορφώνει για πρώτη φορά ολιστικό εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη αλλά βιώσιμη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς αυτούς, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, βάσει ενός ορθολογικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.
• Φέρνει στο επίκεντρο της διαδικασίας τον οφειλέτη, καθώς αυτός είναι που εκκινεί τη διαδικασία, αλλά και εγκρίνει τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μέσα από μία συντονισμένη και οργανωμένη σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευση με τους πιστωτές του.
• Δίνει τη δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω.
• Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
• Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία.
• Προσφέρει την ευκαιρία ρύθμισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.
• Προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
• Διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία.
• Δίνει απόλυτη προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

• Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία, βήμα • βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου