Σελίδες

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

«Π.Α.Ρ.Κ.»: Τα τέσσερα νέα συστατικά που θα ορίζουν το ύψος των Τελών Κυκλοφορίας

«Π.Α.Ρ.Κ.»: Τα τέσσερα νέα συστατικά που θα ορίζουν το ύψος των Τελών Κυκλοφορίας

«Π.Α.Ρ.Κ.»: Τα τέσσερα νέα συστατικά που θα ορίζουν το ύψος των Τελών Κυκλοφορίας

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr
Μια απίστευτα δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία στα αυτοκίνητα που έχει να κάνει με τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου η Ειδική Επιτροπή, που μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα με ότι και αν έχει ασχοληθεί, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα αλγόριθμο που θα υπολογίζει τα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση την Παλαιότητα, την Αξία, τους Ρύπους και τα Κυβικά Εκατοστά του κινητήρα που έχουμε παραφράσει σε… «Π.Α.Ρ.Κ.» από τα αρχικά τους γράμματα.
Στην πράξη όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά δύσκολα να συνυπάρξουν και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα τέσσερα βασικά συστατικά που επιδιώκει η Ειδική Επιτροπή να «παντρέψει» ώστε να απορρέει το τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας θα δημιουργήσει ενστάσεις, παραμόρφωση της αγοράς ενώ τελικά μπορεί να οδηγήσει και νέα αυτοκίνητα σε ακινησία, δηλαδή στα... πάρκινγκ των σπιτιών των ιδιοκτητών τους.
Το Enikonomia αναλύει τα τέσσερα βασικά συστατικά που θέλει η Ειδική Επιτροπή να συνυπάρξουν ώστε να έχουμε το τελικό κόστος των Τελών Κυκλοφορίας για το κάθε αυτοκίνητο.
Παλαιότητα
Ο όρος παλαιότητα αποτελεί «αγκάθι» για εισαγωγείς αυτοκινήτων καθώς θα οδηγεί σε μείωση των Τελών Κυκλοφορίας και θα ευνοεί την διατήρηση στην κυκλοφορία των παλαιών αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να μην αγοράζονται καινούρια αυτοκίνητα.
Από την άλλη μεριά τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας θα οδηγήσουν σε πτώση τις πωλήσεις εισαγόμενων και εγχώριων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία 5ετία.
Αντίθετα θα «ανθήσουν» οι πωλήσεις παλαιών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με ηλικίες κυρίως άνω των 10 ετών κυρίως λόγω των χαμηλών Τελών Κυκλοφορίας.
Επίσης η μείωση των Τελών Κυκλοφορίας λόγω παλαιότητα θα αυξήσει τις τιμές πώλησης των παλαιών αυτοκινήτων και θα μειώσει τις τιμές στα πιο καινούρια μοντέλα.
Αξία
Ο όρος Αξία στον υπολογισμό των Τελών Κυκλοφορίας αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση σε εισαγωγικές εταιρείες, εμπορίες ΙΧ αλλά και ιδιώτες καταναλωτές καθώς κανένας δεν μπορεί να πιστοποιήσει την Αξία ενός οχήματος από την στιγμή που ο κάτοχός του γυρίζει το κλειδί εκκίνησης του κινητήρα από την έκθεση που το έχει παραλάβει ως καινούριο.
Επίσης διαφορετική Αξία έχει ένα αυτοκίνητο που έχει διανύσει 100.000 ή 200.000 χλμ. από ένα αυτοκίνητο με ίδια χαρακτηριστικά και ηλικία που έχει διανύσει μόλις 30.000 ή 40.000 χλμ.!
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο όρος Αξία αναμένεται να αυξάνει ή να μειώνει αντίστοιχα τα Τέλη Κυκλοφορίας από κάποιο ποσό και άνω.
Ειδικότερα το όριο των 14.000 ευρώ (Αξία προ Φόρων) αναμένεται να τεθεί ως «ταβάνι» για μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας και από 14.001 ευρώ και άνω το κόστος των Τελών Κυκλοφορίας θα επηρεάζεται αρνητικά, δηλαδή θα αυξάνεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.
Ρύποι
Μέχρι σήμερα ο όρος Ρύποι όριζε το ύψος των Τελών Κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1/11/2010.
Μάλιστα τα ποσοστά ήταν κλιμακωτά ανάλογα με τις εκπομπές CO2 του οχήματος και όσο πιο ρυπογόνο ήταν ένα όχημα τόσο υψηλότερα ήταν τα Τέλη Κυκλοφορίας του.
Ωστόσο το πρόβλημα στα Τέλη Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων έγκειται στο γεγονός πως τα δεδομένα υπάρχουν για αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1/1/2007 οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παλαιότερα μοντέλα.
Κυβικά
Ο όρος κυβικά υπάρχει και σήμερα στον υπολογισμό των Τελών Κυκλοφορίας και αφορά μοντέλα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν τις 31/10/2010. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο κυβισμό έχει ο κινητήρας κάποιου οχήματος τόσο υψηλότερα είναι και τα Τέλη Κυκλοφορίας του. Ωστόσο το εν λόγω μοντέλο θεωρείται αναχρονιστικό και είχε ως αποτέλεσμα όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχουν κατατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες πινακίδες κυκλοφορίας κυρίως οχημάτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω λόγω των υπέρογκων Τελών Κυκλοφορίας που καλούνται να καταβάλουν οι κάτοχοί τους.
Μικρές οι πιθανότητες επιτυχίας
Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αρθούν από την ακινησία όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορούν όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει το 1,1 εκατ.
Ωστόσο για επιτευχθεί κάτι τέτοιο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να λάβει υπόψη του πως δεν είναι μόνο το ύψος των Τελών Κυκλοφορίας που θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε άρση ακινησίας αλλά και τα υπέρογκα τεκμήρια διαβίωσης.
Από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μειωθούν ή να αλλάξουν τα τεκμήρια η αποδοτικότητα του μέτρου θα είναι περιορισμένη και μόνο στα αυτοκίνητα που μειώνονται πάρα πολύ τα Τέλη Κυκλοφορίας μπορεί να επιτευχθεί άρση ακινησίας. Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά στα γκαράζ των σπιτιών των ιδιοκτητών τους λόγω τεκμηρίων!
Πάντως να αναφέρουμε πως από τα τεκμήρια διαβίωσης το κράτος εισπράττει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν δέχεται κανείς να πραγματοποιηθούν αλλαγές.
Παράλληλα αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο ο αριθμός των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας αλλά ούτε και καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους…
#Τέλη Κυκλοφορίας #αυτοκίνητα

«Φωτιά» ο νέος Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα, τι αλλάζει, ποιοι θα πληρώσουν

«Φωτιά» ο νέος Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα, τι αλλάζει, ποιοι θα πληρώσουν

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr
Ριζικά αναμένεται να αλλάξει ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα ώστε να αποφέρει έσοδα άνω των 77 εκατ. ευρώ και παράλληλα να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των πραγματικά ακριβών αυτοκινήτων και όχι εκείνων που κινούνται με κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. που κυριολεκτικά δεν έχουν καμία αγοραστική αξία.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες της «Realnews» ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης ο οποίος επιβάλλεται αυτή τη στιγμή σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικίες έως 10 έτη αναμένεται να καταργηθεί και ο τρόπος υπολογισμού του συγκεκριμένου φόρου να συνδέεται με την Αξία Λιανικής προ Φόρων.
Δηλαδή ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα επιβάλλεται στα πραγματικά ακριβά αυτοκίνητα τα οποία κινούνται με μικρούς κινητήρες με κυβισμό από 1.400 ή 1.600 κ.εκ. αλλά η Αξία Λιανικής τους ξεπερνά σε πάρα πολλές περιπτώσεις τις 30.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες του δεν πληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο σε αντίθεση με τους κατόχους οχημάτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω που πληρώνουν από 440 ευρώ αν το όχημα έχει κλείσει 5 χρόνια ζωής ή 880 ευρώ ετησίως αν το όχημα δεν έχει κλείσει 5ετία αλλά η αξία τους δεν ανέρχεται ούτε στις 3.000 ευρώ!
Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους από τις εφορίες ενώ από την άλλη μεριά θα κληθούν να πληρώσουν Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης οι ιδιοκτήτες των πραγματικά ακριβών αυτοκινήτων.
Παράλληλα η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης θα πραγματοποιείται σε όλα τα εταιρικά αυτοκίνητα και όχι μόνο στο ένα από ολόκληρο στόλο με τον μεγαλύτερο κυβισμό που ισχύει σήμερα! Επίσης τα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελούν το 60% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα και οι επιχειρήσεις με στόλους οχημάτων «ξέφευγαν» από την πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου για τις λιμουζίνες τους.
Σύμφωνα πάντως με τον Προϋπολογισμό του 2017 (κωδικός 0897) τα έσοδα από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης υπολογίζονται σε 77 εκατ. ευρώ. 
Οι αλλαγές στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης
Ο νέος Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αποσυνδέεται από τον κυβισμό του κινητήρα και συνδέεται με την Αξία Λιανικής προ Φόρων ενώ επίσης αποσυνδέεται και από τα τεκμήρια διαβίωσης όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Ειδικότερα ως «οδηγός» για την επιβολή του νέου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης θα χρησιμοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που έχει ψηφιστεί και αφορά στην φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων με κάποιες αλλαγές.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο η επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ των Αξιών Λιανικής από 17.001 ή από 20.001 ευρώ ενώ υπάρχει μία ακόμη πρόταση που αφορά στην επιβολή του Φόρου από τις 14.001 ευρώ.
Τα ποσοστά επιβολής επί της Αξίας Λιανικής προ Φόρων δεν αναμένεται να αλλάξουν καθώς εξετάζεται να ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα ποσοστό δηλαδή 5% και 10% με έκπτωση έως και 50% εξαιτίας παλαιότητας για οχήματα από 6 έως και 10 έτη καθώς μόλις τα οχήματα περάσουν την 10ετία από την πρώτη ημερομηνία κυκλοφορίας τους εντός ΕΕ δεν θα επιβάλλεται Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Realnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου