Σελίδες

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Στο Brussels Group κληρώνει το μέλλον εργαζομένων – συνταξιούχων

Στο Brussels Group κληρώνει το μέλλον εργαζομένων – συνταξιούχων


Δύο βασικά θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα του λεγόμενου «Brussels Group» το οποίο …ξαναζωντάνεψε ύστερα από περίπου δύο χρόνια. Το πρώτο θέμα είναι οι συντάξεις και το δεύτερο τα εργασιακά. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ –για τότε είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνάντηση των Βρυξελλών- ουσιαστικά θα πρέπει να έχει αποφασιστεί αν το «ψαλίδι» στις συντάξεις θα ισχύσει από το 2019 ή από το 2020 και αν η περικοπή των αποδοχών θα έρθει εφάπαξ ή σε δόσεις. Χωρίς συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος και χωρίς απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις) τεχνική συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε μέχρι τις 07 Απριλίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει ήδη αποδεχτεί τη μείωση του αφορολογήτου και τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο επίπεδο των συντάξεων. Κάτι ξέρει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που θέλει όχι μόνο να μεταθέσει την περικοπή των συντάξεων για το –σε κάθε περίπτωση μετεκλογικό- 2020 αλλά και να «περάσει» τις μειώσεις σε τρεις ετήσιες δόσεις. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι περικοπές στις αποδοχές των συνταξιούχων θα είναι πολύ μεγάλες λόγω και των επιπτώσεων από την περικοπή του αφορολογήτου που θα γίνει ούτως ή άλλως από την 1/1/2019. Ειδικά μάλιστα αν προχωρήσει η απόφαση να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές έως και 700 ευρώ τον μήνα, τα ποσοστά της μείωσης θα είναι διψήφια και για αρκετές χιλιάδες συνταξιούχους μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 15%. Ουσιαστικά, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που στη διετία 2019-2020, θα χάσουν περισσότερες από μια συντάξεις. Έτσι, το… όνειρο της επαναφοράς της 13ης σύνταξης θα αντικατασταθεί από τον εφιάλτη της κατάργησης της 12ηςκαι μέρους της 11ης για πολλές εκατοντάδες  χιλιάδες σημερινούς συνταξιούχους.
Η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη, διαμορφώνεται περίπου στα 28-29 δις. ευρώ ενώ οι συνταξιούχοι έχουν ξεπεράσει τα 2,65 εκατομμύρια χωρίς να προσμετρώνται και οι συνταξιούχοι  σε… αναμονή (σ.σ άτομα που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξοδότης χωρίς όμως να τους έχει απονεμηθεί ακόμη η σύνταξη). Το ποσό που θα απαιτηθεί να περικοπεί από τη συνταξιοδοτική δαπάνη αν το συνολικό πακέτο των μέτρων «κλειδώσει» στο 2% του ΑΕΠ, θα είναι τουλάχιστον δύο δις. ευρώ καθώς ο λογαριασμός θα υπολογιστεί με το ΑΕΠ του 2019 και του 2020 και όχι με το τωρινό ΑΕΠ. Για να εξοικονομηθούν δύο δις. ευρώ σε συνταξιοδοτική δαπάνη 28-29 δις. ευρώ υπάρχουν τρεις «συνταγές»:
  1. Να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε όλους ανεξαιρέτως οι οποίες θα κινηθούν στα επίπεδα του 5-7% χωρίς φυσικά να συνυπολογίζονται και οι απώλειες εισοδήματος από τη μείωση του αφορολογήτου.
  2. Να προστατευτούν περίπου 1-1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι με αποδοχές έως και 700 ευρώ τον μήνα αλλά όλοι οι υπόλοιποι να υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξεως του 10%. Αν μάλιστα η μεσοσταθμική μείωση επιλεγεί να περάσει με κλίμακα (ώστε αυτοί που έχουν τις υψηλότερες συντάξεις να επιβαρυνθούν περισσότερο από αυτούς που έχουν εισοδήματα της τάξεως των 700-1000 ευρώ) η μείωση των αποδοχών θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 15%. Με το συγκεκριμένο σενάριο, θίγονται περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι.
  3. Να μην υπάρξουν περικοπές σε αποδοχές μέχρι το όριο των 1000 ευρώ και η μείωση να ξεπεράσει το 13-14% για τους υπόλοιπους (περίπου 800-900 χιλιάδες συνταξιούχους). Μεσοσταθμική μείωση τέτοιου επιπέδου μαζί με την περικοπή του αφορολογήτου, μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή αποδοχών έως και 20% κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι θα χαθούν έως και 2 ολόκληρες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου