Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Αναζητώντας τη χαμένη... πολιτική λύση σε ένα ακόμη Eurogroup

Αναζητώντας τη χαμένη... πολιτική λύση σε ένα ακόμη Eurogroup

Πολύ χαμηλά έχει κατέβει ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά στο τι μπορεί να αποδώσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
anazitwntas-ti-xameni-politiki-lusi-se-ena-akomi-eurogroup
 
Πολύ χαμηλά έχει κατέβει ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά στο τι μπορεί να αποδώσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Μετά και το «ναυάγιο» στη διαπραγμάτευση μέσω τηλεδιάσκεψης της Παρασκευής αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις Νταϊσενμπλουμ, οι πιθανότητες ακόμη και για την τεχνική συμφωνία έχουν περιοριστεί. Ουσιαστικά, το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Η «πολιτική λύση» που διεκδικεί η ελληνική πλευρά σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα –εργασιακό, πακέτο μέτρων και αντίμετρων, ασφαλιστικό- είναι πολύ πιθανό να αναζητηθεί σε «τετραμερή» συνάντηση πριν το Eurogroup όπως ακριβώς έγινε και πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να δεχτεί νέες ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Το σενάριο να παραπεμφθούν τα εργασιακά στην 3η αξιολόγηση που φαίνεται να ανακινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δεν φαίνεται να τυγχάνει αποδοχής ενώ και στο ασφαλιστικό, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για εφάπαξ περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης και όχι σε δόσεις όπως θέλει η ελληνική πλευρά. Με αυτά τα δεδομένα, το πλαίσιο όπως διαμορφώνεται για την ελληνική πλευρά, έχει ως εξής:
1. Θα πρέπει να αποδεχτεί φορολογικά μέτρα 1% του ΑΕΠ από την 1/1/2019. Με δεδομένη την εκτίμηση ότι μέχρι τότε το ΑΕΠ –εφόσον επιβεβαιωθούν οι στόχοι της ανάπτυξης- θα έχει διαμορφωθεί κοντά στα 200 δις. ευρώ- μόνο τα φορολογικά μέτρα θα είναι δύο δις ευρώ.
2.Στο 1% του ΑΕΠ θα πρέπει να φτάσει και η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης η οποία μπορεί να γίνει και από το 2020. Τα σενάρια δείχνουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις που ζητούνται από την ελληνική πλευρά κυμαίνονται από 6-7% (αν γίνει περικοπή σε όλους) έως και 15% (αν επιλεγεί η περικοπή να ισχύσει μόνο για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ).
3. Τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιούνται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται οι στόχοι των πρωτογενών αποτελεσμάτων ενώ τα αρνητικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν ούτως ή άλλως. Έτσι, το κυβερνητικό σύνθημα «ένα ευρώ θετικά μέτρα για κάθε ένα ευρώ αρνητικά μέτρα» ουσιαστικά δεν ισχύει.
4. Στα εργασιακά οι θεσμοί επιμένουν στον διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% ενώ δεν αφήνουν περιθώρια για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
5. Μέτωπο έχει ανοίξει και στα ενεργειακά καθώς ζητούνται από τους θεσμούς πωλήσεις ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ. Χωρίς τα ενεργειακά, δεν υπάρχει ολοκλήρωση ούτε καν της τεχνικής αξιολόγησης (SLA) κάτι για το οποίο έχει προϊδεάσει από χθες ο Νταϊσελμπλουμ.
Το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 7 Απριλίου. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει πλήρης συμφωνία μέχρι τότε. Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμάται πλέον ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου προκειμένου και να βγουν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος στις 24 Απριλίου και να πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup είναι πλέον η 22α Μαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου