Σελίδες

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΕΜΠΟΡΙΟ Μείωση 4-5% του τζίρου τον Απρίλιο

ΕΜΠΟΡΙΟ

Μείωση 4-5% του τζίρου τον Απρίλιο

Στα επίπεδα του 4-5% εκτιμάται η μείωση του τζίρου στην αγορά κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, γεγονός που σημαίνει ότι οι απώλειες στις πωλήσεις της πασχαλινής αγοράς υπολογίζονται φέτος σε περίπου 130 εκατ. ευρώ. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00,
Υποτονική η πασχαλινή αγορά
Υποτονική η πασχαλινή αγορά
Αυτή είναι η εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία επισημαίνει ότι η εξάμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει έντονη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει ότι «ο τζίρος μειώνεται συνεχώς, μαζί με τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, ενώ διαρκώς αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές», προσθέτοντας ότι «από την αρχή του έτους ο κύκλος και ο όγκος εργασιών στο ελληνικό εμπόριο κινείται πτωτικά σε πολλούς υποκλάδους του λιανικού και χονδρικού εμπορίου».
Τα ποσοστά
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η μείωση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού υπολογίζεται σε 9-10%, στα πολυκαταστήματα 8-9%, στα καταστήματα ηλεκτρικών, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού 5-6%, στα καταστήματα καλλυντικών και φαρμακευτικών 3-4%. Στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης μετά τις εκπτώσεις η κίνηση χαρακτηρίζεται υποτονική, με τη μείωση να ξεπερνά κατά πολύ το 10%.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον χαθεί οριστικά και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου». Σύμφωνα, μάλιστα, με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το νεκρό διάστημα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι αρκετό ώστε να μεταβάλει τον στόχο για ανάπτυξη 2,7% σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1,5%, ανάλογα με το πότε θα κλείσει οριστικά η αξιολόγηση.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου