Σελίδες

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ Σε 50-70 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην ΕΕ

Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Σε 50-70 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην ΕΕ

Σε 50-70 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην ΕΕ
Σε 50-70 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστοιχεί στο 17%-23% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος των εταιριών, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο ευρωβουλευτής είχε θέσει το ζήτημα των μεγάλων ποσοστών φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής στα κράτη-μέλη της ΕΕ και είχε ζητήσει στοιχεία για το κόστος φοροαποφυγής στην Ελλάδα, καθώς και πληροφορίες για «τα πρακτικά μέτρα που η Κομισιόν σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπίσει την άνιση φορολογική πολιτική που ενισχύει τη νόμιμη φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιριών».
«Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας, που συγκροτήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1997, είχε σκοπό την αντιμετώπιση αθέμιτων φορολογικών πρακτικών των κρατών-μελών που ευνοούν τις πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από 20 χρόνια, τα αποτελέσματα της Ομάδας κρίνονται απογοητευτικά, καθώς μικρές προσπάθειες προόδου μπλοκάρονται από κράτη-μέλη όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία. Επιπρόσθετα, με βάση δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής M. Barroso το 2012, αλλά και εκθέσεις της Oxfam από τον Μάρτιο του 2015, το κόστος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής για την ΕΕ είναι 1 τρισεκατομμύριο το χρόνο», είχε επισημάνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.
«Η Ομάδα “Κώδικας δεοντολογίας” εργάζεται με στόχο την αντιμετώπιση του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού από τη σύστασή της το 1998. Η Ομάδα έχει εξετάσει περισσότερα από 400 μέτρα φορολογίας, από τα οποία περισσότερα από 100 έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί», απαντά ο κ. Μοσκοβισί και σημειώνει: «Ωστόσο, για να ενθαρρύνεται ο εποικοδομητικός και ανοιχτός διάλογος, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, βάσει των οποίων συστήθηκε η Ομάδα, οι συσκέψεις της Ομάδας είναι εμπιστευτικές. Γι' αυτό το λόγο, δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους της Επιτροπής να διατυπώσει κρίσεις για τις θέσεις που έχουν ληφθεί από τα επιμέρους κράτη-μέλη της Ομάδας».
Προσθέτει πως «σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απώλεια εσόδων που προκύπτει ως αποτέλεσμα μεταφοράς κερδών μέσα στην ΕΕ, ανέρχεται σε περίπου 50-70 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 17%-23% του συνόλου των εσόδων από το φόρο εισοδήματος των εταιρειών (ΦΕΕ) για το 2013. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε επιμέρους υπολογισμούς για κάθε χώρα».
Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι «οι εκτιμήσεις σχετικά με τις διαστάσεις της φοροαποφυγής αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τους υπολογισμούς και ειδικότερα όσον αφορά τον καθορισμό τιμών αναφοράς για τη σύγκριση της παρούσας κατάστασης με συνθήκες “ορθής φορολόγησης”. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εκτίμηση θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή, ιδίως όταν πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν κάθε χώρα ξεχωριστά».

Επισημαίνει, ακόμα, ότι σχετικά με «τα βήματα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, τα κράτη-μέλη πρόσφατα συμφώνησαν με σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που προτάθηκαν από την Επιτροπή, πιο συγκεκριμένα, με την οδηγία κατά της φοροαποφυγής (συμπεριλαμβανομένης και της αναθεώρησης της παραπάνω οδηγίας με στόχο τη ρύθμιση ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων με τρίτες χώρες) και τέσσερις αναθεωρήσεις της οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία. Τέλος, η κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών έχει προταθεί εκ νέου ως ολιστική λύση για τη φοροαποφυγή μέσα στην ΕΕ».

ΣΤΗ LA REPUBBLICA

Γιούνκερ: Η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ αποκλείεται

Γιούνκερ: Η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ αποκλείεται
Η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της «είναι στην ορθή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο «η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ αποκλείεται».
«Η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης είναι στην ορθή κατεύθυνση (...). Η Ιταλία κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμά της», εξηγεί ο Γιούνκερ.
«Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι και επίσης η Νομισματική Ένωση, είναι απαραίτητο οι Ιταλοί να εξυγιάνουν με αποφασιστικό τρόπο τα δημόσια οικονομικά τους και ιδιαίτερα το τεράστιο έλλειμμά τους», προσθέτει ο Γιούνκερ.
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος κατά 3,4 δισεκ. ευρώ, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, στο 2,1% έναντι 2,3% του ΑΕΠ που προέβλεπε προηγουμένως το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που ανερχόταν στο 133% του ΑΕΠ το 2016, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ.
«Η Ιταλία διαθέτει όλα τα εργαλεία για να είναι κινητήρια δύναμη στην ΕΕ», εκτιμά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που «αποκλείει» κάθε έξοδο της ώρας από το ευρώ.
«Τούτου λεχθέντος, θλίβομαι να βλέπω τη χώρα να χάνει σε ανταγωνιστικότητα μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο», συνεχίζει ο Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί πως η Ιταλία «πρέπει να ξαναβρεί έναν (μεγαλύτερο) ρυθμό ανάπτυξης, που σήμερα είναι πολύ αδύναμος».
Όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, στην οποία η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά πως η χώρα πρέπει να πάρει «τα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεδομένων αυτών που έχει κάνει για να σώσει ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο».
Ο Γιούνκερ απέρριψε ωστόσο τις επικρίσεις που διατυπώνονται προς την Ευρώπη, ότι αφήνει την Ιταλία μόνη της απέναντι στη μεταναστευτική κρίση.
«Δεν είναι αλήθεια. Από την αρχή είχα πει πως η τραγωδία της μετανάστευσης δεν μπορεί να είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ιταλίας αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Είναι γι’ αυτό που παρουσιάσαμε τις προτάσεις αναδιανομής των αιτούντων άσυλο και ενισχύσαμε το σύστημα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων προς υποστήριξη των ιταλικών προσπαθειών», διαβεβαιώνει.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εκτακτα οικονομικά μέτρα για την Ιταλία

Εκτακτα οικονομικά μέτρα για την Ιταλία
Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα τα νέα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Το συνολικό τους ύψος αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο ιταλικός τύπος, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να εξασφαλισθεί 1 δις ευρώ. Παράλληλα θα δοθεί λύση και σε χρόνιες φορολογικές διαφορές. 

800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από την αύξηση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια. Θα επιβληθούν και περισσότεροι φόροι στα καπνά, όπως αναφέρει  η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica. 
Από την  περικοπή των συνολικών δαπανών όλων των υπουργείων η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 700 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, φέρεται να έχει επιλεγεί μια μέση λύση: κάποιες κρατικές επιχειρήσεις θα περάσουν στην κυριότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. 
Η διαλλακτική στάση της ιταλικής κυβέρνησης
O ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν επέλεξε την οδό της διαπραγμάτευσης και των χαμηλών τόνων με τις Βρυξέλλες. Αντίθετα ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι επιθυμούσε μια πιο σκληρή στάση. Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, σχολίασαν ήδη ότι η ιταλική κυβέρνηση κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κύριος στόχος για την κυβέρνηση Τζεντιλόνι ήταν και παραμένει να αποφύγει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Αφενός διότι θέλει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των «αδύναμων ιταλικών τραπεζών», αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena και αφετέρου διότι όλοι γνωρίζουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν το φθινόπωρο, όταν η Ιταλία θα πρέπει να καταφέρει να υιοθετήσει νέα, επώδυνα οικονομικά μέτρα, στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. 

Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου