Σελίδες

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ποιοι είναι οι κακοπληρωτές των τραπεζών

Ποιοι είναι οι κακοπληρωτές των τραπεζών

Στο «κυνήγι» για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και την ρευστοποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων τους έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η ραγδαία εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων στα 107 δισ. ευρώ καθιστά τον εντοπισμό των κακοπληρωτών άμεση προτεραιότητα των συστημικών τραπεζών, στον βαθμό που πρόκειται για κατηγορία οφειλετών με υψηλά δάνεια.
Όλες οι αναλύσεις συμπίπτουν στο συμπέρασμα ότι ένας στους πέντε δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και μία στις έξι είναι η εκτίμηση για τις επιχειρήσεις-στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι τον περασμένο Γενάρη υπήρξε επιτάχυνση της εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση της ανταπόκρισης των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή εμφανίζεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, εκ νέου ένα κλίμα πρόσφορο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού η εσκεμμένη αθέτηση δανειακών υποχρεώσεων δεν επιφέρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Σκανάροντας τους… κακοπληρωτές
Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει έναν σημαντικό αριθμό αυτής της κατηγορίας των «κόκκινων» οφειλετών. Τα χαρακτηριστικά τους είναι η παύση πληρωμής του δανείου τους για πάνω από δύο, τρία ή ακόμη και πέντε χρόνια. Πολλοί από αυτούς διατηρούν θυρίδα σε κάποια τράπεζα ή ακόμη έχουν στείλει χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Πρόσφατη έρευνα μεγάλης συστημικής τράπεζας επιβεβαιώνει ότι σημαντικό μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών εντοπίζεται μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στον νόμο 3869, δηλαδή στον νόμο Κατσέλη.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που εντοπίζονται στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης έχουν αγοράσει με το δάνειο ακίνητο υψηλής αξίας και διαθέτουν κινητή αλλά και άλλη ακίνητη περιουσία.
Στις επιχειρήσεις, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαιολογία αθέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται ότι «μία στις έξι επιχειρήσεις έχουν χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, δεν πληρώνουν δηλαδή από το 2010 έως και σήμερα».
Είναι, αναφέρεται στην έκθεση, πιθανότερο να εμφανισθούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό ή χαμηλή αξία εξασφαλίσεων ή υψηλή κερδοφορία.
Επίσης, οι κακοπληρωτές συστηματικά αγνοούν τις κλήσεις των τραπεζών ή των εισπρακτικών εταιρειών στις οποίες έχει ανατεθεί η ενημέρωση για την καθυστέρηση στην οφειλή της. Οι τράπεζες συνεχίζουν και στέλνουν επιστολές προς τους δανειολήπτες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και ζητούν πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία κατοικίας μέσα από τις φορολογικές αρχές. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι το αίτημα των τραπεζιτών για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο τον εντοπισμό των κακοπληρωτών δεν έχει γίνει δεκτό, επειδή προσκρούει σε νομικά ζητήματα που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου