Σελίδες

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

«Κούρεμα» οφειλών για χιλιάδες δανειολήπτες

«Κούρεμα» οφειλών για χιλιάδες δανειολήπτες

«Κούρεμα» οφειλών για χιλιάδες δανειολήπτες

Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας τους, έστω και με ένα επώδυνο business plan. 

Οσοι το τελευταίο διάστημα προσέγγισαν τις τράπεζες και είχαν διαρκείς διαβουλεύσεις για ρυθμίσεις των χορηγήσεών τους θα μπουν στην πρώτη γραμμή του «παζαριού» που θα ξεκινήσει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα ερευνηθούν:
1. Το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη - επιχειρηματία και αν αυτός έχει πρόθεση να ενισχύσει την εταιρεία του με δικό του «ζεστό» χρήμα.
2. Τη μελέτη βιωσιμότητας που θα κάνει είτε η τράπεζα είτε ο ειδικός συντονιστής όταν τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
3. Το business plan, και πόσο αυτό είναι εφικτό να υλοποιηθεί, για σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες.
4. Την ύπαρξη ή όχι στρατηγικών επενδυτών, είτε μεμονωμένων επιχειρηματιών είτε ξένων funds που βλέπουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι έχουν σκανάρει την ελληνική αγορά εντοπίζοντας «φιλέτα» στους τομείς των ξενοδοχείων και του τουρισμού, της αγοράς τροφίμων, στις ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ. Αν ο δανειολήπτης φέρει πρόταση στις τράπεζες για στρατηγική συμμαχία με άλλη εταιρεία ή αν κάποιο fund έχει ήδη προσεγγίζει τους τραπεζίτες δείχνοντας ενδιαφέρον για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τότε θα μπορεί να προκύψει γενναίο «κούρεμα» στα δάνεια, μειώσεις επιτοκίων αλλά και νέα κεφάλαια για την ανάπτυξή τους.
Νέο τοπίο δημιουργείται και για τα υπόλοιπα δάνεια, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά που έχουν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Οι τράπεζες θα διαχωρίσουν και αυτά σε δάνεια που μπορούν να εξυπηρετηθούν εφόσον υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις και σ’ αυτά που δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν. Επίσης, θα ελέγχεται και πάλι το οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη και αν διαπιστώνεται η αντικειμενική αδυναμία να πληρώσει τότε θα καλείται για ρυθμίσεις που για πρώτη φορά θα προβλέπουν και κουρέματα.
Αλλωστε, ανεπίσημα ακόμη και τώρα οι τράπεζες καλούν τηλεφωνικά δανειολήπτες με «φουσκωμένες» κάρτες και τους προτείνουν την άμεση αποπληρωμή των οφειλών με «κούρεμα» 20%, 30% έως και 50%. Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, όσοι ιδιοκτήτες αδυνατούν να πληρώσουν θα δέχονται σειρά προτάσεων που άλλωστε προβλέπει και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ. Από απομείωση του δανείου μέχρι μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, πώληση του ακινήτου εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης κ.λπ. Στην περίπτωση των πιο πάνω δανείων τον πρώτο λόγο θα έχουν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» χορηγήσεων που θα πιάσουν δουλειά το επόμενο διάστημα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου