Σελίδες

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Ποια ζητήματα μένουν ανοιχτά

Από τον σημερινό κύκλο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, που μάλιστα αναμένεται να είναι μαραθώνιος, θα κριθεί αν μπορούμε να έχουμε τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών έως και την Πρωτομαγιά.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχονταν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές σε βασικά θέματα, όπως τα μέτρα για τη διετία 2019 -2020, τις αποκρατικοποιήσεις, το εργασιακό, τις τράπεζες και την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. 

Στα μέτρα της διετίας 2019 -2020 το τελευταίο πρόβλημα βρίσκεται στις περικοπές των συντάξεων. Οι δανειστές διαφωνούν με το πλαφόν του 22% που θέλει να έχει η ελληνική πλευρά για τις κύριες συντάξεις. Θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες στις υψηλές συντάξεις.

Πάντως, στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, οικονομικό επιτελείο και δανειστές είναι σύμφωνοι στη μείωση από τα 8.636 ευρώ στα 5.636 ευρώ για τους άγαμους και τους συνταξιούχους στα 5.900 από 9.500 ευρώ, που είναι σήμερα.

Στις αποκρατικοποιήσεις, το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στη λειτουργία του νέου υπερταμείου, αφού ακόμη απουσιάζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας που θα επιτρέψει τον νέο αυτόν οργανισμό να λειτουργήσει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ και την ΕΔΗΣ για τη διαχείριση κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με τη σύμβαση παραχώρησης διαχείρισης της Εγνατίας Οδού, καθώς δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα των νέων διοδίων που θα καταστήσουν το αντικείμενο του διαγωνισμού οικονομικά ελκυστικό. 

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις εκκαθαρίσεις των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος για την παροχή ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη και δημόσιους λειτουργούς που θα αναλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων επιχειρήσεων. 

Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα, αφού είναι χρονοβόρος.

Το εργασιακό είναι ένα άλλο ιδιαίτερο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, για πρώτη φορά, και θα έχει αντικείμενο την άρση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, με αντάλλαγμα τη σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στόχος είναι όλα αυτά τα επιμέρους θέματα να κλείσουν έως και τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς, ώστε και προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ψήφιση τους.

Τι έκλεισε χθες 

Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, χθες, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση στο επενδυτικό πακέτο που θα περιληφθεί στα αντίμετρα να υπάρχει πρόβλεψη και για την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350-450 εκ ευρώ από τα 6,750 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. 

Ο στόχος είναι να προωθηθούν δράσεις και έργα που δεν μπορούν να προχωρήσουν σήμερα λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Επιτεύχθηκε, επίσης, συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ. 

Ως γνωστόν, η ομάδα του ταμείου στο κείμενο του μνημονίου του ζητούσε να σταματήσουν οι έλεγχοι υποθέσεων φοροδιαφυγής πριν από το 2012, ώστε οι ελεγκτικές αρχές να επικεντρωθούν στις τελευταίες περιπτώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβιβασμός βασίζεται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνει μια επιλογή μεγάλων υποθέσεων με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο που θα ξεκαθαριστούν έως και το τέλος του έτους, μαζί με νεότερες υποθέσεις.


ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Νέος γύρος επαφών με τους θεσμούς απόψε - Τί θα συζητηθεί

Νέος γύρος επαφών με τους θεσμούς απόψε - Τί θα συζητηθεί
Νέο γύρο διαπραγματεύσεων θα έχουν απόψε η ελληνική κυβέρνηση και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών, με στόχο να διευθετηθούν τα εναπομείναντα ζητήματα και να επιτευχθεί μία τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Οι επαφές των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις 19:00, με κύριο αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν συζητήσεις για τα φορολογικά θέματα (20:00), ενώ στις 21.00 θα εξεταστούν ζητήματα, τα οποία αφορούν τις αγορές προϊόντων.
Οι χθεσινές επαφές ολοκληρώθηκαν, έχοντας ως εκκρεμότητα το πακέτο των συντάξεων και των «κόκκινων» δανείων.
Αντίθετα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε συμφωνία για τα φορολογικά, αλλά και για το πακέτο των αντίμετρων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συμφωνία έχει υπάρξει και για τα ζητήματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.

Σήμερα θα συζητηθεί με την τρόικα η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Σήμερα θα συζητηθεί με την τρόικα η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Συνάντηση σήμερα το πρωί θα έχουν κυβερνητικά στελέχη με την τρόικα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Στη συνάντηση των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής της τρόικας το βράδυ συζητήθηκαν μικρότερα θέματα, όπως η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, η κυβέρνηση έχει προτείνει, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών αντίμετρων (για την περίοδο από το 2019 και μετά) να αυξηθεί το ΠΔΕ κατά 350 έως 450 εκατ. ευρώ. Αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, το ΠΔΕ θα αυξηθεί από τα 6,75 δισεκ. ευρώ στα 7,1 έως 7,2 δισεκ. ευρώ.
Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 7, συνεχίζεται με το θέμα των «κόκκινων» δανείων, ενώ προηγουμένως συζητήθηκαν οι εξαιρέσεις που ζητά η Ελλάδα αναφορικά με τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και θέματα φορολογικής διοίκησης.


Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας για τη διαπραγμάτευση: Κανένας δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει

02:09 πμ
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας για τη διαπραγμάτευση: Κανένας δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει
Στις 10.30 το πρωί σήμερα συνεχίζεται ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, με σκοπό να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Αυτό δήλωσε λίγο μετά τη 01.00 υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας πως «γενικά πάει καλά, κανένας από τους δανειστές δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει».
Οι σημερινές συναντήσεις αρχίζουν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, συγκεκριμένα τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά. Θα ακολουθήσει ένα διάλειμμα, προκειμένου οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ' ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.
Στη συνάντηση που άρχισε στις 19.00 χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αρχικά τέθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, μένουν προς συμφωνία ένα θέμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και ένα θέμα σχετικά με το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή. Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.
Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, στα χρηματοοικονομικά μένει ανοικτό ένα θέμα. Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήταν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης, αντιστοίχως.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αυτά είναι τα ανοικτά θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Αυτά είναι τα ανοικτά θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Ανοικτά παραμένουν κάποια σημαντικά θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν και μια σειρά άλλων θεμάτων, που εκκρεμούσαν για καιρό, έκλεισαν χθες , στις συζητήσεις που έγιναν στο Χίλτον, με συμμετοχή όχι μόνο του οικονομικού επιτελείου αλλά και άλλων εμπλεκόμενων, όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Στα θέματα που έκλεισαν περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου μαζί με το φορολογικό πακέτο αντίμετρων, τα οποία θα εφαρμοσθούν από το 2020, εκτός αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, οπότε θα εφαρμοσθούν από το 2019, μαζί με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στις εκκρεμότητες που έκλεισαν περιλαμβάνονται και θέματα υγείας και παιδείας.
Σήμερα το βράδυ θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στις οποίες θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, άλλα φορολογικά θέματα και θέματα που αφορούν στις αγορές προιόντων. 

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα θέματα που μένουν ανοικτά, τα οποία έχουν, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, πολιτικές προεκτάσεις. Σε αυτά περιλαμβάνεται το θέμα των συντάξεων και ειδικότερα, αν αρκεί η μείωση της προσωπικής διαφοράς έως 22%, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή αν θα χρειασθούν μεγαλύτερες περικοπές, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ. Διαφωνία υπάρχει και αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον, φαίνεται πως συζητείται ακόμα η ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία στα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών. 

Χθες, εξερχόμενο της συνάντησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δικαιοσύνης σημείωσε ότι η ασυλία θα δίνεται κατά περίπτωση με βάση τον κώδικα ποινικής δικονομίας και ειδικότερα το άρθρο 41, στο οποίο προβλέπεται άδεια από την αρμόδια αρχή για ασυλία.
Έτσι, για τις περιπτώσεις στελεχών δημόσιας διοίκησης, την τελική άδεια θα τη δίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Για τα στελέχη των τραπεζών, η τελική έγκριση θα προκύπτει από το υπουργείο Οικονομίας, μετά από γνωμοδότηση και της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρθηκε, η κατάθεση της γνώμης από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να γίνεται εντός δυο μηνών.
Η διάταξη δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαϊου.
Στελέχη της ΤτΕ κράτησαν πάντως επιφυλακτική στάση, τονίζοντας ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους θεσμούς στην οποία θα κατατεθούν εγγράφως οι προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην μπαίνουν σε αναδιάρθρωση τα χρέη των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ένα ακόμα ζήτημα που δεν έχει ακόμα βρει χώρο στις έως τώρα συζητήσεις είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2020. Οι δυο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν ποιο κομμάτι από το υπερμεγέθες πρωτογενές πλεόνασμα του 3,9% του ΑΕΠ (4,2% με βάση το πρόγραμμα) είναι επαναλαμβανόμενο και άρα έχει επίπτωση φέτος και τα επόμενα χρόνια αλλά και πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που θα αποφασίσει το 2018 αν οι στόχοι επιτυγχάνονται προκειμένου να τεθούν σε ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρα και αντίμετρα του 2019.


Αυτό είναι το νέο μνημόνιο – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα

Ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ και το 2018, εφαρμογή των αντίμετρων αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% - και όχι 3,5%- και διαπιστωθεί πως είναι διατηρήσιμο, μείωση συμβασιούχων, άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακή,πώληση του 17% της ΔΕΗ κλπ περιλαμβάνονται στα κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές, τα οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». 

Τα κείμενα είναι τα εξής:

■ Το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) του ΔΝΤ και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU). 

■ Το συμπληρωματικό μνημόνιο της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) και αντίστοιχα το τεχνικό του σκέλος (TMU). Τα νέα μνημόνια περιλαμβάνουν τα πάντα: Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα - συντάξεις - αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται. 

Τα βασικά σημεία, με πρώτα αυτά που τώρα έρχονται στο φως, είναι τα εξής: 

Σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 % του ΑΕΠ για μετά το 2018 αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ήδη δρομολογημένα μέτρα επαρκούν για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018. Διαπιστώνεται δηλ απόκλιση 1.3% του ΑΕΠ. Δεδομένο ότι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 195 δισ. η δημοσιονομική τρύπα που ανοίγει φτάνει τα 2,5 δισ.

Για να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 η κυβέρνηση δεσμεύεται όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος για μέτρα εξοικονόμησης 450 εκατ. ευρώ. Τα οποία θα προκύψουν:

* από κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών, κατάργηση της έκπτωσης 1,5 στου φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Αντίμετρα αν το πλεόνασμα φτάσει το 3,7%

Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% και όχι 3,5% όπως μέχρι τώρα νομίζαμε καθώς προβλέπεται μαξιλάρι ασφαλείας στο 0,2%. Επίσης προβλέπεται ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται διατηρήσιμη υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.

Μείωση συμβασιούχων 

Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται μείωση των συμβασιούχων ώστε να πέσει ο αριθμός τους από 49.448 τον Δεκέμβριου του 2016 σε 48.420 το Δεκέμβρη του 2019.

Για τις συντάξεις προβλέπεται κατά το 2019 καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ενώ για το αφορολόγητο προβλέπεται μείωση στα 5681 ευρώ που οδηγεί σε απώλεια 650 ευρώ ετησίως για τους πλέον φτωχούς.

Επίσης, το ΔΝΤ στο προσχέδιο συμφωνίας ζητεί να σταματήσει η πρακτική του ελληνικού κράτους, παραβαίνοντας τον υφιστάμενο νόμο να διατηρεί σε διαρκή ομηρία τον φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα, ζητεί οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι να επικεντρώνονται σε ζωντανές υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και να ακυρωθούν οι έλεγχοι για τα φορολογικά έτη πριν από το 2012 για τα οποία υπάρχει παραγραφή. Από τις υποθέσεις αυτές να μείνουν ανοικτές μόνον όσες έχει ήδη επιβεβαιωθεί σοβαρή φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ. 

H απαίτηση του ΔΝΤ

Υπάρχει και η απαίτηση του ΔΝΤ για διασφαλίσεις ότι τα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση σήμερα για να εφαρμοστούν σε ορίζοντα έξω από την θητεία της ,δεν θα κριθούν αντισυνταγματικά.

Ενώ αίσθηση προκαλεί και η παροχή δέσμευσης που αναλαμβάνει η αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ!

«Θα παράσχουμε διαβεβαιώσεις στο προσωπικό του ΔΝΤ ότι η ΝΔ υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί σε μορφή και χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στα έγγραφα του προγράμματος». 

Πηγή: Ημερησία


Κρίσιμο τετ α τετ με την τρόικα για τα εργασιακά

Κρίσιμο τετ α τετ με την τρόικα για τα εργασιακά

Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μαυρούλη
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τελικά η κρίσιμη συνάντηση για τα εργασιακά, για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και με την άρση της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης για τον εργαζόμενο, αλλά και της επεκτασιμότητας σε επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τη σύμβαση.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών και το οικονομικό επιτελείο συζήτησαν χθες αναλυτικά για τον τρόπο εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ, το οποίο θα προέλθει κυρίως από την περικοπή των συντάξεων.
Η τρόικα, κυρίως το Δ.Ν.Τ, φαίνεται να μην αποδέχεται ότι θα καλυφθεί το 1,8 δις από την περικοπή μόνο των κύριων συντάξεων και με πλαφόν στο ανώτατο ύψος της περικοπής, ώστε η κυρία σύνταξη των ασφαλισμένων να μην μειώνεται άνω του 22%.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τους δανειστές θα στοχοποιηθούν και οι επικουρικές συντάξεις.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έθεσε εκ νέου ζήτημα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω των χαμηλών εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές επέμεναν οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογίζονται επί του μεικτού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου