Σελίδες

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Πως το QE «βοηθάει» τις επιχειρήσεις

Πως το QE «βοηθάει» τις επιχειρήσεις

Μια συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Για όσο τελούν σε εκκρεμότητα τα μέτρα για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους τόσο θα καθυστερεί και η υπαγωγή της Ελλάδος σε αυτή. Επίσης, η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική συμπίεση των διαφορικών αποδόσεων των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων, ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών και άλλων εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων καθώς και σε βελτίωση του περιβάλλοντος για άμεσες ξένες επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία.
Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι με δεδομένη την προεργασία που πρέπει να γίνει, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση πριν από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνολική απόφαση στις 22 Μαΐου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρώσει η ΕΚΤ τη μελέτη της για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επικινδυνότητα των ελληνικών ομολόγων.
Για παράδειγμα: Διαθέτουμε μια ελληνική μεταποιητική εταιρεία που θέλει να επεκταθεί στις διεθνείς αγορές. Ας υποθέσουμε πως η εταιρεία διαθέτει προϊόντα που μπορούν να καταλάβουν μερίδια αγοράς αλλά με πρόσβαση μόνο σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης με επιτόκια που στην καλύτερη περίπτωση θα ανέρχονταν γύρω στο 6%. Ας προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός πως οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με δυσκολία θα γίνονταν αποδεκτές από ευρωπαϊκές τράπεζες. Την ίδια ώρα το κόστος κεφαλαίου του ανταγωνιστή θα κυμαινόταν μεταξύ του 0,2% και 1,2%. Στην καλύτερη περίπτωση για τον Έλληνα παραγωγό το πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής εταιρείας είναι 5 φορές χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, στην χειρότερη 30 φορές χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.
Με αυτό το παράδειγμα καταδεικνύεται ότι η είσοδος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην ποσοτική χαλάρωση αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα στηρίξει τους τρεις κρίσιμους στρατηγικούς στόχους της χώρας για έξοδο από την κρίση: την αναχρηματοδότηση του χρέους του επίσημου τομέα, τη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων και τη θεμελίωση ενός παραγωγικού μοντέλου που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στον ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Και φυσικά θα αποτελέσει θεμελιώδη παράγοντα στη προσπάθεια της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στη μέγγενη του ELA οι τράπεζες
«Σωσίβιο» στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι ψάχνουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και την κεφαλαιακή τους διάθρωση. Όσο η υπαγωγή της χώρας στο QE καθυστερεί τόσο αποδυναμώνεται και ο σχεδιασμός των τραπεζικών διοικήσεων αντιμετώπιση των προβλημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του QE.
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα έριξε ξανά τις τράπεζες στην… ανάγκη του ELA, με αποτέλεσμα το όριο χρηματοδότησης τους να παρουσιάζει αύξηση 400 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθεί στα 46,6 δισ. ευρώ όπου και παραμένει από τις αρχές Απριλίου.
Η αύξηση αυτή κρίνεται ανησυχητική, καθώς συνδέεται κατά το ίδιο διάστημα με μείωση των καταθέσεων αλλά και με αύξηση του ρυθμού ανόδου των npl’s. Τραπεζικοί παράγοντες παρατηρούν πως αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και ως τέτοιες νοούνται το κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα δεν αποκλείεται εκτροχιασμός των μεγεθών, στοιχείο το οποίο θα απαιτήσει αναθεώρηση των στόχων.
Ένταξη στο QE το καλοκαίρι «βλέπει» η JP Morgan
Ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το προσεχές καλοκαίρι «βλέπει» η JP Morgan.
«Η απόφαση της ευρωομάδας φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει τα εμπόδια και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου» αναφέρει μεταξύ άλλων, η επενδυτική τράπεζα.
Το βασικό σενάριο της JP Morgan προβλέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων και την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας εντός λίγων εβδομάδων.
Ακολούθως τα μέτρα της αξιολόγησης θα εγκριθούν από την ελληνική Βουλή, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέλιξη η οποία θα απελευθερώσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις και θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
Σ’ αυτό το σενάριο, προσθέτει η JP Morgan, τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα από την ΕΚΤ το καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, καταλήγει, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα περιοριστεί στο 5,5% – 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου