Σελίδες

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Σε 1,97 δισ. έφθασαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Σε 1,97 δισ. έφθασαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Για την επιστροφή φόρου ο μέσος χρόνος αναμονής για τους αιτούντες ξεπερνάει τις 350 ημέρες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε 1,97 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κρυφά» χρέη του Δημοσίου, τα οποία δεν συνυπολογίζονται στις οφειλές της γενικής κυβέρνησης, καθώς πολύ απλά δεν έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οσο οι υπηρεσίες καθυστερούν τη βεβαίωση των επιστροφών φόρων τόσο θα παραμένουν εκτός των χρεών της γενικής κυβέρνησης, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πλασματικά πλεονάσματα. Αν συνυπολογισθεί λοιπόν το 1,97 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν καταθέσει αιτήσεις επιστροφής χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, οι οφειλές της κυβέρνησης συνολικά ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και τα 8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν φορείς του Δημοσίου που καθυστερούν να εγγράψουν τις δαπάνες τους και να τις αποστείλουν στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στα τέλη Μαρτίου το ποσό των επιστροφών φόρων ανέρχεται σε 1,97 δισ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για τους αιτούντες ξεπερνάει τις 350 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ξεχάσει να επιστρέψει τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων, δηλαδή 1.663 ημέρες περίπου!

Αντί λοιπόν να μειώνονται μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, αυτές αυξάνονται δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά, με τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ένας ακόμη μνημονιακός στόχος έχει χαθεί. Με βάση τις δεσμεύσεις του συμπληρωματικού μνημονίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Προφανώς είναι αδύνατον σε διάστημα τριών μηνών να καταβληθούν τα τεράστια ποσά που οφείλει το κράτος.

Βροχή οι κατασχέσεις

Οκτακόσιες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα τραπεζικών λογαριασμών διενεργεί σε καθημερινή βάση το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα σε 50.399 φορολογουμένους με οφειλές άνω των 500 ευρώ. Οι κατασχέσεις που διενεργούνται από τα αρμόδια γραφεία των εφοριών είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν κατάφεραν να πληρώσουν 3,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Σε 889.455 φορολογουμένους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση εις χείρας τρίτων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων σε 50.399 φορολογουμένους.

Σημειώνεται ότι το 2016 επιβλήθηκαν συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους. Στην πρώτη γραμμή, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, βρέθηκαν οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο.

• Οι οφειλέτες στους οποίους η εφορία θα στραφεί το επόμενο διάστημα ανέρχονται σε 1,6 εκατ.

• Μέσα στους 3 πρώτους μήνες του έτους, οι νέες οφειλές έφτασαν στα 3,3 δισ. ευρώ.

• Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη φθάνουν στα 94,3 δισ. ευρώ. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εισπραχθούν φέτος περί τα 2,7 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 3,97 εκατ. και χρωστούν συνολικά 94,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο φορολογουμένους είναι οφειλέτης της εφορίας. Από αυτούς μόλις 69 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 100.000.000 ευρώ έκαστος και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ ή το 31% περίπου του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου