Σελίδες

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

5TH GREEK EXPORTS FORUM Εξαγωγές: Την κινητοποίηση της ομογένειας και των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού σχεδιάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας

5TH GREEK EXPORTS FORUM

Εξαγωγές: Την κινητοποίηση της ομογένειας και των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού σχεδιάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας

Εξαγωγές: Την κινητοποίηση της ομογένειας και των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού σχεδιάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας
Την κινητοποίηση της ομογένειας και των Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό για την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών μας σχεδιάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας όπως αναφέρθηκε στο 5th Greek Exports Forum με θέμα «Το νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, έχει ξεκινήσει μία συστηματική και πλήρης καταγραφή της ομογένειας και θα ανακοινωθούν σύντομα τα ευρήματα αυτής της προσπάθειας.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η παρουσία Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό συχνά είναι πολύ δυναμική όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στα γράμματα και τις τέχνες και η συμβολή τους σε αυτή τη συγκυρία είναι σημαντική για τον τόπο και μπορεί να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών μας.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το δίκτυο «Επιλέγω Ελλάδα. Γέφυρες γνώσεις - γέφυρες συνεργασίας» το οποίο θα απευθύνεται πρωταρχικά σε Έλληνες και Έλληνιδες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό και θα ήθελαν να «συνδεθούν» με την Ελλάδα.
«Οι Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις ιδέες, τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις (ή και με την ίδρυση δικών τους επιχειρήσεων) αλλά και με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Συνεργασίες που ίσως αποτελέσουν μια «γέφυρα», η οποία αργότερα θα τους φέρει πίσω, με αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα για τους ίδιους αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι σήμερα μια ρεαλιστική πολιτική αξιοποίησης της σημαντικής ελληνικής επιστημονικής διασποράς στις περισσότερες χώρες του κόσμου θα πρέπει να υπερβεί την παραδοσιακή αντιμετώπισή της ως δυνάμει πηγή εισροής κεφαλαίων ή παλιννόστησης. Θα πρέπει η αξιοποίησή της να γίνει κυρίως θεωρώντας τη διασπορά ως σημαντικό «αγωγό» διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας με παραγωγικά και καινοτόμα διεθνή κέντρα.

«Το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζεται στο εξωτερικό θα θέλαμε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συμβάλει στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει ουσιαστικά να εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στη φυγή του, θα πρέπει δηλαδή να αλλάξει το πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και να οδηγηθούμε σε μια οικονομία που να στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερη ενσωματωμένη γνώση και που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία εξειδικευμένων ατόμων» είπε ο κ. Λαμπριανίδης και υπογράμμισε ότι με τη συνένωση και η συνεννόηση όλων των δυνάμεων ετοιμάζεται η συνολική αλλαγή του ελληνικού αναπτυξιακού προτύπου και η χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής προς την οικονομία της γνώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου