Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ποιες επιχειρήσεις βγάζει στο «σφυρί» το νέο Μνημόνιο

Ποιες επιχειρήσεις βγάζει στο «σφυρί» το νέο Μνημόνιο

Πωλητήρια σε δημόσιες επιχειρήσεις βάζει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση όπως προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου. 
Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι η επέκταση για μια τριετία του χρόνου ζωής του ΤΑΙΠΕΔ, η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, η πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση των συμμετοχών του σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προκήρυξη διαγωνισμού από την Εγνατία Οδό για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό σταθμών διοδίων, η επίλυση των ζητημάτων δασοκομίας και αρχαιολογίας στο Ελληνικό και η υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής και τη δρομολόγηση μιας νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι δανειστές ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, ώστε ο νέος οργανισμός να καταστεί λειτουργικός και να προχωρήσει στην αξιοποίηση κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενα πως το Εποπτικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου και πως η Γενική Συνέλευση του Υπερταμείου θα υιοθετήσει τα τμήματα του εσωτερικού κανονισμού λαμβάνοντας υπόψη τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 22 Μαΐου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με το υπερταμείο και τη λειτουργία του. «Αγκάθι» παραμένει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, που θα εφαρμοστεί σε όλες τις θυγατρικές του εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία θα ενταχθούν οι ΔΕΚΟ.
Ο κανονισμός λειτουργίας θεωρείται «κλειδί» για την αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων στη λειτουργία του υπερταμείου και μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί.
Ο σχεδιασμός του θεωρητικά έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2015 και πρακτικά από τον Μάιο του 2016, οπότε ψηφίστηκε ο ιδρυτικός νόμος του υπερταμείου, γνωστού και ως Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Αυτές τις μέρες κλείνει ένας χρόνος, με μόνη εξέλιξη τον διορισμό του εποπτικού συμβουλίου και τον διορισμό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ.
Όσον αφορά στις 10 περιφερειακές λιμενικές αρχές, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα παραμείνουν αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτό θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την παραχώρηση τους πριν μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία θα μεταφερθούν και τα εναπομείναντα 23 περιφερειακά αεροδρόμια.
Ως βασικά προαπαιτούμενα η κυβέρνηση θα λάβει μέχρι το Μάιο του 2017 επίσημη απόφαση για τη μεταβίβαση της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους περιορισμούς εθνικής ασφάλειας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου θα διορίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΗΣ έως τα μέσα Αυγούστου και θα επανεξετάσει μέχρι τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ, ώστε να αντικαταστήσει τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη, αν χρειαστεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.
Βάσει της διαδικασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των Αρχών και των θεσμών, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μεταφερθεί στο Υπερταμείο έως το Σεπτέμβριο 2017 η πρώτη ομάδα περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου